Bugarski predsjednik za boravka u Zagrebu stavio veto na kupnju američkih zrakoplova F-16

Autor:

23.07.2019.

Zagreb, 230719. Pantovcak 241,Ured predsjednice. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic primila je u slizbeni posjet predsjednika Republike Bugrske Rumena Radeva.
Na fotografiji: Rumen Radev, Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Bugarski premijer Rumen Radev u obilasku počasnog postroja Hrvatske vojske u društvu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. S kojom je kasnije razgovarao o potreba jačanja suradnje na svim područjima.

U rujnu 2014. godine, tadašnji zapovjednik združenog stožera američke vojske, general Martin Dempsey, bio je u posjeti Zagrebu. I ovdje donio važnu odluku.

Tadašnja potvrda Jutarnjem listu iz Pentagona: “Za boravka u Zagrebu general Dempsey bio je u stalnoj i neposrednoj komunikaciji s Pentagonom i Bijelom kućom. Planiranje zračnih napada u Siriji odvijalo se dok je general posjećivao naše hrvatske partnere i on je u sva pitanja bio uključen iz Esplanade i drugih točaka tijekom posjeta Ministarstvu obrane i drugim lokacijama”. Riječ je o početku napada međunarodne koalicije u kojoj su sudjelovale vojne snage SAD-a i pet arapskih zemalja: Saudijske Arabije, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina na terorističku skupinu Islamska država u Siriji.

Darko Tomaš / CROPIX

Zapovjednik združenog stožera američke vojske, general Martin Dempsey, u Zagrebu u runju 2014. godine

 

U utorak je u Zagrebu bio bugarski predsjednik Rumen Radev. Susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem. Pričalo se o gradnji konstruktivnih odnosa dviju najsiromašnijih članica EU. A onda je iz Sofije stigla prava medijska i politička bomba: iz ureda bugarskog predsjednika Radeva objavljeno je da je stavio veto na odluku Parlamenta o kupnji američkih borbenih zrakoplova F-16 blok 70.

Parlament je u petak ratificirao kupnju osam F-16 za 1.256 milijardi dolara jer Bugarska, članica NATO-a od 2004., nastoji zamijeniti svoju zastarjelu flotu MiG-ova 29 sovjetske proizvodnje. Iza odluke stoji vlada desnog centra premijera Bojka Borisova.

No, Radev je bio zagovornik nabave švedskih Gripena. Pri čemu treba naglasiti da je Rumen Radev bio zapovjednik bugarskih zračnih snaga. A za predsjednika je izabran kao kandidat socijalističke, sada opozicijske političke opcije. Njegovi kritičari ističu da je riječ o političaru koji i dalje vrlo pozitivne stavove prema Rusiji.

Povjerenstvo se isprva i odlučilo za Gripene, ali je zatim promijenilo odluku - bugarski mediji tvrde pod utjecajem premijera Bojka Borisova - te se odlučilo za američke zrakoplove. Sada je predsjednik uzvratio udarac i blokirao odluku. Ovo je značajan udarac i premijeru Borisovu, ali i odnosima s Washingtonom. Predsjednik Radev tvrdi kako nije postojao nacionalni konsenzus pri donošenju ove odluke te da je zbog toga treba nanovo razmotriti. No, ako parlament još jednom donese istu odluku tada predsjednik više neće moći staviti veto. Ali, bugarska je politička javnost već uzburkana.

Riječ o lukavom političkom potezu. Predsjednik je objavio odluku dok nije u zemlji, pustio je da se javnost ispuše, a njegov je ured najavio da “će, zbog velike važnosti teme, dati izjavu za javnost po povratku iz Hrvatske”. I tako se Hrvatska opet našla u situaciji da bude izlika za unutarnjopolitičku bitku neke druge države.

Pri čemu cijeli slučaj dobiva posebnu dimenziju kad znamo da je i Hrvatska planirala od Izraela kupiti modificirane F-16, ali je posao propao jer SAD nije dao odobrenje. Nakon toga je Hrvatska odlučila nastaviti s procesom nabave borbenih zrakoplova, a kupovina F-16 izravno od SAD-a jedna je od opcija.