DVIJE NUKLEARNE SILE U SUKOBU Više od 600 vojnika 6 sati se u mraku mlatilo šipkama i kamenjem

Autor:

  • Karla Juničić

18.06.2020.

Police personnel catch activists of Bharatiya Janata Party (BJP) as they shout slogans during an anti-China protest in Siliguri on June 17, 2020. - India and China held top level talks on June 17 to
Diptendu DUTTA / AFP

Indijska policija u obračunu s protukineskim aktivistima u pograničnoj zoni

Indija je u šoku. Na granici s Kinom izgubila je najmanje 20 svojih vojnika u šestosatnoj tučnjavi s kineskim graničarima na nepristupačnom teritoriju Himalaje. Kina ne priznaje štetu, ali državni mediji u utorak su naveli da je bilo žrtava i s kineske strane.

Prema pisanju britanskoga Guardiana, u ponedjeljak 15. lipnja u večernjim satima patrola indijskih vojnika neočekivano je naišla na kineske trupe na strmim grebenima zapadnog dijela Himalaje, u području rijeke Galwan.

Tradicija

Indija je vjerovala da se kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) povukla u skladu sa sporazumom o razdvajanju od 6. lipnja. Dvije vojske su se sukobile i izbila je tučnjava šakama i nogama jer, u skladu s desetljećima tradicije, niti jedna od strana tih dviju nuklearno naoružanih susjeda ne nosi oružje. U sukobu je indijski zapovjednik odgurnut te je u padu s uskog grebena poginuo.

Optužbe

Došlo je pojačanje s indijske strane, iz baze udaljene oko četiri kilometra, te se na kraju 600 muškaraca borilo kamenjem i željeznim šipkama u gotovo potpunom mraku oko šest sati, rekli su izvori iz indijske vlade. Od najmanje 20 ubijenih vojnika, većina je smrtno stradala u padu preko oštrog planinskog terena. Broj žrtava mogao bi i rasti jer se mnogi vojnici još vode kao nestali.

Zemlje su se međusobno okrivile za sukob. Kina optužuje Indiju jer su njezini vojnici dva puta prešli granicu “provocirajući i napadajući kineske vojnike”. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je sada situacija na granici stabilna i pod nadzorom.

“Obje strane održavaju blisku komunikaciju diplomatskim i vojnim kanalima”, rekao je ministar vanjskih poslova Zhao Lijian.

Indija za sukob krivi Kinu i njezin pokušaj da promijeni status quo na tom području. U svom prvom obraćanju nakon sukoba u srijedu, indijski premijer Narendra Modi rekao je kako je New Delhi pokušao uvjeriti da “razlike ne bi trebale prerasti u spor”. “Za nas su jedinstvo i suverenitet zemlje najvažniji... Indija želi mir, ali sposobna je odgovoriti u slučaju provokacije”, izjavio je premijer.

No, taj mir je teško postići u jeku trenutačnih napetosti između Indije i Kine, koje su se rasplamsale u svibnju na Liniji stvarne kontrole (LAC) - neslužbenoj crti razgraničenja koja je uspostavljena nakon rata 1962. godine. Zapravo je riječ o slabo naseljenom teritoriju Ladah, dijelu Kašmira, regije oko koje se spore Indija, Pakistan i Kina.

Sporovi

Do krvavih sukoba nije došlo od 1975. godine, no u posljednje je vrijeme Indija zasmetala Pekingu jer je na toj liniji htjela sagraditi cestu. Krajem travnja Kina je poslala oko 1000 vojnika na sporni teritorij duž LAC-a. Početkom svibnja izbio je novi sukob vojnika zbog čega su se 6. lipnja sastali potpukovnik Harinder Singh, zapovjednik 14. korpusa indijske vojske, i general pukovnik Lin Liu iz kineske Narodne oslobodilačke vojske u vojnoj regiji Južni Xinjiang kako bi razgovarali o situaciji.

Prema svemu sudeći, sukob je strateške prirode, no važan je jer se radi o dvije najmnogoljudnije države i velesile svijeta, koje predvode vlade vođene nacionalizmom gdje vojska predstavlja dio nacionalnog statusa. Zato se obje s vremena na vrijeme hvale svojim nuklearnim arsenalom. Iako su ovaj put u sukobu “radili” šake i kamenje, postoji strah da ne preraste u veće tenzije. To predstavlja veliki sigurnosni izazov za Modijevu vladu koja se bori da obuzda infekciju Covida-19 i oživi gospodarstvo koje tone u recesiju. Posljednjih godina Indija se približila SAD-u, dijelom zbog bojazni oko rastućeg utjecaja Kine. Analitičari kažu da je kineska vlada, koja se više trudila u gradnji infrastrukture na tom području, spremna spriječiti bilo kakve napore Indije za nadogradnju vlastitih vojnih postrojenja.

Mišići

Američki State Department, koji je u pogoršao odnose s Kinom, ali na Indiju gleda kao na novog saveznika, izjavio je kako se nada ‘’mirnom rješenju’’ te pozorno prati situaciju. U jeku globalne pandemije Kina pokazuje mišiće diljem regije. U posljednjim tjednima sukobila se s malezijskim i vijetnamskim brodovima u Južnom kineskom moru, dva puta je uputila nosač aviona da preplovi Tajvanski tjesnac, novim zakonom pokušala je utjecati na Hong Kong i u carinskom je ratu s Australijom.

Tagovi/Tags: