EU mediji protiv Kurza: 'Beč se sramoti, nitko ne pleše s Putinom nekažnjeno!'

Autor:

21.08.2018.

Austria's Foreign Minister Karin Kneissl dances with Russia's President Vladimir Putin at her wedding in Gamlitz, Austria, August 18, 2018. Roland Schlager/Pool via Reuters - UP1EE8I11YJ1A
REUTERS

Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl i ruski predsjednik Vladimir Putin

Ukrajina i dalje ostaje točka oko koje se Berlin i Moskva ne slažu, ali otvoren je niz pitanja, poput Sirije i Irana, gdje je suradnja nužna.

Ovo je sramota, ali ne za Putina, nego za Austriju, komentirao je Le Soir. Nitko ne može nekažnjeno plesati s Putinom, upozorio je belgijski list. Ovaj je vikend s ruskim predsjednikom plesala austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, odjevena u dindrlicu, na svojoj svadbi u jednom štajerskom vinogradu pokraj granice sa Slovenijom.

Među stotinu uzvanika bio je ruski predsjednik. Predsjedničkim avionom sletio je u Graz, vlasti su zatvorile 50 kilometara ceste kojom se u koloni vozio do vinograda, u pratnji deset donskih Kozaka.

Nema privatnosti

Europska unija je Rusiji nametnula sankcije zbog aneksije Krima i podržavanja separatista u Ukrajini, ali šefica diplomacije zemlje predsjedavajuće Europske unije šalje ruskom predsjedniku privatni poziv da dođe na njezinu svadbu. Jasno, nemoguće je da takav posjet ostane privatni i lišen političke dimenzije. Karin Kneissl, publicistkinja i ekspertica za Bliski istok, prije nego što je ušla u politiku bila je poznata kao kritičarka izbjegličke politike Angele Merkel, podsjeća Frankfurter Allgemeine Zeitung. Formalno nije članica niti jedne stranke, no u austrijsku vladu je ušla na poziv krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ).

Svi su bili tu, na vjenčanju ministrice i poduzetnika: i austrijski kancelar Sebastian Kurz, i potpredsjednik vlade i lider FPÖ-a Heinz-Christian Strache. Ne samo što je Putin plesao s ministricom, nego ga je na odlasku osobno ispratio kancelar Kurz, vozeći se s njim u limuzini do aerodroma u Grazu. Izvrsno da se još jednom istaknu dobre veze austrijske desnice i ruskog režima.

Kao ministrica, Karin Kneissl zalaže se za još tješnje veze Austrije i Rusije pa je prilikom Putinova posjeta Beču u lipnju pozvala ruskog predsjednika na svoju svadbu. I sad se Austriju još jednom sumnjiči da je peta kolona Rusije u Europi, piše bečki Die Standard. I ponovno se otvara dvojba koje su političke pozicije Beča: još uz liberalni Zapad ili već s autoritarnom Istočnom Europom.

Slika ruske moći

S druge strane, bivši KGB-ov agent Vladimir Putin pravi je strateg, piše Der Standard: on zna da za jednog predsjednika nema privatnih posjeta pa je iskoristio ovu priliku da čitavom svijetu pošalje jednu drukčiju, mekšu sliku ruske moći. Putin je u lipnju u intervjuu austrijskom javnom servisu ORF rekao da njegov cilj nije dijeliti EU. Međutim, slike iz Štajerske šalju drugi signal, okrutan je austrijski Der Standard:

Austrijanci su sluge jednom autoritarnom, revizionističkom i ekspanzionističkom despotu koji pokušava ponovno pozicionirati Rusiju kao veliku silu ulazeći u konfrontaciju sa SAD-om, napadom na susjedne zemlje i pokušajem podjele EU. Amerikanci, Britanci, ali ni Nijemci nisu posebno sretni s rusofilskom politikom Austrije, ocjenjuje bečki list i postavlja pitanje zašto ministrica Kneissl nije na svadbu pozvala Angelu Merkel ili možda Jean-Claudea Junckera?

Preko Graza i Austrije ruski predsjednik Vladimir Putin odletio je u Berlin gdje je ovaj vikend razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. To je bio drugi susret njemačke kancelarke i ruskog predsjednika u posljednja tri mjeseca i drugi Putinov bilateralni posjet Njemačkoj od aneksije Krima 2014. i zaoštravanja odnosa Europe i Rusije zbog Ukrajine.

Putin je 90 minuta proveo u vinogradu na svadbi ministrice vegetarijanke, koja se častila tofuom od bundeve. Dvostruko više vremena, više od tri sata, posvetio je razgovoru s Angelom Merkel u dvorcu Meseberg pokraj Berlina. Razgovarali su o ukrajinskoj krizi, ratu u Siriji i gospodarskim odnosima, uključujući plinovod Sjeverni tok zbog kojega Sjedinjene Države prijete Rusiji novim sankcijama. Rezultati razgovora nisu poznati jer su se Putin i Merkel obratili novinarima samo prije početka sastanka u subotu kasno popodne, bez mogućnosti postavljanja pitanja.

U novom odnosu svjetskih sila Rusija i Njemačka su prisiljene na poboljšanje odnosa, ocjenjuju njemački mediji. Deutsche Welle u svom komentaru susret Merkel-Putin tumači u odnosu prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, “nevidljivom trećem u ovom političkom odnosu”. Jer otkako Donald Trump politički žari i pali, odnosi s Moskvom odjednom ne izgledaju tako loše. Nije Rusija bolja nego što je bila jučer, nego se u odnosu na Trumpa perspektiva potpuno mijenja.

Sporna pitanja poput ruskog uplitanja u američke izbore ili slučaja Skripalj u tom kontekstu postaju manje važna, Rusija i Njemačka potrebne su jedna drugoj kako bi spriječile najgore, a to je konačni kraj nuklearnog sporazuma s Iranom. Njemačka također treba Rusiju zbog Sirije jer treba stabilizirati situaciju i osigurati povratak izbjeglica, podsjeća DW.

Austrijski populisti

Pod rastućim gospodarskim pritiskom novih američkih sankcija Putin želi novo zbližavanje s Europom, piše njemački Der Spiegel. Njemačka nije Austrija, u kojoj su desni populisti dio vlade, a njihova ministrica zove Putina na vjenčanje. Međutim, svi putevi u Europu vode preko Merkel i Putin je toga svjestan, ističe Der Spiegel. Istovremeno i Nijemci imaju interes da poboljšaju odnos s Rusijom usprkos svim kontroverzama.

Trgovina Rusije i Njemačke je 2017. godine porasla 22 posto

Putin je u Berlinu rekao da Njemačku vidi kao vodećeg partnera i istaknuo da je trgovinska razmjena dviju zemalja lani porasla za 22 posto, na 50 milijardi dolara, odnosno 43 milijarde eura, prenosi Süddeutsche Zeitung. Oko 5000 njemačkih tvrtki aktivno je u Rusiji i osigurava 270.000 radnih mjesta, rekao je Putin. Promet njemačkih tvrtki s Rusijom lani je porastao za 25 posto.

Rusija je najveći opskrbljivač Njemačke energijom, upozorio je Putin, a veza bi mogla postati čvršća gradnjom Sjevernog toka 2, kojim će se ruski plin transportirati do Njemačke preko Baltika, zaobilazeći Ukrajinu. Berlin neće igrati samo na kartu Rusije: kancelarka Merkel putuje u posjet Gruziji, Armeniji i Azerbajdžanu. U Bakuu će glavna tema biti gradnja plinovoda prema Europi koji bi smanjio ovisnost o ruskom plinu. (S.P.)

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version