DEBATA KANDIDATA DEMOKRATSKE STRANKE Elizabeth Warren prelazi u vodstvo, Sanders i Biden bore se za ostanak u igri

Autor:

  • Tea Trubić Macan

16.10.2019.

FILE PHOTO: Senator Kamala Harris, Senator Bernie Sanders, former Vice President Joe Biden, Senator Elizabeth Warren and South Bend Mayor Pete Buttigieg wait onstage before the fourth Democratic U.S. 2020 presidential election debate at Otterbein University in Westerville, Ohio October 15, 2019. REUTERS/Aaron Josefcz/File Photo
Aaron Josefcz / REUTERS

Četvorica najvećih; Elizabeth Warren, trenutna favoritkinja (druga s desna), Joe Biden, Bernie Sanders i Kamala Harris

Sinoć se u američkoj saveznoj državi Ohio, jednoj od ključnih swing država koje odlučuju pobjednike, održala posljednja debata kandidata Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. godine. Na pozornici je bilo čak 12 kandidata, čime je ta debata bila najveća takve vrste u modernoj povijesti SAD-a.

Iako još uvijek nije moguće sa sigurnošću predvidjeti tko će osigurati podršku Demokratske stranke u pokušaju svrgavanja Trumpa s vlasti, senatorica savezne države Massachusetts Elizabeth Warren polako, ali sigurno prelazi u vodstvo. Do prije samo nekoliko tjedana, na vrhu ljestvice popularnosti Demokrata bio je bivši potpredsjednik Joe Biden iza kojeg su se za podršku progresivne struje borili Warren i Sanders.

No, Hunter Biden, sin bivšeg potpredsjednika, našao se u središtu afere Ukrajina zbog koje se protiv predsjednika Donalda Trumpa inicirao proces opoziva u Zastupničkom domu. Biden je napade na svog sina, izgleda, predugo ignorirao, zbog čega mu je pobjednički momentum izmakao iz ruke. Istovremeno, Bernie Sander prije samo tjedan dana preživio je srčani udar zbog kojeg je privremeno morao obustaviti svoju kampanju.

Sanders se kolegama na pozornici zahvalio na podršci i lijepim željama koje su mu slali prošloga tjedna. Unatoč tome što je građane uvjeravao da je bila riječ o privremenoj zdravstvenoj tegobi, čak 43 posto simpatizera Demokratske stranke od prošloga tjedna smatra da je Bernie Sanders (78) prestar da bi obnašao stresnu funkciju poput predsjedničke.

Elizabeth Warren izvrsno je iskoristila nesreću svojih protukandidata, popela se na sam vrh ljestvice na kojem se uz pomoć svojih discipliniranih i dobro pripremljenih suradnika namjerava i dugo zadržati. Njezin će plan pokušati pomrsiti preostalih 11 protukandidata, koji su sinoć ujedinjeno napadali senatoricu i njezin prijedlog reforme zdravstvenog sustava.

Unatoč tome što je Warren poznata po detaljnom pristupu ključnim prijedlozima reforme, njezin stožer uporno odbija objasniti kako bi financirali paket Medicare for All bez radikalnog podizanja porezne stope. Upravo su joj to sinoć prigovorili njezini protukandidati.

- Cijenim Elizabethin angažman, ali postoji razlika između strateškog plana i dalekog sna – izjavila je kandidatkinja Amy Klobuchar, dodavši da svojoj kolegici ovim putem želi dati hladan tuš realnosti situacije.

- Uistinu je neobično da Elizabeth Warren uvijek jasno objasni kako nešto planira postići, osim u slučaju reforme Medicate for All – pridružio se brojnim napadima i Pete Buttigieg, popularno zvan Gradonačelnik Pete.

 

Klobuchar, Buttigieg i Booker imali su nekoliko svijetlih trenutaka sinoć, ali nedovoljno da zadrže pažnju gledatelja na sebi i svojim prijedlozima. Buttigieg se direktno sukobio s dva protukandidata; kolegicom veterankom Tulsi Gabbard oko pitanja povlačenja američkih vojnih postrojbi sa sjevera Sirije te s Betom O'Rourkom oko kontrole privatnog naoružanja. Naime, Gradonačelnik Pete ima puno umjerenije stavove od svojih protukandidata Gabbard (protivnica intervencionizma, oštro se protivi bilo kakvom uplitanju američke vojske u inozemstvu što je vrlo neobična pozicija za visoko pozicioniranu političarku u SAD-u) te O'Rourka (zalaže se za potpunu zabranu naoružanja nakon nedavnog napada u svom gradu El Pasu).

Julian Castro, koji se nalazi na samome dnu ljestvice zbog čega je najizgledniji kandidat za završetak svog puta prema Bijeloj kući, noćas nije iskoristio priliku za borbu u sljedeći krug debate.

Sanders, Biden i Warren su i dalje najizgledniji protukandidati Donalda Trumpa na izborima 2020. godine. Zanimljivo, svih troje kandidata u poodmaklim je godinama, tako da im je ovo posljednja šansa da uđu u Bijelu kuću. Iako je Sanders uistinu izgubio momentum kojeg je imao prije srčanog udara prošloga tjedna, sinoć su ga podržale najpopularnije zastupnice među mladim Demokratima; Alexandria Ocasio-Cortez i Ilhan Omar, čime može računati na podršku njihovih milijunskih simpatizera. Biden i Warren nastavit će borbu za prvo mjesto na ljestvici. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja na predizborima Demokratske stranke te nakon dva mandata potpredsjednika Baracka Obame, Bidenu je karta za Bijelu kuću previše puta oduzeta 'ispred nosa', tako da nije izgledno da će džentlmenski prepustiti vodstvo svojoj protukandidatkinji Warren.

Warren je, s druge strane, poznata po tome da je spremna fabricirati činjenice za osvajanje simpatija javnosti i vlastitu promidžbu. Najpoznatiji takav slučaj nedavno je podigao puno prašine u SAD-u. Warren se registrirala kao pripadnica američke domorodačke nacije Cherokee te je preko manjinskih kvota došla do obrazovanja na Harvardu, zbog čega je od predsjednika Trumpa zaradila nadimak Pocahontas. Senatorica je prošle godine slavodobitno objavila da je analizom obiteljskog stabla dobila i konačnu potvrdu da je 1/64 Cherokee; misleći posramiti Trumpa, posramila je sebe te se morala ispričati domorodačkom stanovništvu u SAD-u zbog zloupotrebe manjinskih kvota radi napredovanja u karijeri.

Od Super Tuesdayja, dana koji će definirati Trumpova protukandidata, dijeli nas još četiri mjeseca tijekom kojih se može dogoditi uistinu svašta. U ovome trenutku još uvijek nije moguće sa sigurnošću predvidjeti tko će osvojiti nominaciju Demokratske stranke, ali jedno je sigurno: još je prerano za otpisati njihovo 'veliko trojstvo'.