Japan razmišlja o odgodi Olimpijski igara na dvije godine

Autor:

11.03.2020.

A man wearing a face mask walks in the tunnel of a metro station with the board of the official 2020 Summer Olympics advertisment in Tokyo on March 11, 2020. - Japan and Olympic organisers are at pains to insist this summer's Games in Tokyo are on, despite the new coronavirus outbreak. (Photo by Philip FONG / AFP)
Philip FONG / AFP

Teško je zamisliti natjecanja u kojima bi sportaši na licima imali maske

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata moglo bi doći do odgađanja ljetnih Olimpijskih igara.

Haruyuki Takahashi, član Odbora za organizaciju ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju, najavio je u razgovoru za The Wall Street Journal da bi moglo doći do odgađanja ovog najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja.

Japan je jedna od zemalja koja je snažno pogođena epidemijom korona virusa. Premijer Abe Shinzo je već krajem veljače donio odluku u zatvaranju škola, što je naišlo na veliko nezadovoljstvo javnosti.

U utorak je vlada pripremila nacrt zakona o pomoći malim i srednjim poduzežima koja su pogođena epidemijom i za taj projekt namijenila 4,1 milijardu dolara.

Takahashi je rekao kako organizacijski Odbor OI nije imao sastanak još od prosinca te da zbog toga još nije bilo nikakvih odluka vezanih uz održavanje natjecanja. No, kako se situacija s epidemijom pogoršava, a brojna se sportska natjecanja ili otkazuju ili održavaju bez gledatelja, legitimno je pitanje ima li smisla u takvim okolnostima održavati Olimpijske igre. Gdje su, između ostalog, sportaši vrlo blizu jedni drugima i eventualni virus bi se među njima proširio izuzetno velikom brzinom.

Takahashi je potvrdio da će mlađi članovi Odbora početi ozbiljno na dnevnoj bazi razmatrati stanje vezano uz epidemiju te da će se prve odluke donijeti na sastaku u ožujku.

Tokio je, kako se to od Japanaca i moglo očekivati, tehnički u potpunosti spreman za Igre.

Primarna procjena glasi da bi bilo apsolutno besmisleno održati Igre bez bez gledatelja jer tako one gube smisao, a istodobno Japan gubi veliku zaradu od dolaska brojnih turista. U obzir, zbog velikih troškova pripreme Igara, ne dolazi ni potpuno odgađanje, navodi Takahashi. Naime, NBCUniversal, dio korporacije Comcast, platio je 1,1 milijardu dolara za pravo prijenosa Olimpijskih igara u SAD-u.

Stoga se sada ozbiljno razmišlja o odgađanju na određeno vrijeme. Na godinu dana je prekratko budući da bi se tako našle u koliziji s nogometnim i bejzbolom natjecanjima. Stoga se trenutno u Tokiju razmatra mogućnost da se Igre odgode za dvije godine.

Pričekat ćemo dakle sastanak japanskog Odbora, zatim konzultacije s Međunarodnim olimpijskim odborom i čuti konačnu odluku. Veliki su izgledi da dođe do prve odgode Olimpijskih igara modernog doba nakon Drugog svjetskog rata.

 

 

Tagovi/Tags: