Izrael smaknuo čelnika palestinskih terorista; regiji prijeti opasnost nove destabilizacije

Autor:

  • Tea Trubić Macan

12.11.2019.

Israeli soldiers hold shields in the Palestinian al-Arroub refugee camp, in the Israeli-occupied West Bank November 12, 2019. REUTERS/Mussa Qawasma
Mussa Qawasma / REUTERS

Izrael je jutros smaknuo Baha Abu Al-Ata, vođu palestinske militantne skupine koja je operirala u području Pojasa Gaze, zbog čega postoji realna šansa da će narednih dana doći do ponovne destabilizacije regije.

Naime, prema informacijama očevidaca, samo nekoliko minuta nakon što su Palestinci potvrdili smrt Al-Ate ispaljene su rakete iz smjera Gaze prema Izraelu.

Al-Ata je bio čelnik terorističke organizacije Islamski džihad koja često organizira terorističke napade neovisno o grupaciji Hamas, militantne skupine koja kontrolira to područje. Njegovi suradnici tvrde da je Al-Ata umro 'herojskom smrću', upozorivši Izrael da slijedi odmazda.

 

- Iako nam nije u interesu da ponovno dođe do eskalacije sukoba, spremni smo na sve, pa čak i na vršenje ciljanih atentata – najavio je izraelski general Aviv Kochavi na tiskovnoj konferenciji koja se u jutarnjim satima održala u ministarstvu obrane.

- Ispaljivanje raketa na civilno stanovništvo u potpunosti je neprihvatljivo i mora prestati – izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke povjerenice EU za vanjske i sigurnosne odnose Federice Mogherini, koja je također apelirala na Izrael da 'hitno obustavi vatru kako ne bi došlo do novih napetosti u Pojasu Gaze'.