Izraelski premijer među baltičkim državama traži nove europske saveznike

Autor:

  • Tea Trubić,
  • Euractiv.com

24.08.2018.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) attends the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem, Israel, on July 8, 2018. Pool Photo by /UPI, Image: 377244120, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je došao u Litvu kako bi prisustvovao summitu baltičkih zemalja.

Susretom s državnim dužnosnicima baltičkih zemalja, Netanyahu želi produbiti svoje savezništvo s istočnim državama Europske unije.

 

- Želim  uspostaviti ravnotežu odnosa država Europske unije i Izraela koje nisu uvijek bili isključivo prijateljski i stabilni – rekao je premijer Netanyahu prije nego što je krenuo na prvi službeni posjet jednog izraelskog državnika Litvi.

- Odnose Izraela i Europske unije želim unaprijediti tako da se kao izraelski dužnosnik posvetim članicama Europske unije prema geografskim blokovima – objasnio je Netanyahu, dodavši da se upravo iz tog razloga u Vilniusu sastaje s državnicima Latvije i Estonije, kako bi osmislio izraelsku politiku prema baltičkim zemljama.

No, Maja Kocijančič, glasnogovornica Europske unije, naglasila je da europske države nisu oduševljene novonastalim interesom Jeruzalema za odnos s njima, zato što se sve države Europske unije jedinstveno protive politici koju Izrael vodi prema Palestincima u Zapadnoj obali.

 

Netanyahu, koji je i sam litavskog porijekla, tijekom summita će odati počast pripadnicima židovske manjine u Litvi koji su stradali za vrijeme Drugog svjetskog rata. U toj će prilici nagraditi litavske obitelji koji su tijekom rata spašavali živote svojim susjedima židovske vjeroispovijesti.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version