Bernie Sanders očita meta napada Demokrata, ali se još uvijek traži njegov 'umjereni' protukandidat

Autor:

  • Tea Trubić Macan

26.02.2020.

CHARLESTON, SOUTH CAROLINA - FEBRUARY 25: Democratic presidential candidates former South Bend, Indiana Mayor Pete Buttigieg, former New York City Mayor Mike Bloomberg, Sen. Bernie Sanders (I-VT), Sen. Amy Klobuchar (D-MN), and Tom Steyer speak after the Democratic presidential primary debate at the Charleston Gaillard Center on February 25, 2020 in Charleston, South Carolina. Seven candidates qualified for the debate, hosted by CBS News and Congressional Black Caucus Institute, ahead of South Carolinas primary in four days. Win McNamee/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
McNamee/Getty Images / AFP

Kandidati Demokratske stranke za predsjednika SAD-a; Pete Buttigieg, Mike Bloomberg, Amy Klobuchar i Tom Steyer

Bernie Sanders, samoprozvani demokratski socijalist i relativan pobjednik prva tri predizborna ciklusa, bio je meta napada svojih protukandidata tijekom još jedne debate Demokratske stranke koja se ovoga puta održala u Charlestonu, u saveznoj državi Južnoj Karolini, koja ovoga vikenda održava predizbore.

- Čujem da neprestano spominjete moje ime večeras, baš me zanima zašto – izjavio je Sanders, naslađujući se time što su ga njegovi suparnici prepoznali kao trenutnog favorita.

Ulozi su veliki. Južna Karolina, u kojoj se izbori održavaju u nedjelju 29. veljače, samo tri dana prije superutorka, po svojoj demografskoj kompoziciji odgovara ukupnom prosjeku SAD-a, pa će kandidati u toj saveznoj državi Amerikancima morati dokazati svoj pobjednički potencijal.

Međutim, to na debati nikome nije pošlo za rukom. Sanders je odao dojam borbene, ali i konfliktne figure, tvrdoglavo braneći stavove koji su njegovi protukandidati opisali radikalnima. On nije učinio gotovo ništa kako bi pokušao pridobiti podršku umjerenih birača koji su istinski zabrinuti zbog njegovog otvorenog simpatiziranja ljevičarskih diktatora poput Fidela Castra. Štoviše, ova je debata raskrinkala sve ranjivosti Bernieja Sandersa s kojima će se njegov stožer narednih dana morati ozbiljno pozabaviti.

- Vladimir Putin smatra da bi Donald Trump trebao biti reizabran, pa zato Moskva pomaže tebi, Bernie, da dobiješ nominaciju – optužio ga je Bloomberg, jedan od mogućih protukandidata Bernieja Sandersa, uz kojeg se također vežu brojne kontroverze.

Bivšem američkom potpredsjedniku su predizbori u Južnoj Karolini “biti ili ne biti”. U prve dvije savezne države ostvario je šokantno loš rezultat, zbog kojeg su ga mnogi u prvoj fazi kampanje otpisali, ali je njegov stožer simpatizere uvjeravao da će se u Karolini, zbog povoljnije demografske kompozicije, vratiti u igru. S druge strane, upravo bi se u toj saveznoj državi mogao prelomiti uspjeh donedavnog favorita Petea Buttigiega, koji bi zbog problematičnih odnosa s afroameričkim glasačima u Južnoj Karolini mogao ostati bez ijednog delegata. Njegova se popularnost, u toj državi, procjenjuje na ispod 10 posto.

 

Elizabeth Warren i Amy Klobuchar koriste gerilske metode kako bi svoje kampanje zadržale iznad površine. Warren, kandidatkinja tzv progresivne struje, je tijekom debate otvoreno pozvala Sandersove birače da glasaju za nju, zato što bi “bila bolja predsjednica od Bernieja”.

Ova je debata imala dvije specifičnosti. Prvo, kandidati su se prilično otvoreno borili za glasove Afroamerikanaca koji čine gotovo 30 posto stanovništva Južne Karoline. Rasprava je u jednome trenutku otišla toliko daleko, da je Pete Buttigieg morao istaknuti “kako se sedam bijelih ljudi na pozornici međusobno prepire oko toga tko bolje razumije rasnu diskriminaciju”. Drugo, kandidati su se međusobno natjecali oko pitanja tko ima bolji odnos s bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

- Naša stranka je na korak od toga da nominira kandidata koji se smatra demokratskim socijalistom, ili njegova protukandidata koji je većinu svoje političke karijere proveo kao član Republikanske stranke – zaključio je milijarder Tom Steyer, još uvijek jedan od kandidata, za kojeg malo tko može argumentirati da zaslužuje mjesto u utrci za Bijelu kuću.

Bernie Sanders je, bez ikakve dvojbe, trenutni favorit. No, umjereno krilo Demokratske stranke taj scenarij želi pod svaku cijenu spriječiti, a o tome je Euractiv.hr već i pisao. Bloomberg se sinoć ponudio kao praktična i umjerena alternativa Sandersu, istaknuvši da zahvaljujući svome bogatstvu može svim raspoloživim sredstvima napasti Trumpa tijekom kampanje.

- Uvjeravam vas da nitko iz redova umjerenih Demokrata, pa i Republikanaca, nikada ne bi glasao za Bernieja – dobro je poentirao Bloomberg. No, situacija na umjerenom krilu demokratske stranke toliko je neizvjesna da je nezahvalno, pa i nemoguće, prognozirati tko bi mogao biti protukandidat Sandersu, a kamoli Trumpu. Demokrati su toliko zakomplicirali vlastite predizbore, da su izgubili energiju i stranačko jedinstvo u ključnoj fazi borbe protiv aktualnog predsjednika.

Odabir Sandersa ili Bloomberga bi, vrlo vjerojatno, Trumpu bez većih problema osigurao novi mandat. Crna je to prognoza za stranku koja se još uvijek nije u potpunosti oporavila od poraza 2016. godine.