Cijela Višegradska skupina odbila Marakeški sporazum, ali Hrvatska im se neće pridružiti

Autor:

26.11.2018.

Reuters

Slovački premijer Peter Pellegrini

Cjelokupna Višegradska skupina, zajedno s Austrijom, odbija potpisati Marakeški sporazum, pa čak i po cijenu krize u vladi s kojom bi se Slovačka mogla suočiti. S druge strane, Hrvatska ustraje na ratifikaciji unatoč pritiscima hrvatske desnice.

Sada je to definitivno – cjelokupna Višegradska skupina u kojoj su Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka – odbija potpisati Marakeški sporazum. Nakon Poljaka, Mađara i Čeha, u nedjelju isto su najavili i Slovaci: „Slovačka neće podržati ovaj sporazum Ujedinjenih naroda pod bilo kojim okolnostima i neće biti s njim suglasna”, najavio je premijer Peter Pellegrini nakon summita Europske unije. Tako je Srednja Europa, kada je u pitanju odnos prema izbjeglicama, postala i politički, a ne tek zemljopisni jedinstven pojam jer i austrijska Vlada dijeli stajališta četiri spomenute zemlje.

Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama (poznatiji kao Marakeški sporazum) odobrile su u srpnju 193 članice Ujedinjenih naroda osim Sjedinjenih Američkih Država, i trebao bi biti formalno ratificiran u prosincu. Marakeški sporazum je osmišljen nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata, od kojih su mnogi bježali pred siromaštvom i sukobima na Bliskom istoku, Africi i drugim kriznim žarištima. Međutim, u posljednjih mjesec dana sve su glasniji protivnici Marakeškog kompakta koji tvrde kako ovaj neobvezujući sporazum proglašava ekonomsku migraciju ljudskim pravom, tako da su mogućnost pristupanja odbacile Poljska, Češka, Mađarska, Austrija, Bugarska, Estonija, SAD, Australija i Izrael.

U nedjelju se pridružila i Slovačka, iako bi zbog toga u Bratislavi mogla izbiti politička kriza. Naime, sadašnji slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak bio je predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda kada je migracijski sporazum usvojen, i nedavno je zaprijetio ostavkom ako Slovačka odbaci Globalni kompakt. Premijer Pellegrini nije odustao, a što se tiče prijetnje ostavkom ministra vanjskih poslova, izjavio je kako misli da će Lajčak ostati čak i nakon što Slovačka odbaci sporazum.

Slovaci su barem pristojno odbacili Marakeški sporazum, za razliku od, recimo, Mađara, čiji je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto početkom ovog mjeseca u Beču iznio optužbu da je UN-ov Globalni kompakt o migracijama istovjetan “izdaji Europe jer ide protiv interesa naroda”. Prije tjedan dana, desničarska vlada u Poljskoj objavila je da neće poduprijeti Marakešku deklaraciju uz obrazloženje kako „On ne daje Poljskoj čvrsta jamstva da će imati pravo neovisno odlučiti o tome koga želi prihvatiti”, a Češka je kao razlog odbijanja navela da UN-ov sporazum „ne pravi razliku između legalnih i ilegalnih migracija“.

U državama koje odbacuju Marakeški sporazum se ne obaziru na ocjenu predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera koji je u Berlinu izjavio da "one zemlje koje su napustile kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale". Izvor iz državnog vrha danas je potvrdio za Euroaktiv kako će Republika Hrvatska potpisati Marakeški sporazum, unatoč pritiscima ovdašnjih desničara.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version