EU Kambodži dala ultimatum: 'Poštujte slobodu medija ili nećemo trgovati s vama!'

Autor:

  • Euractiv.com

04.12.2018.

A man reads the Phnom Penh Post newspaper at a coffee shop in Phnom Penh, Cambodia, May 8, 2018. REUTERS/Samrang Pring - RC1405C79A30
Samrang Pring / REUTERS

Dnevne novine na engleskom jeziku Samrang Phnom Penh Post

Nakon što je Bruxelles Kambodži zaprijetio da će obustaviti trgovinu s državama južne Azije, Phom Penh je odlučio razmotriti poništenje petogodišnje zabrane djelovanja članova oporbe, čime bi im se omogućio povratak u politiku.

Europska unije je prošlog mjeseca započela formalni postupak provođenja inicijative 'Sve osim oružja', nakon što se premijer Hun Sen vratio na vlast na srpanjskim izborima u kojima je njegova stranka osvojila sve mandate u parlamentu.

Naime, u sklopu bescarinskog trgovinskog sporazuma, 'Sve osim oružja' Kambodža može trgovati s državama Europske unije bez ikakvih kvota i carina na proizvode.

- Kako bi se i dalje promovirala demokraciju i vladavinu zakona, Narodna skupština razmatra uvođenje zakonskih odredbi koje bi politički gonjenim pojedincima omogućili da se ponovno počnu aktivno baviti politikom - rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Kambodže.

Upućivalo se na zabranu Vrhovnog suda prema kojem je politička aktivnost zabranjena 118 članova Stranke nacionalnog spasa, glavne oporbene stranke. Naime, Sud je prošle godine na zahtjev vlade raspustio stranku, nakon optužbi da je planirala izvršiti državni udar uz pomoć SAD-a.

Kem Sokha, čelnik Stranke nacionalnog spasa, nakon provedenih godinu dana u zatvoru zbog optužbe za izdaju, oslobođen je optužbi, ali i dalje ostaje u kućnom pritvoru u glavnome gradu Phnom Penhu.

Zamjenik predsjednika stranke Mu Sochua tražio je oslobođenje Sokha, odbacivanje svih optužbi te ponovno pokretanje stranke.

- Pojedinačna rješenja neće i ne mogu vratiti demokraciju. Pravosuđe mora biti neovisno, ono ne smije služiti kao političko sredstvo – izjavio je Soucha za Reuters.

Također, uoči srpanjskih izbora, osim vršenja represije na oporbenu stranku rastao je i pritisak premijera na neovisne medije u Kambodži.

Kambodžanske dnevne novine na engleskom jeziku ugasile su se još prošle godine, nakon što im je vlada dala ultimatum u kojem su morali platiti porez od milijun dolara ili prestati poslovati. Također, prošle godine je ugašeno oko 30 radio postaja.

Radio slobodna Azija, sa sjedištem u Washingtonu, zatvorilo je svoj ured u Phnom Penhu u rujnu, žaleći se na ‘nemilosrdne represije na slobodu izvještavanja’ . Kambodžanskim radio postajama je bilo zabranjeno emitirati vijesti američke vlade koje je podupirao Glas Amerike, međunarodna radio postaja.

- Vlada 'uvijek njeguje slobodu tiska i izražavanja' – priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u svojem obraćanju u ponedjeljak, rekavši da su Radio slobodna Azije i Glas Amerike slobodni ponovno otvoriti svoje urede u Kambodži.

 

Kambodža bi trebala 'omogućiti da se programi obaju radio postaja slobodno emitiraju na kambodžanskim radio stanicama, u skladu s vladinom izjavom o slobodi tiska’,  izjavila je glasnogovornica američke ambasade Emily Zeeberg u svom obraćanju u utorak. 

Rohit Mahajan, glasnogovornik Radija slobodna Azija izjavio je da prije no što radio razmotri nastavak djelovanja u Kambodži, niz pitanja će se morati riješiti, uključujući poništenje optužnica protiv dvojice bivših novinara s navedenog radija.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.