Erdoğan se oglušio na presudu Strasbourga, vođa Kurda ostaje u zatvoru

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

05.12.2018.

Turkish President Tayyip Erdogan holds a news conference on the final day of the G20 leaders summit in Buenos Aires, Argentina December 1, 2018. REUTERS/Andres Stapff
Andres Stapff / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski sud je u utorak odbacio žalbu vođe Kurda Selahattina Demirtaşa optuženog zbog ‘terorističke propagande’, rekao je njegov odvjetnik u službenoj izjavi o novom udarcu na istaknutog kurdskog političara kojeg smatraju protivnikom predsjednika Erdoğana.

Demirtaş, bivši čelnik Narodne demokratske stranke (HDP) i dalje je utjecajna i popularna ličnost kurdskog pokreta, unatoč tome što je posljednjih godina protiv njega pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka. Europski sudi za ljudska prava karakterizirao je njegov pritvor kao 'politički motiviran'.

U rujnu je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog širenja ‘terorističke propagande’, a presudu je u utorak potvrdio i sud u Istanbulu. 

Mahsuni Karaman, odvjetnik optuženog političara, na svom je službenom Twitter profilu objavio odluku suda koja je uslijedila unatoč žalbe upućene Europskom sudu za ljudska prava, koje je 20. studenog pozvao Tursku da oslobodi Demirtaşa.

Karaman je rekao da je Europska unija turskim vlastima pružila priliku da oslobode Demirtaşa u slučaju da on ostane pritvoren i kažu: 'Vidite da smo slijedili odluku Europskog suda pravde!’.

- No, Demirtaş će ostati zatvorenik optužen na kaznu od četiri godina i osam mjeseci - rečeno je.

Demirtaş se istaknuo karizmatičnom osobnošću na izborima 2014. godine u kojima je pobijedio Erdoğan. Iz svoje zatvorske ćelije se odlučio ponovno kandidirati na izborima održanima u lipnju 2018 godine. Politički analitičari ga vide kao jednog od rijetkih turskih političara koji je dovoljno popularan da se suprotstavi Erdoğanovoj retorici u narednom periodu.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu zaključio je da je zatvaranje Demirtaşa bio pokušaj ‘gušenja pluralizma i ograničavanja slobode političke rasprave’, stoga je apelirao na turske vlasti da ga puste na slobodu.

Demirtaş je od studenog 2016. godine u pritvoru čekajući suđenje zbog optužbi za upravljanje ‘terorističkom organizacijom’ i ‘poticanje drugih na kaznena djela’. Ako bude proglašen krivim, mogao bi dobiti čak 142 godine zatvora.

Erdoğan, koji je odlučno odbacio presudu Europskog suda pravde, redovito optužuje HDP da posluje kao paravan za Kurdsku radničku stranku PKK koja je zbog pokušaja puča 1984. godine proglašena nezakonitom strankom.

Ankara i njeni zapadni saveznici su zabranili djelovanje PKK-a smatrajući je 'terorističkom' skupinom.

HDP poriče optužbe i tvrdeći da Erdoğanova vlada cilja na njih jer predstavljaju opoziciju turskoj vladi.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version