ERDOGAN ZAPOČEO OPERACIJU 'IZVOR MIRA' Obavještajne službe upozoravaju da bi intervencija mogla uskrsnuti ISIS

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.10.2019.

A woman with a baby sits at a back of a truck as they flee Ras al Ain town, Syria October 9, 2019. REUTERS/Rodi Said TPX IMAGES OF THE DAY
Rodi Said / REUTERS

Ilustracija: Žena s djetetom sjedi bježi iz grada Ras al-Ajn

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu popodne i službeno je lansirao vojnu operaciju 'Izvor mira' kojom je intervenirao u područje sjeveroistočne Sirije.

Omanja grupa turskih vojnih snaga jučer je ušla u područje nedaleko od gradova Tal Abjad i Ras al-Ajn, a lokalno stanovništvo bježi od zračnog bombardiranja aviona druge vojne sile NATO saveza. Prema informacijama nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava koji nadziru situaciju u Siriji, u samo nekoliko sati trajanja operacije život je izgubilo 16 vojnika Kurda, a ranjeno je njih 33.

Unatoč tome što Turska neumorno tvrdi da je jedini cilj te inicijative postizanje sigurnosti na južnoj granici (konkretno, smanjivanjem životnog prostora kurdskim vojnim postrojbama koje su locirane u toj regiji), taj je potez gotovo jednoglasno osudila cijela međunarodna zajednica.

Ankara tvrdi da će nakon postizanja kontrole nad teritorijem sjeverne Sirije, Turska u toj regiji naseliti više od 2 milijuna arapskih izbjeglica. Većina vojnih stručnjaka upozorava da bi takav scenarij dodatno zakomplicirao sukob koji u toj bliskoistočnoj državi bez prestanka traje već osam godina.

Erdogan je kontroverznu odluku donio nakon prethodnih konzultacija s Bijelom kućom, koja mu je dala zeleno svjetlo za početak vojnih operacija u toj regiji. Prema izvješću očevidaca, Trump je svom turskom kolegi obećao povlačenje američkih vojnih postrojbi iz tog područja, čime je ključne saveznike SAD-a u borbi protiv džihadista ostavio na milost i nemilost režima koji ih smatra teroristima.

Trump je ponovno šokirao cijeli svijet nakon što je na pitanje novinara zašto je ključnim saveznicima okrenuo leđa, američki predsjednik odgovorio 'nije kao da su nam pomogli pobijediti u Drugom svjetskom ratu, oni se zapravo bore za vlastiti teritorij'.

 

Samo nekoliko sati prije nego što su Erdoganove jedinice prešle granicu, susjedni Iran započeo je nenajavljene vojne vježbe u neposrednoj blizini granice s Turskom. Istovremeno, Kremlj je pozorno pratio svaki korak, naglašavajući da se pod svaku cijenu treba osigurati teritorijalni integritet Sirije. Potez su osudili i predstavnici EU koji se i dalje pokušavaju držati što dalje od poduzimanja konkretnih akcija. Predsjednik Erdogan danas je istaknuo da je Europi spreman poslati novi val izbjeglica, njih 3,6 milijuna, što je osobito zabrinulo Grke u neposrednom susjedstvu. Tursku osuđuje i većina američkih političara koja se poziva na direktno kršenje tzv. Nixonove doktrine, o čemu je jučer pisao i Euractiv.hr.

Erdoganov veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Feridun Sinirlioglu u srijedu je poručio Vijeću sigurnosti da će vojna operacija na sjeveru Sirije biti 'proporcionalna i odgovorna'.

- Cilj operacije bit će samo teroristi i njihova skrovišta, skloništa i utvrđeni položaji – tvrdi turski ambasador pri UN-u, naglasivši pritom da će biti poduzete sve mjere opreza za izbjegavanje kolateralnih žrtava civilnog stanovništva.

Erdogan svoju odluku o intervenciji opravdava Člankom 51 Povelje UN-a, koji se odnosi na pravo na samoobranu od oružanog napada.

 

Turska invazija sjeveroistočne regije Sirije mogla bi rezultirati ponovnim jačanjem ISIS-ovih islamista, upozoravaju američke i europske obavještajne agencije. Naime, povlačenjem američkih vojnih postrojbi iz regije ostavljaju se Kurdi, glavni saveznici američkih jedinica, bez nadzora i naoružanja, čime se kompromitira sigurnost cijele regije. Turska tvrdi da su kurdske snage teroristička skupina povezana s pobunjenicima koji se već desetljećima bore protiv Ankare.

Abdul Salam Ahmed, predstavnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF, Kurdi) u susjednom Bejrutu, tvrdi da će turska intervencija u regiji 'sasvim sigurno doprinijeti dodatnom kaosu i novom sukobu koji će oživjeti ISIS'. Kurdi su povlačenje američkih vojnih postrojbi karakterizirali kao 'zabijanje noža u leđa'.

Opis turske vojne operacije 'Izvor mira' u 10 ključnih koraka

 

1. Sigurnost na granici

2. Spriječiti stvaranje terorističkog terora pod krinkom energetskog koridora

3. Borba protiv terorizma

4. Spriječiti terorističke organizacije da uzurpiraju demografsku strukturu regije

5. Sačuvati teritorijalni integritet Sirije

6. Ponovno naseliti sirijske izbjeglice, ali u sigurnu zonu očišćenu od terorista

7. Okončati prisutnost terorističkih organizacija u regiji

8. Kurdi podržavaju borbu Turske protiv terorističkih organizacija poput PKK-a

9. Spriječiti trgovinu drogom i organizirani kriminal terorističkih organizacija

10. Spriječiti novačenje djece u obrambene postrojbe terorističkih organizacija

 

(Veleposlanstvo Republike Turske)