Joe Biden prelazi u gotovo neuhvatljivo vodstvo, ali je još uvijek rano za slavlje

Autor:

  • Tea Trubić Macan

18.03.2020.

(FILES) In this file photo taken on March 09, 2020 Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden speaks during a campaign rally at Renaissance High School in Detroit, Michigan. - Joe Biden won the Arizona Democratic primary over Bernie Sanders, giving him a sweep of the three US states which voted on March 17, 2020, TV networks said. With 56 percent of precincts reporting in Arizona, Biden led Sanders by 42.6 percent to 30.3 percent, according to New York Times figures.
Biden also won primaries in Florida and Illinois on Tuesday to open up a commanding lead over Sanders in the race for the Democratic presidential nomination. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
MANDEL NGAN / AFP

Predizbori u SAD-u ove se godine održavaju u okolnostima bez presedana, pa je nemoguće procijeniti kako će epidemija koronavirusa utjecati da ishod utrke za Bijelu kuću

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden uvjerljivi je pobjednik još jednih predizbora koji su se ovoga puta u jeku epidemije koronavirusa održali u Arizoni, Illinoisu i Floridi, čime je prešao u gotovo neuhvatljivo vodstvo u odnosu na svog protukandidata Bernieja Sandersa.

- Naš stožer imao je još jednu izvrsnu večer i sve smo bliže nominaciji Demokratske stranke za predsjedničke izbore – obratio se Joe Biden svojim simpatizerima putem videolinka iz svog doma u saveznoj državi Delaware.

Glasanje se održalo u izvanrednim okolnostima, ali jedine nepravilnosti koje su pojedina birališta prijavljivala odnosila su se na nedostatak dezinficijensa i duge redove ispred birališta. S obzirom na to da su oba kandidata blizu osmog desetljeća života, a samim time pripadaju rizičnoj skupini stanovništva u ovoj situaciji, apelirali su na birače da glasanju pristupe s dodatnim oprezom, naglasivši pritom da ih nitko neće osuđivati ako se odluče ne glasati.

Izbori su se sinoć trebali održati i u saveznoj državi Ohio, ali je guverner u posljednjem trenutku odlučio odgoditi proces za „bolja vremena“ zbog pandemije. Na isto su se odlučile i savezne države koje su sljedeće trebale glasati; Georgia, Louisiana, Maryland i Kentucky.

Ovo je 16 pobjeda u nizu favorita Demokratske stranke koji je prije samo 35 dana, na izborima u New Hampshireu, pokušavao spasiti svoju kampanju nakon što se u toj saveznoj državi plasirao na nezahvalno peto mjesto. No, u utorak je ostvario prednost u odnosu na svog vodećeg protukandidata, samoprozvanog socijalista Bernieja Sandersa, od 40 posto na Floridi, 20 posto u Illinoisu i 10 posto u Arizoni.

Biden je sinoć osvojio 249 delegata, čime ih trenutno ukupno ima 1,147. S druge strane, Sanders ih je jučer osvojio 116, pa se njegova brojka popela na 861. Podsjetimo, za nominaciju Demokratske stranke potrebno je 1,991 delegat.

Bivši američki potpredsjednik iz ere Baracka Obame trenutno vodi u apsolutno svim regijama, saveznim državama i demografskim grupama SAD-a; podržavaju ga muškarci, žene, bijelci, manjine, visoko obrazovani, kao i oni niže obrazovani. Biden je izuzetno popularan istočno od rijeke Mississippi, što je još jedan veliki izazov za Sandersov stožer koji nikako ne može ostvariti dobar rezultat na američkom Jugu. Štoviše, jedine savezne države u kojima Sanders trenutno dobro kotira nalaze se na prostoru tzv. Nove Engleske, nedaleko od njegovog matičnog Vermonta, ali te države nisu bogate brojem delegata.

Oba stožera su drastično promijenila strategije kampanje kako bi se maksimalno prilagodile novonastaloj pandemiji, a to se ponajviše odrazilo na putovanjima i skupovima koji su se trebali održati u ovoj ključnoj fazi predizbora.

Prema informacijama Washington Posta, establišment Demokratske stranke vrši sve veći pritisak na Sandersa da se hitno povuče iz utrke zato što strahuju da bi se sve izglednijom obustavom predizbora izgubilo dragocjeno vrijeme brendiranja Trumpova oponenta. Naime, Biden bi zbog obustave putovanja i druženja s biračkim tijelom mogao izgubiti momentum, popularno zvan 'joementum', kojeg trenutno uživa naspram Donalda Trumpa.

Sandersov stožer, prema izjavama njegovih anonimnih suradnika, uistinu evaluira situaciju. Doista, matematika delegata trenutno nije na njihovoj strani i u ovome trenutku djeluje kao da je prednost koju je Biden ostvario postala prevelika kako bi se nadoknadila u sljedećoj fazi predizbora. No, pandemija koronavirusa bitan je faktor koji bi uvelike mogao promijeniti ishod cijele situacije. Sanders u ovome trenutku pod svaku cijenu želi ostati u utrci kako bi promicao temelj svoje kampanje, a to je prijedlog univerzalne zdravstvene skrbi Medicare For All koja je vrlo popularna zbog ugroze od virusa.

Međutim, ako želi ostati u utrci, Sanders će pod hitno svom biračkom tijelu trebati uvjeriti u svoj glavni argument, a to je da on kao demokratski socijalist ima veći potencijal pobjede nad Donaldom Trumpom od Bidena kao umjerenog političara staroga kova. U ovom trenutku nije moguće predvidjeti ishod kako predizbora, tako i predsjedničkih izbora u SAD-u, zato što se odvijaju u situaciji bez presedana. Savezne države koje su odgodile predizbore zbog pandemije još uvijek nisu specificirale kada će se glasanje održati, a do tada se svašta može promijeniti. Jedna od najbitnijih stavki svakih predsjedničkih izbora u SAD-u je gospodarstvo, koje u ovome trenutku klizi prema propasti.