Bivši ministar obrane James Mattis: Trumpovi su tweetovi ispod predsjedničkog dostojanstva

Autor:

31.08.2019.

U.S. President Donald Trump (R) with Defense Secretary James Mattis participates in a briefing with senior military leaders at the White House in Washington, U.S., October 5, 2017. REUTERS/Yuri Gripas - RC12BE0520C0
Yuri Gripas / REUTERS

Jedna od ikonskih slika koja pokazuje jasan odnos Mattisa prema američkom predsjendik Donaldu Trump

“Kao vojnika ne zabrinjavaju me naši vanjski neprijatelji nego naša unutarnja podijeljenost. Dijelimo se u neprijateljska plemena koja navijaju jedno protiv drugog, raspaljena emocijama i uzajamnim prezirom koji ugrožava našu budućnost, umjesto da ponovno otkrivamo svoje zajedničko dobro i pronađemo rješenja. Svi trebaju shvatiti da je naša demokracija eksperiment - i da se može preokrenuti. Svi znamo da smo bolji od svoje trenutne politike. Ne smije se dozvoliti da tribalizam uništi naš eksperiment”.

Iz ovog bi mogle učiti sve svjetske demokracije koje su pod udarom populizma, suverenizma, prijetnje društvenog razdora. Jasno, i Hrvatska, pa i Boris Johnson koji toliko silno želi postati glavni “pajdo” Donalda Trumpa.

Autor ove precizne dijagnoze trenutnog stanja američkog društva je James Mattis, general marinaca u mirovini i do 20. prosinca prošle godine ministar obrane. A u kojoj je mjeri  američki predsjednik Donald Trump opasan za američko društvo, ali i globalni poredak, možda najbolje pokazuje njegov je odnos s Mattisom. Kad se po prvi put Mattis otvoreno suprotstavio Trumpovoj odluci (da povuče trupe iz Sirije i ostavi sirijske Kurde na milost i nemilost brojnim neprijateljima, prije svega teroristčkoj skupini Islamska država), američki predsjednik je prihvatio njegovu ostavku.

A onda je Mattis objavio svoje pismo ostavke pa se Trump razljutio do te mjere da mu nije dao da ostane u Pentagonu još dva mjeseca kako bi primopredaja prošla što mirnije, već ga je otjerao odmah. Iako se SAD nalazi(o) u nizu globalnih kriza pa je stabilnost Pentagona bila jedan od imperativa stabilne vlasti. Jer, Mattis je počinio hybris, uvrijedio je jedinog i nedodirljivog, “izabranog”, kako je sam sebe nedavno nazvao, Donalda Trumpa.

U.S. Defense Secretary James Mattis gestures during a press briefing on the campaign to defeat ISIS at the Pentagon in Washington, U.S., May 19, 2017. REUTERS/Yuri Gripas - RTX36MWB
Yuri Gripas / REUTERS

General James Mattis na press briefingu u Pentagonu

 

Mattis je šutio, dugih devet mjeseci nakon što je dao ostavku. A onda je odlučio progovoriti (u Jutarnjem smo spekulirali da je on jedan od autora pisma koje je objavio The New York Times 6. rujna 2018. u kojem je javnosti izložena Trumpova nesposobnost, ali je istodobno potvrđeno da postoji skupina ljudi koja održava sustav: niti jednog od njih više nema u administraciji). Početkom kolovoza objavljeno je da se priključio vojnoindustrijskoj tvrtki General Dynamics Corp.

A onda je stigla neočekivana vijest: Mattis će 3. rujna, u ponedjeljak, objaviti knjigu: “Pozivni znak kaos: Učiti kako voditi” (Call Sign Chaos: Learning to Lead). Najavljujući knjigu Mattis je razgovarao s jednim od najuglednijih američkih novinara, Jeffreyem Goldbergom, glavnim urednikom magazina The Atlantic. Intervju ima signifikantan naslov: “Čovjek koji više nije mogao izdržati” (The Man Who Couldn’t Take It Anymore). A Mattis je napisao i esej za The Wall Street Journal: “Dužnost, demokracija i prijetnja tribalizma (Jim Mattis: Duty, Democracy and the Threat of Tribalism).

Mattis poštuje prije svega hijerarhiju, vojnik do svoje srži, ali izuzetno obrazovani vojnik, onakav kakve treba današnji svijet. Prekaljen u ratovima - među prvima je u prvom Zaljevskom ratu ušao u Kuvajt - nikad nije zanemario filozofsku širinu. Nikamo nije odlazio bez knjige Marka Aurelija “Razgovori sa samim sobom”. Riječ je o poznatom djelu rimskog cara, ratnika i filozofa. Sjajno portretiranog u izvanrednog filmu “Gladijator”.

JONATHAN ERNST / REUTERS

Ministar James Mattis u vojnom helikopteru nad Kabulom

 

Ali, Mattisova knjiga nije, iako to neki očekuju, “moj obračun s Trumpom”. To je priručnik na temelju njegovog iskustva o tome kako voditi, biti lider. No, kad se Trumpovo upravljanje stavi u okvir Mattisove doktrine vođenja više je nego jasno da je Trump pogrešan čovjek na pravom mjestu. Evo što je rekao Goldbergu: “Moj model - jedan od mojih modela vodstva je George Washington. Njegova je ideja liderstva bila: prvo slušaj, pa uči, zatim pomogni i tek potom vodi. U fazi učenja moraš pokušati pronaći zajedničko dobro”. A onda dolazi neizbježni Abraham Lincoln: “Bez zlobe prema ikome, s milosrđem prema svima”. Mattis naglašava da je Lincoln to rekao usred rata. “Vidio je dalje od mržnje tog trenutka”.

U jesen prošle godine Trump je počeo govoriti da je Mattis “više demokrat nego republikanac”, ismijavati ga. Da bi pobjesnio kad mu je Mattis rekao: “Morat ćete nabaviti novog ministra obrane da izgubi borbu s IS-om”. “Dok je SAD neophodna nacija u slobodnom svijetu, ne možemo zaštititi naše interese ili ispunjavati tu ulogu bez čvrstih savezništava i uvažavanja naših saveznika”, stoji u pismu kojim je Mattis dao ostavku. A Trump ismijava Dance, Nijemce, prijeti Južnoj Koreji. I priprema novu kampanju opet pod egidom “Prvo Amerika”. Misleći, jedino Amerika.

 

Mattis je Goldbergu rekao kako on ne može javno govoriti o vrhovnom zapovjedniku, on je vojnik za kojeg vrijedi koncept devoir de réserve, francuski za obveza diskrecije.

 

Ipak, na navedeni je tweet reagirao na sljedeći način: “Svaki general marinaca il bilo koji viši dužnosnik koji služi narodu SAD-a zaključio bi da je, da iskoristim blagi eufemizam, kontraproduktivan i ispod predsjednikova dostojanstva”. Na kraju intervuja Goldberg navod Mattisove riječi: “Ali to razdoblje šutnje nije vječno”.

No, ne treba čekati, u svom eseju u WSJ-u Mattis je sažeo ono najvažnije obrazlažući kako lider mora djelovati: “Uvježbavajte i ohrabrujte, ne vrijeđajte, barem ne javno”. Trump se nedavno iskazao rasističkim uvredama na račun zastupnica u američkom Kongresu. Pa zatim: “Mudro vodstvo zahtijeva suradnju; inače će dovesti do neuspjeha”. Trump stalno predstavlja samo sebe kao ključnog igrača. A onda: “Uloga polemičara nije dovoljna za vođu. Vođa mora prikazati stratešku oštrinu koja uključuje poštovanje onih nacija koje su bile uz nas u teškim vremenima”. Trump možda ima razne kvalitete, ali stratešku oštrinu nema.

I ništa više Mattis ne treba reći. Njegova je razudba Trumpa kao lidera, njegove politike i sadašnjeg stanja Amerike više nego briljantna. I mnogi bi iz toga mogli i trebali učiti (vidi gore Washington).

Defense Secretary Jim Mattis stands for a photo with Croatia’s Minister of Defence Damir Krstičević before a meeting at the Pentagon in Washington, D.C., July 12, 2017. (DOD photo by U.S. Army Sgt. Amber I. Smith)
U.S. Army Sgt. Amber I. Smith, / US Defence Department

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević imao je jako dobar odnos s ministrom Mattisom