Filipinski kardinal Tagle na putu da postane novi Papa

Autor:

08.12.2019.

FILE PHOTO: Pope Francis holds a mass at the Cathedral church in Manila January 16, 2015. Pope Francis called on the Philippine government on Friday to tackle corruption and hear the cries of the poor suffering from
Romeo Ranoco / REUTERS

Nadbiskup Manile, Luis Antonio Tagle s papom Franjom slavi misu u Manili 16. siječnja 2015. godine

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Manile, kardinala Luisa Antonia Taglea, novim pročelnikom Zbora za evangelizaciju naroda – objavljeno je u nedjelju, 8. prosinca. Dosadašnji pročelnik, kardinal Fernando Filoni, preuzet će dužnost Velikog meštra Viteškoga reda svetoga Groba, na kojoj će naslijediti kardinala Edwina Fredericka O'Briena, koji je u travnju ove godine navršio 80 godina te dao ostavku, prenosi Vatican News.

Imenovanjem kardinala Taglea, ponovno se na čelo kongregacije Propaganda Fide – to je stari naziv toga važnog vatikanskog dikasterija za evangelizaciju, u čijoj su nadležnosti i biskupska imenovanja u misijskim zemljama – vraća jedan azijski kardinal, nakon Indijca, kardinala Ivana Diasa koji je tu ustanovu vodio od 2006. do 2011. godine.

Reuters navodi da je kardinal Tagle, još tijekom posljednjeg konklava 2013. godina, na kojem je izabran papa Franjo, bio spominjan kao mogući novi nositelj Petrova prstena. U ekleziološkim se krugovima spekulira da je ovaj korak, pozivanja popularnog Taglea u Vatikan, u cilju utiranja puta novom Rimskom biskupu: kardinal Talge će sada imati priliku upoznati iznutra stanje u vatikanskoj administraciji što bi mu svakako pomoglo ako i uistinu postane novi Papa. Naime, papa Franjo je jasno rekao da nije nesklon tome da se povuče s mjesta Rimskog biskupa, kao i njegov prethodnik, Benedikt XVI, kad više neće imati fizičke snage. Sv. Ivan Pavao II je na stolici Svetog Petra ostao do svoje smrti.

Luis Antonio Gokim Tagle, rođen je 1957. godine u Manili, u katoličkoj obitelji (otac je iz etničke skupine Tagalog, a majka je kineskoga podrijetla). Za svećenika je zaređen 1982. godine. Studirao je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je postigao doktorat iz teologije, tezom o evoluciji shvaćanja biskupske kolegijalnosti od Drugoga vatikanskog sabora (koncila). U Rimu je proveo sedam godina kako bi produbio svoja istraživanja te 1997. godine postao članom Međunarodnoga teološkog povjerenstva.

Kada je imao 44 godine sveti Ivan Pavao II. ga je imenovao biskupom Imusa. Tada se posebno posvetio pastoralu mladih te u Imusu otvorio prvi susret azijske mladeži. Benedikt XVI. ga je u listopadu 2011. godine imenovao nadbiskupom metropolitom Manile, a trinaest mjeseci poslije, u studenom 2012. godine, u prigodi posljednjega konzistorija tijekom papinstva pape Ratzingera, uvršten je u Kardinalski zbor. Kardinal Tagle je, osim toga, predsjednik Međunarodnoga Caritasa i Katoličkoga biblijskog saveza.

Tom odlukom papa Franjo ponovno očituje veliku pozornost prema azijskom kontinentu. Imenovanjem kardinala Taglea, koje je uslijedilo nekoliko tjedana nakon imenovanja španjolskoga isusovca Juana Antonia Guerrera Alvesa pročelnikom Tajništva za gospodarstvo, dva će nova čelnika dikasterija u Rimskoj kuriji stupiti na dužnost početkom 2020. godine, prenosi Vatican News.

Reuters ističe da kardinal Tagle pripada progresivnoj skupini unutar Katoličke crkve te da se redovito sastaje i razgovara s papom Franjom u četiri oka kad je riječ o društvenim pitanjima, od siromaštva do imigracije. Ne treba ipak zaboraviti da su brojniji oni koje se već vidjelo na Petrovoj stolici, a koji nikad nisu na nju zasjeli.

Papa Franjo je 73-godišnjega kardinala Fernanda Filonija, pročelnika Zbora za evangelizaciju naroda od 2011. godine do danas, imenovao novim Velikim meštrom Viteškoga reda svetoga Groba. Kardinal Filoni je bio apostolski nuncij u Iraku od 2001. do 2006. godine, te živio u Bagdadu u vrijeme rata 2003. godine. Potom je godinu dana bio Papin veleposlanik na Filipinima, nakon čega je pozvan u Državno tajništvo, na dužnost zamjenika za opće poslove. Na toj je dužnosti ostao do 2011. godine. Njegovo će iskustvo s Bliskog istoka biti dragocjeno na novoj dužnosti, budući da Red svetoga Groba surađuje posebno s bliskoistočnim kršćanskim zajednicama i pomaže im kroz brojne projekte.