Biden uvjerljiv pobjednik 'malog' utorka, Sandersova kampanja odlazi u suton

Autor:

  • Tea Trubić Macan

11.03.2020.

Democratic presidential hopeful former Vice President Joe Biden speaks, flanked by his wife Jill Biden, at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania on March 10, 2020. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
MANDEL NGAN / AFP

Joe Biden i njegova supruga Jill

Bila je ovo velika pobjeda Joea Bidena na 'malom' utorku. Sinoć je šest saveznih država SAD-a; Michigan, Idaho, Mississippi, Missouri, Sjeverna Dakota i Washington, biralo svog kandidata na predizborima Demokratske stranke.

Četiri države koje su objavile rezultate dale su uvjerljivu prednost bivšem američkom potpredsjedniku i kandidatu  umjerene struje Bidenu, nasuprot samoprozvanom socijalistu koji formalno niti ne pripada Demokratskoj stranci: Sandersu.

Savezne države Washington i Sjeverna Dakota još uvijek prebrojavaju glasačke listiće, a vodeće medijske kuće putem svojih anketa tvrde da je razlika između kandidata premala da bi proglasile pobjednika. No, minimalnu prednost u tim državama trenutno uživa Bernie Sanders.

Biden je sinoć osvojio 153 delegata, čime ih sada ima 823, dok ih je Sanders sinoć osigurao samo 89, tako da trenutno raspolaže sa 663 delegata. Trenutni favorit, Biden, još uvijek nije došao blizu 'magične brojke' od 1991 delegata, koliko mu ih treba za nominaciju Demokratske stranke, ali je sinoćnjim rezultatom prešao u prilično uvjerljivo vodstvo.

Za Bidena su glasali Afroamerikanci, stanovnici predgrađa na Srednjem Zapadu i starije biračko tijelo, dok su Sandersu povjerenje dali mladi i Hispanci. Zanimljivo, predizborne ankete ukazale su na to da Bernie Sanders uživa podršku od nevjerojatnih 79 posto među mladima u dobi od 18 do 24 godina. No, ni ovoga puta taj birački korpus nije u dovoljnom broju izašao na birališta ovoga utorka, tako da se podrška Sandersu ni ovoga puta nije prelila u značajan rezultat.

Pasivnost mladih u odlasku  na biračka mjesta i loš rezultat na američkom Jugu veliki su problem stožera Bernieja Sandersa zbog kojih bi on mogao izgubiti predizbore.

Biden je odnio uvjerljivu pobjedu na američkom Jugu, a u saveznoj državi Mississippi, inače tradicionalno republikanskoj,  za njega je glasalo čak 81 posto birača.

Savezna država Michigan bila je 'zlatna koka' maloga utorka. Osim što je dijelila najveći broj delegata, njih 125, ta je država predstavljala svojevrsni lakmus papir koji ukazuje na to koliko je koji kandidat izaberiv na nacionalnoj razini. Podsjetimo, Sanders je 2016. godine u toj saveznoj državi uvjerljivo pobijedio Hillary Clinton, a na predsjedničkim je izborima Clinton u Michiganu uvjerljivo pobijedio Donald Trump. Činjenica da je Sanders ove godine izgubio Michigan, na kojeg je njegov stožer računao, ide u prilog argumentu da njegova popularnost u ključnom trenu nezaustavljivo pada u korist Bidena i umjerene struje.

Američki politički analitičari smatraju da će se ove godine u studenom, najkrvavija bitka između republikanaca i demokrata na predsjedničkim izborima voditi u području tzv. „hrđavog pojasa SAD-a“; u saveznim državama Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu.

Sandersova kampanja polako, ali sigurno odlazi u suton. Loš rezultat na izborima superutorka i malog utorka u sljedećoj je fazi kampanje teško i gotovo nemoguće nadoknaditi. Sljedeći predizbori, već sljedećeg tjedna, održavaju se u saveznim državama s velikim brojem delegata; Arizoni, Floridi, Illinoisu i Ohiou, a nakon njih slijedi i Georgia. Ankete u svim tim državama uvjerljivu prednost daju Bidenu.

Sandersovom lošem rezultatu u prilog ide i činjenica da se sinoć kriomice vratio u svoj grad Burlington u saveznoj državi Vermont te da nije bio voljan davati izjave medijima. Njegov je stožer svejedno potvrdio da će sudjelovati na debati koja će se ove nedjelje održati u Phoenixu, Arizoni, pred praznim gledalištem zbog epidemije koronavirusa.

Zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez, jedna od najprominentnijih članica Sandersova stožera, u sinoćnjem intervjuu nakon objave rezultata nije štedjela riječi.

- Ovo je bolan poraz, nema smisla to negirati. Bila je ovo teška noć - kazala je, dodavši da je njihov stožer daleko najviše zabolio poraz u Michiganu.

Zastupnica Kongresa Ilhan Omar, također progresivka, na svom je Twitter profilu objavila kako bi Sandersov rezultat bio neusporedivo bolji da su se i oni, misleći pritom na demokratske socijaliste, ujedinili poput umjerene struje. Elizabeth Warren koja je prošloga tjedna odustala od utrke za predsjednicu SAD-a još uvijek nije podržala niti jednog od preostalih kandidata, ali je čak 30 članova njezinog stožera prešlo u kampanju Bernieja Sandersa.

Podršku Bidenu u foto-finišu dao je i još jedan donedavni kandidat američkih predizbora Andrew Yang, koji je time iznenadio mnoge koji su mislili da će podržati Bernieja Sandersa, što je učinio i 2016. godine. Bidenovoj kampanji se pridružila još jedna kandidatkinja Kamala Harris, čije se ime sve češće spominje u nagađanjima oko potpredsjedničke fotelje.

Treba spomenuti i treću kandidatkinju koja je još uvijek u utrci, unatoč tome što sve manje ljudi može shvatiti zašto. Tulsi Gabbard, zastupnica iz Hawaiija, do sada je osvojila samo jednog delegata, u Američkoj Samoi. Odbija odustati od predizbora, a ostali članovi demokratskog establišmenta, na čelu s Hillary Clinton, optužuju je da je u utrci kao agentica stranih sila koje žele utjecati na izbore u SAD-u.