Diplomacija EU ne priznaje novi mandat Nicolasa Madura, on prijeti 'sankcijama'

Autor:

  • Euractiv.com

11.01.2019.

Venezuelan President Nicolas Maduro attends a ceremony, after his swearing-in for a second presidential term, at Fuerte Tiuna military base in Caracas, Venezuela January 10, 2019. REUTERS/Adriana Loureiro
Adriana Loureiro / REUTERS

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, ovoga je četvrtka službeno započeo svoj drugi mandat za kojeg brojni kritičari smatraju da nema demokratski legitimitet zbog nepravednog izbornog procesa, ali i kaotične situacije u državi.

Naime, ekonomija je u slobodnom padu zbog hiperinflacije, a Venezuela nikada nije bila u većoj međunarodnoj izolaciji.

Kontroverzni lider jučer je prisegnuo na još jedan mandat pred sucima Ustavnog suda, a ne pred zastupnicima parlamenta u Caracasu, zato što se u potonjem nalaze njegovi brojni kritičari iz redova opozicije. Maduro je pobijedio na predsjedničkim izborima koji su se u Venezueli održali ovoga proljeća, prvenstveno zato što je opozicija bojkotirala izbore tvrdeći da ne postoji pošten i legitiman izborni proces.

Rezultate izbora nisu prihvatile delegacije iz Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije, ali ni predstavnici Organizacije Američkih Država (OAD). Štoviše, OAD je za vrijeme Madurove inauguracije održao poseban sastanak u Washingtonu o situaciji u Venezueli. Grupacija Lima, koju čine delegacije 14 latinoameričkih država, s izuzetkom Meksika je apelirala Madura da odustane od svog drugog mandata i vrati moć 'parlamentu i narodu'. Europska unija, ali ni predstavnici spomenutih država Latinske Amerike, nisu poslali svoje diplomatske predstavnike na jučerašnju inauguraciju u Caracasu. Međutim, države poput Bolivije, Kube, El Salvadora, Nikaragve, Kine, Turske i Rusije jesu poslali svoje izaslanike.

U svibnju su ministri vanjskih poslova država članica EU odobrili novi paket sankcija protiv Venezuele zbog toga što kampanja za predsjedničke izbore nije bila dovoljno kredibilna i transparentna. Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini, rekla je da Europska unija ostaje pri svom stavu da izbori u Venezueli nisu bili legitimni.

- Kao rezultat toga, dužnosnici Europske unije i država članica neće sudjelovati na današnjoj inauguraciji. No, Europska unija će nastaviti tražiti mirno i diplomatsko rješenje za krizu u Venezueli – rekla je.

Podsjetimo, nekadašnjeg vozača autobusa Nicolasa Madura odabrao je njegov prethodnik Hugo Chavez. Od kada je došao na vlast, Maduro je preuzeo kontrolu nad svim ključnim političkim institucijama, a ima potporu i lokalne vojske. Izjavio je da se nikada nije osjećao 'ovoliko moćno i legitimno' kao što se osjeća posljednjih godina, a upravo njega međunarodna zajednica smatra glavnim krivcem za rekordno stanje gospodarstva, kao i za glad i nevjerojatno siromaštvo na ulicama gradova Venezuele. Prema podacima Ujedinjenih naroda, od 2015. godine državu je zbog siromaštva i gladi napustilo više od 2,3 milijuna građana. Venezuelu tresu protuvladini prosvjedi u kojima je život izgubilo više stotina ljudi, a kriminal je dosegao rekordno visoku razinu.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će gospodarstvo te latinoameričke države nastaviti padati i ove godine zbog hiperinflacije valute, koja je prošle godine dosegnula nevjerojatnu razinu od 1,35 milijuna posto. Prema nekim procjenama, tijekom ove godine inflacija bi trebala doseći razinu od 10 milijuna posto.

Maduro je u srijedu zaprijetio međunarodnim dužnosnicima koji su javno istupili protiv njegova nova mandata, upozorivši da će biti spreman na 'dipomatske sankcije' protiv tih država.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version