Kasim Tokajev, izabranik Nursultana Nazarbajeva, novi predsjednik Kazahstana

Autor:

  • Tea Trubić

10.06.2019.

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakhstan's President and presidential candidate, votes during presidential election in Nur-Sultan, Kazakhstan June 9, 2019. REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov
Mukhtar Kholdorbekov / REUTERS

Kasim-Jomart Tokajev, novoizabrani predsjednik Kazahstana

Sada je i službeno; Kasim-Jomart Tokajev novi je predsjednik Kazahstana.

Kao što se i očekivalo, Tokajev je na najkompetitivnijim izborima u povijesti nacije, prvima na kojima su sudjelovali predstavnici opozicije, osigurao 70 posto glasova; točno onoliko koliko su mu predviđale predizborne ankete još početkom svibnja. Naime, Tokajeva je za svog nasljednika pomno izabrao Nursultan Nazarbajev, donedavni 'sultan' Kazahstana koji je tom državom čvrstom rukom vladao od pada Sovjetskog saveza.

Nazarbajev je u ožujku podnio ostavku na mjesto predsjednika države kojom je 'čvrstom rukom' vladao posljednjih 30 godina. Do novih izbora vršenje predsjedničkih dužnosti prepustio je Tokajevu, dotadašnjem predsjedniku parlamenta, koji je u Nazarbajevljevu čast glavni grad države iz Astane preimenovao u Nur-Sultan.

Njegov glavni protukandidat Kosanov, bivši novinar i glasni kritičar režima zbog čega je već odslužio zatvorsku kaznu, osvojio je samo 15,3 posto glasova, liberalka Danija Jespajeva 5,3 posto, a komunist Jambil Ahmetbekov 3,9 posto; i njihovi rezultati do najsitnijeg detalja odgovaraju predviđanjima predizbornih anketa.

Ovi su izbori uistinu bili pod povećalom međunarodne zajednice. Prema informacijama AFP-a, rezultate izbora u državi je pratilo više od 1,013 promatrača iz 41 države i 9 međunarodnih organizacija, kao i rekordan broj novinara; njih 227 iz čak 40 zemalja. Naime, međunarodna zajednica je još početkom svibnja predvidjela da će ovi izbori biti pokušaj da se država središnje Azije, kojom su do sada vladali autoritarni vođe, počela demokratizirati.

- Tranzicija Nazarbajevljeve vlasti je pomno osmišljena i pažljivo kontrolirana – ocjenjuje nevladina organizacija Human Rights Watch.

Kazahstan je jedna od najvećih država na svijetu, a zahvaljujući bogatim rezervama nafte i zemnog plina jedan je od najbitnijih aktera u regiji koji je pozicioniran između dvaju geopolitičkih divova; Rusije i Kine. S obzirom na to da je Tokajev studirao u Moskvi i da se smatra vrsnim poznavateljem kineske politike, očekuje se da će on uspjeti maksimizirati utjecaj Kazahstana u odnosu na te dvije sile.

No, valja spomenuti i da strani mediji prenose kako su ulice Astane, ili po novom Nur-Sultana, ovoga vikenda preplavili prosvjednici koji su skandirajući protiv namještenih izbora vikali 'odlazi stari momče', aludirajući pritom na Nazarbajeva. Prema podacima AFP-a, policija je uhitila preko 500 prosvjednika, među kojima su bili i brojni novinari i aktivisti.