Dokument "Instrumentum laboris" predviđa: zaređivanje oženjenih svećenika i traženje "novog mjesta" za žene u Crkvi u Amazoniji

Autor:

19.06.2019.

Pope Francis appears before delivering his Easter message in the Urbi et Orbi (to the City and the World) address from the balcony overlooking St. Peter's Square at the Vatican April 1, 2018. Osservatore Romano/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY - RC1546469780
Osservatore Romano/Handout / REUTERS

Papa Franjo

Vatikan je predstavio dokument pod nazivom “Instrumentum laboris" (u originalu na španjolskom jeziku) za posebnu sjednicu biskupske sinode Panamazonske regije (od 6. - 27. listopada 2019).

Dokument ne bi izazvao veliko zanimanje svekolike javnosti da se na njegovom kraju ne pojavljuje sljedeća konstatacija: “Potvrđujući da je celibat dar Crkvi, Dokument ističe da se za mnoga udaljena područja ove regije mora uzeti u obzir mogućnost da se zarede oženjeni muškarci s obiteljima”. Jednostavnije rečeno: Crkva je spremna otvoriti vrata ređenju oženjenih muškaraca na prostoru Amazonije. Posebno se ističe da je ta klauzula, koja ima za cilj osigurati sakramente koji su slijede i podupiru kršćanski život, specificira da treba preferirati da ti muškarci budu:

  • autohtoni stanovnici
  • stariji
  • koji uživaju ugled u zajednici
  • koje zajednica prihvaća.

I da se zaređuju nakon što su izgradili obitelj, a ne da se žene nakon što su zaređeni.

Katolička crkva se nalazi pred problemom poput Hrvatske: nema dovoljno radne snage. Dok je u SAD-u 1 svećenik na 1300 krštenih katolika, u Latinskoj Americi je odnos 1:7000, u subsaharskoj Africi 1:5300, a na Karibima 1:8300. Na globalnoj razini je vidljiva promjena: 1980. godine je na 1900 vjernika bio jedan svećenik, a 2016. godine je odnos 1:3000.

U Europi je sve manje muškaraca koji su spremni odustati od brojnih pogodnosti svjetovnog života, između ostalog i bračne zajednice i obitelji, te se zarediti i nastaviti život u celibatu. Nećemo sada raspravljati o hipokriziji i problematici djece čiji su roditelji svećenici od kojih mnogi imaju i “potajnu” obitelj.

Problem je sve izrazitiji na prostorima poput Amazone gdje je malen broj stanovništva raspršen na velikom prostoru. Osim toga, kako se i navodi u dokumentu Instrumentum laboris (sredstvo za rad), celibat je u mnogim autohtonihm zajednicama teško prihvatljiv model života. Pa stoga i Crkva postaje fleksibilnom, svjesna da je u analizi troška i koristi važnije pristati na “trošak”, odstupanje od prakse i tako dobiti na koristi - osigurati dovoljan broj svećenika koji će moći obavljati religijsku službu u zajednici.

Instrumentum laboris donosi još jednu novinu: “Model službe koji bi se predao ženama tek treba identificirati, uzimajući u obzir središnju ulogu koju žene danas imaju u Crkvi u Amazoni”. Dakle, “treba identificirati” je fraza koja je bitno jača nego mnoge druge koje smo do sada čuli iz Vatikana. No, i dalje se ističe da žene moraju biti na mjestu koje im je u Crkvi dao Isus, “gdje se svi možemo naći”. Ali, opet važan pomak.

Nuns await for Pope Francis to arrive as he leads a prayer vigil ahead of Pentecost Sunday at the Vatican, June 8, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Teolozi tvrde da je Isus definirao da Crkvu trebaju voditi samo muškarci: iako to nigdje ne piše u Svetim tekstovima koji su kanonizirani neka tri stoljeća nakon raspeća

 

Koliko god se činilo da je riječ o revolucionarnom dokumentu - bitno je revolucionarnija nedavna najava promjene preseansa unutar Vatikana koja Kongregaciju za nauk vjere stavlja na treće mjesto po važnosti - riječ je o nastavku politike koja je započela još u doba sv. Ivana Pavla II, kad se počelo otvoreno i ozbiljno razgovarati o manjku svećenika. Papa Franjo je u ožujku 2017. godine rekao da "razmišlja" o mogućnosti ređenja uzornih muževa ("viri probati"), čime isključuje takvu mogućnost za mladiće i naravno žene. U siječnju se Papa jasno usprotivio odbacivanju svećeničkog celibata. "Osobno mislim da je celibat dar Crkvi. Drugo, ne slažem se da celibat bude opcija", izjavio je Papa. Ali je i tada predvidio "neke mogućnosti (prilagodbe) za udaljena područja", kao što su Pacifički otoci ili Amazonija kada za to postoji "pastoralna potreba". I to je sada pretočeno u službeni dokument.

No, neovisno o tome ipak je riječ o važnom pomaku. I dosad su u Katoličkoj crkvi postojali svećenici s obiteljima: anglikanci koji su se preobratili i prešli pod ingerenciju Pape, Kopti, a tu su i Grkokatolici (među njima je jedan od najpoznatijih u Hrvatskoj bio pokojni Živko Kustić, dugogodišnji kolumnist Jutarnjeg lista). Ali, u svim ovim slučajevima riječ je o sustavima koji su kao takvi postojali od ranije ili su ustupak kako bi se napakostilo anglikancima.

Situacija u Amazoniji je u svojoj biti drukčija: riječ je o sustavu Katoličke crkve koji odustaje od celibata. Iz nužde. I zato je specifičan i, koliko god će se teolozi truditi dokazati da nije riječ ni o kakvom odstupanju od uvriježene prakse (celibat nije dogma već crkveni zakon koji se može dokinuti), riječ je o važnom koraku prema zaređivanju oženjenih (Reutersov vatikanolog Philip Pullella nazvat će ga “povijesnom promjenom” koja će otvoriti put za takav ustupak i na drugim područjima gdje manjka svećenika - a njih je, naveli smo - sve više). To se, jasno, neće dogoditi u roku od dva, tri mjeseca, Crkva svoje vrijeme mjeri milenijima, ali riječ je o snažnoj evolucijskoj promjeni. Konačno, nije li Crkva prihvatila evoluciju?

Upravo zbog navedene priče o zaređivanju oženjenih, većina se izvješća uopće ne obazire na niz drugih, izuzetno važnih i pozitivnih elemenata ovog dokumenta koji se bave gorućim problemima Amazonije: uništavanje okoliša, prijetnja istrebljenjem autohtonom stanovništvu, migracija u gradove što jača urbanizaciju, a dovodi u pitanje opstanak iskonskih zajednica.