Biden drži rekordnu prednost nad Trumpom od čak 14 posto

Autor:

  • Tea Trubić Macan

26.06.2020.

LANCASTER, PA - JUNE 25: Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks to Stacie Ritter (R) and her one of her twins, Jan, about how they have benefited from the Affordable Care Act during an event at the Lancaster Recreation Center on June 25, 2020 in Lancaster, Pennsylvania. Biden met with families who have benefited from the Affordable Care Act and made remarks on his plan for affordable healthcare. Joshua Roberts/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Joshua Roberts/Getty Images / AFP

Najveći skok Biden je dobio među ženama i etničkim manjinama, čak 56 posto Afroamerikanaca smatra da je Biden bolji izbor, a kao “manje od dva zla” podržavaju ga i simpatizeri Bernieja Sandersa

Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a i najizgledniji kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2020. godine, dodatno je povećao prednost u odnosu na aktualnog predsjednika Donalda Trumpa zbog lošeg odgovora Bijele kuće na pandemiju koronavirusa i rasnih tenzija do kojih je došlo nakon ubojstva Georgea Floyda.

Prema anketi koju su zajedno proveli New York Times i Siena College, Biden trenutačno uživa podršku čak 50 posto građana, a predsjednik Trump može računati na samo 36 posto glasova na nacionalnoj razini.

Riječ je o nezapamćenoj prednosti od 14 posto u odnosu na aktualnog predsjednika, a valja istaknuti da je najveći skok u podršci Biden dobio među ženama i etničkim manjinama, biračkim korpusima za koje se na početku 2020. godine vjerovalo da će utjecati na ishod predsjedničkih izbora. Čak 56 posto Afroamerikanaca smatra da je Biden bolji izbor za 46. stanara Bijele kuće. Bidena su kao “manje od dva zla” odlučili podržati i simpatizeri njegova donedavnog protukandidata Bernieja Sandersa, jasno pritom istaknuvši da ga svejedno smatraju “lošim izborom za predsjednika”. Unatoč tome što bivšeg potpredsjednika samo 13 posto birača mlađih od 30 godina doživljava kao “izvrsnog” kandidata, za njega je u toj dobnoj skupini spremno glasati gotovo 34 posto građana više nego za Trumpa. Demokratima su se u ovome trenutku pridružili i brojni sredovječni bijeli muškarci koji su dosad bili najlojalniji birači Republikanske stranke. Prema anketi NYT-a, dvije petine bijelih ispitanika starijih od 65 godina smatra da je Trump loše odgovorio na pandemiju koronavirusa i rasne tenzije. Većina ispitanika oštro se protivi prijedlogu deblokade ekonomije neovisno o epidemiološkoj situaciji u SAD-u.

Da nije sve tako sivo za drugi mandat Donalda Trumpa, dokazuje i činjenica da bi mu 50 posto ispitanika dalo prolaznu ocjenu po pitanju ekonomske politike. U slučaju da se predsjednička kampanja na jesen fokusira na gospodarsku štetu koju je izazvao Covid-19, Trump bi mogao u rekordnom roku rehabilitirati svoj rejting. Također, aktualni predsjednik i dalje je prvi izbor većini bijelih građana bez visoke stručne spreme, koji čine većinu glasačkog tijela američkog Srednjeg zapada na kojem se “krije” čak 270 elektora.