Dogovoren najveći paket pomoći u povijesti SAD-a; Amerikancima pogođenim COVID-19 na raspolaganju 2 bilijuna dolara

Autor:

  • Tea Trubić Macan

25.03.2020.

CORRECTION - (L-R) Senate Majority Leader Mitch McConnell, Secretary of Treasury Steven Mnuchin, and Senate Minority Leader Chuck Schumer hold a meeting to discuss a potential economic bill in response to the coronavirus, COVID-19, in Washington, DC, on March 20, 2020. - Senate Majority Leader Mitch McConnell unveiled on March 19, an economic rescue plan to send $1,200 direct checks to taxpayers, $300 billion for small businesses to keep idled workers on payroll and $208 billion in loans to airlines and other industries. (Photo by SAUL LOEB / AFP) / The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by SAUL LOEB has been modified in AFP systems in the following manner: [2020] instead of [2019]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.
SAUL LOEB / AFP

Vođa senatske većine Mitch McConnell, državni tajnik za financije Steven Mnuchin i vođa senatske manjine Chuck Schumer dogovorili su najveći paket ekonomske pomoći u povijesti SAD-a

Američki Senat sinoć je usvojio najveći paket ekonomskih mjera u povijesti SAD-a.

Za amortizaciju gospodarskih gubitaka uzrokovanih panedmijom koronavirusa predviđeno je 2 bilijuna dolara, a pomoć je namijenjena građanima, kompanijama i saveznim državama kojima je COVID-19 zadao najveći udarac.

Riječ je o paketu pomoći koji se po obujmu i svojoj vrijednosti ne može usporediti niti s jednom mjerom u povijesti SAD-a. Građanima koji su zbog karantene izgubili svoja radna mjesta narednih će dana biti poslan ček u vrijednosti od 1,200 dolara, dok će se malim i srednjim poduzetnicima omogućiti program vrijedan 367 milijardi dolara. Industriji, gradovima i saveznim državama odobrit će se korištenje 500 milijardi dolara pomoći. Istovremeno, u zdravstveno osiguranje će se uvesti određena jamstva kojima će se proširiti skrb, a u bolnice će se narednih dana investirati 150 milijardi dolara.

Nakon što su cijeli dan proveli u pregovorima s državnim tajnikom za financije Stevenom Mnuchinom i financijskim savjetnicima Bijele kuće, vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i vođa demokratske manjine Chuck Schumer slavodobitno su objavili dogovor u sitne noćne sate.

Samo nekoliko trenutaka nakon što su u utorak navečer iz Washingtona signalizirali da se sporazum nazire, burzovni indeksi Dow Jonesa porasli su za čak 2,100 boda, tj. 11,4 posto.

„Pomoć je na putu“ najavio je Schumer.

Američki su dužnosnici u Washingtonu postigli gotovo jednoglasan sporazum o paketu ekonomskih mjera u rekordnom roku zbog velikog pritiska biračkog tijela u svojim izbornim jedinicama, a na razum ih je putem Twittera pozvao i američki predsjednik Donald Trump.

„Senat je pronašao rješenje koje je podjednako prihvatljivo republikancima i demokratima. Drago mi je da ćemo našoj državi konačno ponuditi rješenje“ kazao je McConnell, dodavši da je riječ o 'ratnoj investiciji'.

„Nije bilo mnogo točaka prijepora, ali morate uzeti u obzir činjenicu da je ovo uistinu kompleksan paket mjera i velika investicija u američku ekonomiju, a to traži vrijeme i pedantnost“ komentirao je državni tajnik Mnuchin nakon što je sporazum bio postignut, najavivši pritom da će predsjednik 'u svakom slučaju potpisati zakonski prijedlog'.

Sporazum će biti ratificiran kasnije u tjednu, a najveći problem u ovome trenutku je organizacija Zastupničkog doma koji trenutno ne zasjeda. Naime, zbog ograničenih putovanja koji su uvedeni u većini saveznih država problematično je organizirati više od 400 zastupnika diljem SAD-a. No, senatori se nadaju da će čvrsta podrška demokrata i republikanaca u gornjem domu, Zastupničkom domu signalizirati urgentnost i kvalitetu prijedloga, čime bi se pkaet mogao po kratkom postupku uvojiti i jednoglasno.