Benin smijenio veleposlanika EU zbog 'uplitanja u unutarnje poslove'

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

28.11.2019.

German Chancellor Angela Merkel welcomes Benin's Finance Minister Romuald Wadagni at the Chancellery in Berlin, Germany, November 19, 2019. REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / REUTERS

Benin je povukao vjerodajnicu njemačkog diplomata zbog toga što je 'stalno pozivao nevladine udruge da prosvjeduju protiv vlade', na slici: njemačka kancelarka Angela Merkel i beninski ministar financija Romuald Wadagni

Benin je povukao vjerodajnice veleposlaniku Europske unije te mu je naredio na napusti državu zbog sumnje da se uplitao u politiku te afričke države.

- Previše se uplitao u unutarnje poslove, neprestano je pozivao nevladine udruge da prosvjeduju protiv vlade – izjavio je jedan diplomatski dužnosnik Benina pod uvjetom anonimnosti, istaknuvši da je njemački diplomat Oliver Nette u nekoliko prilika bio upozoren prije nego što su mu oduzete vjerodajnice.

Glasnogovornica EU potvrdila je da će dotični ambasador biti smijenjen s dužnosti, a potvrdila je da je i blok bio pravovremeno obaviješten o odluci vlade Benina.

- S naše strane, ne možemo pronaći objašnjenje zbog kojeg su narušeni relativno dobri odnosi koje je EU do sada imala s Beninom – objasnila je glasnogovornica, dodavši da je Unija od Benina tražila objašnjenje zbog donošenja takve odluke.

Bivša afrička kolonija Benin smatra se jednom od najstabilnijih država u Zapadnoj Africi, ali od kontroverznih parlamentarnih izbora koji su se održali prošloga travnja nalazi se nadomak političke krize.

Predsjednik Patrice Talon, bivši poslovni magnat, na moć je došao 2016. godine i od tada je optužen da radi na likvidaciji svojih političkih protivnika, zato što je nekolicinu opozicijskih čelnika istjerao iz države.

Stranke koje surađuju s Talonom osvojile su sva zastupnička mjesta na izborima u travnju, dok je istovremeno opoziciji bilo zabranjeno sudjelovanje na izborima.

Talon je prošloga mjeseca održao mirovne pregovore s predstavnicima političkih grupacija, ali nekolicina vodećih stranaka opozicije nije bila pozvana za stol.

Europska unija vodeći je financijer Benina. Samo posljednjih godina toj je afričkoj državi dodijeljeno stotine milijuna eura pomoći s ciljem investiranja u dobro upravljanje, poljoprivredu i infrastrukturu.