DŽIHADISTI SE OKRENULI ZLATU U Sahelu al-Q'aida i IS kontroliraju brojne rudnike. Nafta više ne donosi dostatnu zaradu

Autor:

  • Karla Juničić

26.11.2019.

FILE PHOTO: An artisanal gold miner holds a gold nugget at an unlicensed mine in Gaoua, Burkina Faso, February 13, 2018. To match Special Report GOLD-AFRICA/ISLAMISTS REUTERS/Luc Gnago/File Photo
Luc Gnago / REUTERS

Grumen zlata zbog kojeg se ratuje od pamtivijeka

Nakon što je cijeli svijet ovisio o nafti proteklih desetljeća, sve je očitije da će sada postati ovisan o rijetkim metalima i zlatu. To su već odavno shvatile džihadističke skupine koje su krenule u pohod na afrički El Dorado u najsiromašnijem djelu Afrike - Sahelu.

I dok iz tog djela mnogi bježe na migrantski put preko Mediterana tražeći osnovna sredstva za život poput hrane i vode, druge skupine u njemu vide novu zaradu i profit. Taj južni dio Sahare, poznatiji kao tranzicijska ili granična zona koja dijeli onu arapsku od tzv. crne Afrike, već je dugo meta krijumčara zlatom. Islamističke skupine provode učestale napade na države u regiji. Jedan takav napad izveden je početkom studenog na rudare iz Burkine Faso. U napadu iz zasjede konvoja koji je prevozio djelatnike kanadske rudarske tvrtke Semafo u Burkini Faso u srijedu (6.studenog) ubijeno je 37 i ranjeno 60 osoba, prenijela je Hina.

Vlada predsjednika Rocha Marca Christiana Kaborea pozvala je tada na tri dana nacionalne žalosti. Optužila je ''teroriste'' za najsmrtonosniji napad otkada je započeo niz nasilja u siromašnoj zapadnoafričkoj zemlji, paralelno s 'zlatnom groznicom'.

Ovo je ujedno bio treći napad u rudniku u gradu Boungou, a u dva prethodna je u 2018. godini ubijeno 11 osoba. Tvrtka Semafo je prošle godine nakon napada na dva njezina rudara pojačala mjere osiguranja, no napadi su postali sve učestaliji.

FILE PHOTO: Soldiers from Burkina Faso patrol on the road of Gorgadji in the Sahel area of Burkina Faso, March 3, 2019. To match Special Report GOLD-AFRICA/ISLAMISTS REUTERS/Luc Gnago/File Photo
Luc Gnago / REUTERS

Vojska patrolira u blizini rudnika u Burkini Faso, ali snage sigurnosti su preslabe

 

Nakon što su izgubile svoj položaj na Bliskom Istoku, grupe povezane s Al-Qa'idom i Islamskom državom šire se u Africi i eksploatiraju rudnike zlata – dokazuju svjedočenja rudara, stanovnika, vladinih i sigurnosnih dužnosnika iz intervjua koje je proveo Reuters.

Lokalno stanovništvo svjedoči da su se maskirani ekstremisti mjesecima skrivali među rudarima te da su rudnici prepuni islamističkih boraca koji nameću svoje zakone.

Procjenjuje se da je do sada bilo napadnuto preko 100 malih rudnika. U 2018. godini vlada je zahvaljujući satelitskim snimkama identificirala oko 2200 mogućih ilegalnih rudnika zlata. Otprilike polovica njih nalazi se unutar 25 kilometara od mjesta na kojemu su militanti izvršili napade, prema podacima Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), tijela koje prati podatke o političkom nasilju.

Za sada je teško ustanoviti količinu zlata koju proizvode rudnici, razotkriti ljude koje ih kontroliraju, kao i procijeniti njihovu vrijednost. U 2018. godini vladini dužnosnici posjetili su samo 24 mjesta u blizini kojih su se dogodili napadi i procijenili su da godišnje proizvedu ukupno 727 kilograma zlata vrijednih 34 milijuna dolara.

Stručnjaci u tom sektoru pribojavaju se da bi džihadistički napadi rudara mogli ozbiljno zaustaviti rastuću proizvodnju minerala koja je strateški važna za Burkinu Faso. U posljednjih desetak godina, rudnici zlata poprimili su veliku ekonomsku vrijednost u zemlji s oko 20 milijuna ljudi, koja je nekada ovisila o izvozu pamuka.

Prema procjenama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ilegalni rudnici u Burkini Faso, Maliju i Nigeru proizvode oko 50 tona zlata u vrijednosti od dvije milijarde dolara godišnje. Od toga, mali rudari u Burkina Faso proizvedu oko 15-20 tona zlata godišnje, u vrijednosti između 720 milijuna i 960 milijuna dolara, prema procjenama vlade i OECD-a.

Službeni podaci o izvozu zlata iz Burkine Faso govore da je preko 300 kilograma zlata proizvedeno u manjim rudnicima, dok se izvozi samo 1,5 posto do 2 posto proizvodnje. Koliko se onda tek zlata prokrijumčari?

Na istoku Burkine Faso Islamska država je i dalje jaka, a njeni borci se kriju u šumama koje su dugo vremena bile utočište za razbojnike, krijumčare i krivolovce. Susjedni Togo, koji nije veliki proizvođač zlata, krijumčarsko je središte.

A fighter of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) holds an ISIL flag and a weapon on a street in the city of Mosul, June 23, 2014. U.S. Secretary of State John Kerry held crisis talks with leaders of Iraq's autonomous Kurdish region on Tuesday urging them to stand with Baghdad in the face of a Sunni insurgent onslaught that threatens to dismember the country. Picture taken June 23, 2014. REUTERS/Stringer (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3VIB1
Stringer / REUTERS

Pripadnici u Siriji i Iraku frontalno poražene Islamske države imaju snažne podružnice upravo na prostoru Sahela

 

I dok se samo dva posto zlata iz siromašne Burkine Faso izvozi, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su okupani zlatom. Posljednjih godina su se etablirali kao glavni centar za trgovinu zlatom i glavno odredište uvoza iz Toga. Uvoz je bio veći od 7 tona i vrijedan 262 milijuna dolara u 2018. godini, prema podacima UN-a.

Korak dalje na zapad – Turska i Švicarska su glavni kupci ''najfinijeg arapskog zlata''. Jako su nam lijepi švicarski satovi, a Švicarska ga ima toliko da su 2017. godine znanstvenici otkrili da njenim kanalizacijama proteče 43 kilograma zlata godišnje vrijednih 1,8 milijuna dolara. S druge strane slabljenje turske lire (od kad je turski predsjednik Recep Erdogan zahladio odnose sa zapadom) natjeralo je Turke da masovno pohitaju u kupnju zlata.

Briselski think tank International Crisis Group prošlog je tjedna pozvao Emirate na pooštravanje propisa kako bi se spriječilo da se trgovina zlatom koristi za financiranje terorizma. No, visoki dužnosnik UAE-a rekao je da zemlja postupa u skladu s međunarodnim standardima.

Vlada Burkine Faso svjesna je problema u svojoj zemlji, ali napori da zaustave ilegalnu trgovinu zlatom nisu uspješni.

Prvo, njihove mjere nisu popularne budući da državljani ovise o rudnicima. "Koliko ljudi u Burkina Faso može platiti školarinu bez rudarstva?", rekao je Moamoudou Rabo, voditelj nacionalne zajednice rudara zlata. "Naša ekonomija je vađenje zlata. Ne postoji ništa drugo". Oumarou Idani, ministar rudarstva Burkine Faso, rekao je u svibnju da su islamisti preuzeli kontrolu nad nekim rudnicima, posebno u zaštićenim područjima, gdje su postavili kampove za rudare koji kopaju kršeći vladine zabrane.

Drugo, vlada poduzima neke operacije kako bi suzbila daljnje širenje islamističkih skupina. Primjerice, u siječnju je vojska bacila letke iz helikoptera kako bi obavijestila rudare da moraju napustiti mjesto Kabongu. Sljedeći mjesec vojska je priopćila da je u zračnim i kopnenim napadima ubila oko 30 boraca. No, i danas nije jasno tko zaista kontrolira Kabongu, rudnik u blizini Sahelovog zaštićenog rezervata bogatog divljim životinjama.

Valja napomenuti, da su mnoga široka područja strogo zaštićena te je vlada u njima zabranila iskopavanje zlata kako bi zaštitila već ugrožene antilope, slonove i bizone.

Korak dalje na zapad – svi mi volimo imati najnoviji iPhone, Samsung Galaxy ili zadnje čudo tehnike. Potražnja za rijetkim mineralima znatno se povećala zbog njihove uporabe u izgradnji uređaja kao što su mobilni telefoni, punjive baterije te u vojnoj opremi. Jedan od razloga zbog kojeg su Sjedinjene Američke Države pokrenule trgovinski rat s Kinom su i rijetki minerali kojima obiluje ova država.

SAD uvozi čak 78 posto rijetkih minerala iz Kine, a zbog zaoštravanja odnosa, Afrika je sada postala novi potencijalni izvor za SAD.