Erdogan odbio posredovanje SAD-a u Siriji: 'Jedina prihvatljiva opcija za nas je predaja Kurda'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

16.10.2019.

Turkish President Tayyip Erdogan attends a meeting of his ruling AK Party in Ankara, Turkey, October 10, 2019. Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE
Murat Kula / via REUTERS

- Zapad je propustio priliku u Siriji, zato bi nam trebao biti bezuvjetna podrška u našem pokušaju da okončamo rat na Bliskom istoku - izjavio je Erdogan u kolumni WSJ

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glatko je odbio obustaviti vojne akcije u sjevernoj Siriji koje je započeo ptije tjedan dana, unatoč sve jačeg pritiska Zapada.

- U povijesti naše države nikada se nije dogodilo da čelnik sjedne za isti stol s terorističkom organizacijom – zaključio je Erdogan.

Jedini ishod koji bi zadovoljio Ankaru je da 'Kurdi polože oružje i unište svoje utvrde'.

Erdogan je odbio posredovanje u sukobu nepunih 24 sata prije najavljenog susreta turskih vojnih postrojbi i američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji ih je planirao pozvati na obustavu sukoba. Turski se predsjednik ne namjerava susresti s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, navodeći da će razgovarati jedino s Donaldom Trumpom kada on dođe u Europu.

- Kada Trump dođe tu, ja ću pričati, a on će me slušati – izjavio je.

Američki predsjednik svog je turskog kolegu prvo upozorio Twitterom da će 'uništiti njegovu ekonomiju ako napravi krivi potez s Kurdima', a proteklih je dana najavio carinu od 50 posto na uvoz turskog čelika kao mjeru protiv Ankare. Republikanski senator iz savezne države Južne Karoline Lindsay Graham, odani suradnik Donalda Trumpa, najavio je da će inzistirati na oštrijim mjerama sankcije Turskoj.

Ekonomske sankcije protiv Turske ovoga je tjedna najavila i Europska unija, a Erdogan im je zaprijetio novim izbjegličkim valom.

Turska ofenziva u sjevernoj Siriji, zvučnog imena Operacija Izvor mira, započela je prije tjedan dana nakon što je Bijela kuća Ankari dala zeleno svjetlo za početak operacije i najavila povlačenje svojih postrojbi iz regije. Moskva je nedugo nakon toga iskoristila novonastali vakuum u regiji te je poslala svoje postrojbe kao pomoć Kurdima i režimu Putinova velikoga saveznika Bašara al-Assada. Očevidci u regiji tvrde da se regijom vijore zastave Rusije i Sirije kojima prijete turski konvoji. Novinska agencija Interfax piše da su vojne postrojbe koalicije Kurda, Assadove vlade i Rusa zauzele veći dio područja oko Manbija u sjevernoj Siriji.

Vijeće za ljudska prava UN-a jučer je upozorilo Tursku da će odgovarati za ratne zločine zbog ubojstva Kurdske političarke Hevrin Khalaf, čiju je snimku smrti turski napadač podijelio na društvenim mrežama.

Prema posljednjim informacijama medija, ruski je predsjednik pozvao svog tuskog kolegu na sastanak narednih dana, nadajući se da će posredovati između Damaska i Ankare u pronalasku mirovnog rješenja.

Erdogan i dalje neumorno tvrdi da je turska ofenziva idealna prilika da se u regiji postigne stabilnost.

- Cijela međunarodna zajednica je propustila priliku spriječiti rat u Siriji, a sada bi Europska unija i ciljeli svijet trebali biti podrška Turskoj u njezinim nastojanjima da nametne mir – napisao je u kolumni Wall Street Journala.