Godinu dana bez 'buntovnika' koji je nepovratno obilježio američku političku scenu

Autor:

  • Tea Trubić

25.08.2019.

, Image: 134693581, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

'Buntovnik', kako ga Amerikanci od milja zovu, postao je simbol civilizirane politike koja nikad nije djelovala apstraktnije nego u Washingtonu Donalda Trumpa

Američka i svjetska politička scena je prije samo godinu dana izgubila čovjeka čije će ime, sasvim sigurno, biti zlatnim slovima upisano u povijest SAD-a.

John McCain je krajem kolovoza 2018. godine izgubio bitku sa zloćudnim oblikom tumora na mozgu o kojem je u maniri neustrašivog ratnog junaka, kakav je i bio, vrlo otvoreno govorio.

Unatoč crnim prognozama dijagnoze koju je dobio na ljeto 2017. godine, McCain do posljednjeg je trenutka aktivno sudjelovao u radu Kongresa i više nego otvoreno kritizirajući aktualnog Donalda Trumpa, zbog čega se našao na samom vrhu predsjednikove crne liste. Aktualni žitelj Bijele kuće ga ne štedi ni posthumno, tako da se ime pokojnog senatora i bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata i danas često uz podsmjehe i napade čuje na Trumpovim političkim skupovima.

Buntovnik s karakterom

Ime dugogodišnjeg senatora iz američke savezne države Arizone javnosti je postalo poznato tijekom Vijetnamskog rata, kada su televizijske postaje prenijele snimku u kojoj se zatočeni ratni pilot John McCain obraća javnosti u ime svih američkih ratnih zatočenika. Ubrzo se razaznalo da je riječ o sinu i unuku prominentne vojne obitelji, kojem su Vijetnamci ponudili poseban status i prijevremeno oslobođenje.

- Ostajem u Vijetnamu dok ne oslobode sve američke zatočenike – izjavio je tada tridesetogodišnji McCain, ostavši tako u zatočeništvu Hanoia još četiri godine.

- U svoju sam se zemlju zaljubio onda kada sam bio zatočenik u tuđoj – izjavio je republikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2008. godine John McCain na stranačkoj konvenciji te stranke, na kojoj je i formalno prihvatio nominaciju te postao oponent Baracka Obame.

Unatoč žustrim raspravama koju je tijekom predsjedničkih debata imao sa svojim protukandidatom, šokirao je mnoge kada je stao u njegovu obranu tijekom napada da je Obama Arapin koji 'treba pokazati svoj rodni list'; napadi iza kojih je stajao ni manje ni više nego aktualni predsjednik Trump.

 

- Bojim se Obame. Ne vjerujem mu jer sumnjam da je Arapin - izjavila je sudionica političkog skupa Republikanske stranke 2008. godine, a odgovor Obamina protukandidata nije trebalo dugo čekati.

- Ne gospođo! Obama je pošten i dostojanstven obiteljski čovjek s kojim se ja jednostavno ne slažem oko ključnih društvenih pitanja. – odgovorio je John McCain, a ta je snimka nakon njegove smrti postala svojevrsnim simbolom McCainove političke baštine.

Senator predsjednika Obamu uistinu nije štedio kritika tijekom osam godina njegova mandata. No, posljednje godine svoga života, dao mu je do znanja koliko ga usprkos političkim razlikama cijeni kao čovjeka i javnog službenika.

Prst dolje

Jedan od trenutaka koji je gotovo podjednako šokirao 'plave' i 'crvene' Amerikance te koji će kao takav ostati zabilježe kao jedan od ključnih trenutaka Trumpove Amerike bilo je glasanje o tzv. ObamaCareu u srpnju 2017. godine.

Samo deset dana nakon ozbiljne operacije tumora na mozgu, senator iz Arizone odlučio se oglušiti na upute liječnika koji su mu naredili strogo mirovanje te se zaputio u američku prijestolnicu kako bi sa svojim kolegama sudjelovao u glasanju o opozivu ObamaCarea. Republikanac je nemilosrdno kritizirao bivšeg predsjednika zbog njegovih reformi zdravstva, pa su kolege u Senatu (ali i Donald Trump) očekivali da će McCain pošto-poto glasati za opoziv i srušiti zakonski prijedlog. No, McCain je u posljednjem trenutku, u dramatičnom fotofinišu, ušao u Senat i pred očima cijele javnosti digao pokazao 'palac dolje', čime je dao odlučujući glas u sprječavanju opoziva ObamaCarea.

 

Donald Trump mu nikada to nije oprostio, a tu scenu i danas, godinu dana nakon senatorove smrti, prepričava na svojim političkim skupovima.

- Sve je bilo dogovoreno i onda je došao jedan zastupnik i u tri ujutro pokazao palac dolje. Ljudi ga zovu ratnim junakom, ali za mene je on bio običan gubitnik. Preferiram junake koji nisu bili uhvaćeni tijekom bitke – samo su neke od izjava koje Trump posthumno spominje u kontekstu preminulog senatora, zbog čega se naišao na salvu kritika udruga američkih veterana.

 

Javni službenik

- John McCain volio je slobodu strašću kojom je može voljeti samo osoba koja je iskusila njezino odsustvo – izjavio je njegov bivši protukandidat Barack Obama u svom govoru na pogrebu. Naime, McCain je zbog prirode svoje bolesti odlučio isplanirati svoj sprovod još za vrijeme života, pa je nekoliko mjeseci prije smrti nazvao bivše predsjednike Obamu i Busha, svoje nekadašnje protukandidate, i zamolio ih da održe govor na komemoraciji kao simbol političke civiliziranosti i puta kojem se Sjedinjene Američke Države moraju vratiti.

Unatoč brojnim kontroverzama koje se, baš poput imena svih ostalih političara na svijetu, vežu uz ime Johna McCaina, teško je naći političara o kojem toliko lijepih riječi mogu reći svi dužnosnici; neovisno o ideološkoj pripadnosti. Ironično, danas ga više oplakuju Demokrati nego što to čini njegova vlastita Republikanska stranka, koju je u potpunosti oteo Trump. Leđa su mu okrenuli i najbliži suradnici i osobni prijatelji poput senatora Lindseyja Grahama, znajući da bilo kakva povezanost s likom i dijelom Johna McCaina neće dobro odraziti na šanse za reizbor.

'Buntovnik', kako ga Amerikanci od milja zovu, postao je tako simbol civilizirane politike koja nikad nije djelovala apstraktnije nego u Washingtonu Donalda Trumpa.

- Želim da me svijet i Amerikanci zapamte kao čovjeka koji je u životu napravio mnogo grešaka i donio gomilu krivih odluka, ali koji je cijeli život pokušavao služiti svome narodu – izjavio je McCain nedugo prije smrti, a malo koji političar na svijetu je više zaslužio da mu se ispuni posmrtna želja.