Demokrati neće imati nikakve političke koristi od pokretanja opoziva Donalda Trumpa

Autor:

25.09.2019.

U.S. President Donald Trump speaks during a Congressional Gold Medal ceremony honoring former Senate majority leader Bob Dole (R-KS), as Speaker of the House Paul Ryan (R-WI), Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-KY), Senate Minority Leader Chuck Schumer (D-NY) and House Minority Leader Nancy Pelosi (D-CA) watch on Capitol Hill in Washington, U.S., January 17, 2018. REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS

Ključni ljudi "procesa opoziv" (slijeva): Američki predsjednik Donald Trump, Mitch McConnell, lider republikanaca u Senatu, Chuck Schumer, lider demokrata u Senatu i Nancy Pelosi, presjednica Kongresa

Nancy Pelosi, demokratkinja, predsjednica američkog Kongresa, morala je pokrenuti postupak kojem se dugo opirala: postupak opoziva (impeachment) predsjednika Donalda Trumpa.

Razlog je njegovo priznanje da je u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskijem uvjetovao dobivanje američke vojne pomoći dostavljanjem neugodnih podataka o radu Huntera Bidena, sina bivšeg američkog potpredsjednika Joea. I trenutno vodećeg kandidata demokrata za predsjedničku nominaciju.

Hunter Biden je radio za jednu ukrajinsku tvrtku pa je još 2014. godine spominjalo da je upravo zbog njega tadašnji predsjednik Barack Obama bio vrlo nezainteresiran da se aktivnije uključi u ukrajinsku krizu. Toj se tezi otvoreno protivi Obamina izjava da “Ukrajina nije američki nacionalni interes” i to se do danas nije promijenilo. Upravo je Ukrajina jedan od eklatantnih dokaza da SAD ne želi više biti globalni policajac. I da je fokus američkog interesa Pacifik.

Važnu ulogu u cijeloj priči mogla bi imati objava transkripta razgovora. Trump je obećao da će ga objaviti. Razumljivo je da će on taktizirati s tom objavom tražeći trenutak koji mu najbolje odgovara.

 

Kako bilo da bilo, Zastupnički dom je pokrenuo proceduru koja bi mogla potrajati neko vrijeme. Ukoliko neki od obora koji sada istražuju je li predsjednik počinio “izdaju, korupciju, ili neki drugi teški zločin i prijestup" tada se taj zaključak iznosi pred plenarnu sjednicu Doma na kojoj o njezinoj opravdanosti odlučuje većina zastupnika. Čini se da tu ne bi trebalo biti većih problema jer demokrati imaju većinu, ali do sada među demokratima nije postojalo suglasje o takvom potezu. Naime, Pelosi i njoj bliski krugovi su smatrali da bi postupak opoziva predstavljao preveliko trošenje energije uzalud: konačnu odluku donosi Senat, a ondje republikanci imaju većinu. Ne veliku, ali dostatnu. Jer, potrebna je dvotrećinska većina da se prihvati odluka Zastupničkog doma.

U ovom omjeru snaga u Senatu - 53 republikanca, 45 demokrata i dvoje neovisnih zastupnika koji obično glasaju kao i demokrati - više je nego jasno da će se ponoviti scenarij iz slučaja Billa Clintona: opoziv će biti zaustavljen u Senatu. Republikanci su naime i dalje odano i neupitno postrojeni iza Trumpa uvjereni da im donosi novu pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. I blizu su istine: Trump i dalje ima solidnu podršku birača: 43 posto je gotovo istovjetno kao i Obama nakon tri godine prvog mandata. S tom razlikom što je Trumpovo biračko tijelo izuzetno stabilno i lojalno i sigurno će izaći na izbore. Napadi na Trumpa samo dodatno jačaju njihovu odlučnost da ga podržavaju.

Demokrati su još uvijek u potpuno nejasnom stadiju predizborne kampanje: Biden vodi, a tek ga je ovog mjeseca u, za izbore izuzetno važnoj saveznoj državi Iowi, prestigla Elizabeth Warren. Prema sadašnjim anketama i ona bi pobijedila Trumpa, ali veliko je pitanje kako će neopredjeljeni birači reagirati na njezine, za Ameriku relativno revolucionarne zahtjeve, kao što je pitanje zdravstvene zaštite za sve (za što na televizijskom sučeljavanju nije znala navesti odakle bi namakla sredstva).

Izgledan poraz demokrata u “projektu opoziv” dodatno bi oslabio njihov utjecaj u javnosti upravo kod neopredijeljenih birača: nisu u stanju zbaciti s vlasti ovako skandaloznog predsjednika.

 

Dodatni je problem vrijeme. SAD početkom 2020. ulazi u izbornu godinu i ako opoziv do tada bude proveden cijeli će postupak pasti u drugi plan, a nije isključeno da se demokrati počnu međusobno gložiti i oko toga. Jer, prate se samo njihovi predizbori: Trump je republikanski kandidat.

Zaključno, Pelosi je bila u pravu: opoziv nam ne treba. Ili ćemo srušiti Trumpa snagom naše politike ili će on pobijediti. Sada je sam Trump doslovce natjerao demokrate da pokrenu opoziv. Postavlja se stoga pitanje nije li to možda bilo i smišljeno.