Automatizacija u EU prijeti nisko kvalificiranima, nezaposlenima, migrantima i starijima

Autor:

14.02.2019.

Robots swing a cab and bed into place for a new heavy duty pickup truck on the assembly line where Chevrolet Silverado trucks are being built at General Motors Flint Assembly in Flint, Michigan, U.S., January 30, 2019 John F. Martin/Chevrolet/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES, NO ARCHIVE
John F. Martin / REUTERS

Na proizvodnim trakama sve je manja potreba za radnicima

Razvijene zemlje moraju hitno intenzivirati programe obuke i obrazovanja odraslih kako bi se mogli nositi s masovnim promjenama radnih zadaća koje donosi automatizacija, objavila je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Svako sedmo radno mjesto u opasnosti je da bude u potpunosti automatizirano a još 30 posto njih vjerojatno će biti izmijenjeno, pokazala je najnovija OECD-ova analiza. Pritom je samo 40 posto radnika na poslovima s najvišim stupnjem rizika uključeno u neki program obuke, daleko manje od 59 posto uključenih u takve programe iako su njihovi poslovi izloženi tek niskom riziku vezanom za automatizaciju.

"Mnoge članice OECD-a moraju hitno proširiti i ažurirati sustave poučavanja odraslih kako bi pomogle ljudima da se prilagode svijetu rada u budućnosti”, zaključak je izvješća. Stručnjaci pritom ukazuju na problem manjka motivacije. Polovina odraslih ne želi sudjelovati u odgovarajućim kvalifikacijskim programima a 11 posto njih spremno je sudjelovati ali nemaju vremena, novca ili potpore poslodavaca.

U OECD-u su analizirali i „spremnost za budućnost” sustava poučavanja odraslih svake zemalje članice. Utvrdili su da Grčka, Japan i Slovačka bilježe loše rezultate na većini područja dok kod zemalja s boljim rezultatima, poput Norveške i Danske, ima još dosta prostora za poboljšanje.

Zemljama-članicama preporučuje se da promiču prednosti obrazovnja odraslih i da pruže ciljanu potporu nisko kvalificiranima, nezaposlenima, migrantima i starijim građanima. Predlažu također ciljane kvalifikacijske programe za sektore u kojima će radna mjesta najvjerojatnije u budućnosti postati suvišna. Naposljetku, ističu da bi zemlje trebale "osigurati adekvatno javno financiranje i poticaje za poslodavce u vidu novčanih potpora za obuku i poreznih olakšica, dok bi se radnike trebalo ohrabrivati novčanim naknadama i plaćenim slobodnim danima za obuku”.