Erdoğan i Trump postigli dogovor oko stanja u Libiji

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.06.2020.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech following a cabinet meeting, in Ankara, on June 9, 2020. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
Adem ALTAN / AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan tijekom gostovanja na državnoj televiziji TRT rekao je da je s američkim kolegom Donaldom Trumpom postigao okvirni sporazum o Libiji, što Ankara smatra “prvim korakom prema postizanju dogovora”.

- Ovo bi mogla biti velika prekretnica u američko-turskim odnosima - napomenuo je, ali nije bio spreman podijeliti više detalja o dogovoru. Ankara podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fayeza al-Sarraja, a SAD je posljednjih godina znatno smanjio angažman na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. S druge strane, Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati dali su podršku Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) na čijem je čelu zapovjednik Khalifa Haftar.

Upravo je Erdoğanova podrška Vladi nacionalnog jedinstva promijenila omjer snaga u Libiji tako da je vojsci koja je donedavno bila locirana u glavnom gradu omogućila ključne pobjede na zapadu države, među kojima je i zauzimanje strateški važne zračne luke u Tripoliju, čime je zadan koban udarac Haftarovim snagama. Turski je predsjednik početkom tjedna upozorio da će vojne snage Vlade nacionalnog jedinstva nastaviti borbu do uspostave kontrole nad naftom bogatom području oko obalnoga grada Sirte. Erdoğan je dao naslutiti da uskoro namjerava razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o ulozi Moskve u libijskom sukobu.

Istovremeno, libijska državna naftna korporacija upozorila je da su vojne snage ušle u postrojenje Sharara te naredile njihovim zaposlenicima da obustave rad. Međutim, nacionalna naftna tvrtka nije pritom specificirala o čijim je vojnim snagama riječ.

Podsjetimo, ovoga vikenda su se održali mirovni pregovori na inicijativu Egipta, zbog čega je u Libiji trenutno na snazi primirje. Kairo je preuzeo vodeću ulogu u pokušaju pronalaska kompromisnog rješenja u Tripoliju, otvoreno favorizirajući vojsku Khalifa Haftara, a na stol su stavili prijedlog o formiranju nacionalnog vijeća koje će biti zaduženo za upravljanje državom.