Kina je na Trumpove barijere neočekivano odgovorila otvaranjem svog novčanika

Autor:

  • Jorge Valero/ EURACTIV.com

05.11.2018.

U.S. President Donald Trump takes part in a welcoming ceremony with China's President Xi Jinping at the Great Hall of the People in Beijing, China, November 9, 2017. REUTERS/Damir Sagolj - RC1CB94FD460
REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump

Kineski predsjednik Xi Jinping je obećao u ponedjeljak (5. studenog) da će nastaviti s otvaranjem gospodarstva svoje zemlje i povećati uvoz poticanjem kupovne moći građana, kao odgovor na rastući protekcionizam i unilateralizam.

''Multilateralizam i sustav slobodne trgovine je pod prijetnjom”, Xi je rekao šefovima vlada i poslovnim čelnicima tijekom otvaranja prvog sajma China International Import Expo (CIIE), održanog u Šangaju.

U izravnom otporu politici predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rekao je kako zatvaranje granica i poticanje unilateralizma donosi ''stagnaciju trgovine i nezdravu svjetsku ekonomiju”.

U skladu s njegovim značajnim govorom u Davosu prošle godine, kineski predsjednik je iznova potvrdio svoju obranu globalizacije i predanost zaštiti multilateralizma.

"Otvorenost je postala zaštitni znak Kine" , rekao je.

Nadodao je da će se vrata nastaviti ''šire'' otvarati, budući da zemlja neće prestati stremiti k otvorenom gospodarstvu.

To će zahtijevati ''vjerodostojne mjere'', rekao je globalnim čelnicima, uključujući predsjednike i premijere desetak zemalja. Mađarski premijer Viktor Orbán je bio jedan od počasnih gostiju.

Prvi uvozni sajam je viđen kao znak kineske spremnosti prema uravnoteženju svoje ekonomije orijentirane prema izvozu, više prema rastu potražnje.

Xi je rekao da će kineska vlada poticati potencijal povećanja uvoza, stavljajući više novaca u džepove više od 1.3. bilijuna građana, najvećeg nacionalnog tržišta na svijetu.

Strategija će uključivati ''proaktivne mjere'' kako bi povećala prihode i kupovnu moć ljudi,  te potaknula nova područja srednje i visoke potrošnje.

Kina će također smanjiti carine, smanjiti prekomjernu birokraciju na uvoz, i povećati prekograničnu e-trgovinu te nove oblike poslovanja.

Oko 3.000 kompanija iz više od 130 zemalja će predstaviti svoje proizvode u Šangaju, uključujući leteći auto kojeg je napravio slovački startup Aeromobil.

Očekuje se da će više od 400,000 kineskih i inozemnih kupaca prisustvovati izložbi. 

 

 

Otvoriti gospodarstvo

Događaj dolazi u trenutku kada država slavi svoju 40. godišnjicu liberalizacije ekonomije.

Xi je rekao da su mjere smanjivanja restrikcija na ulaganja, najavljene prošlog travnja, uspostavljene te da će nastaviti napredovati u gospodarskim sektorima, uključujući financije, poljoprivredu, rudarstvo i proizvodnju.

Proces će se ''ubrzati'' u područjima koja uključuju telekomunikaciju, obrazovanje i zdravstvo, gdje će se povećati strani kapital.

Xi također želi ''ubrzati'' pregovore o sporazumu o europsko-kineskom ulaganju, koji polako napreduje nakon 18 krugova razgovora. 

Najava za poboljšanje trgovine u zemlji je uslijedila nakon posljednjeg izvješća Svjetske banke o poslovanju.

Peking je zabilježio najveći napredak skočivši više od 30 pozicija kako bi dostigao 46. poziciju u globalnom poretku pozitivnog poslovnog okruženja.

Predsjednik skupine Svjetske banke Jim Yong Kim je izjavio uoči otvorenja CIIE-a da ''oni podupiru ono što Kina poduzima kako bi povećala uvoz i riješila svjetske trgovinske neravnoteže".

Europski dužnosnici i stručnjaci su iskazali nezadovoljstvo sporim napretkom nakon Xiovih prošlih obećanja.

Xi Jinping se također dotaknuo okvira prava intelektualnog vlasništva, u središtu kineskog spora s SAD-om i Europskom unijom.

Obećao je ''povećati vjerodostojnost" sustava intelektualnog vlasništva (IPR) i ''zaštiti'' punopravnosti međunarodnih prava i interesa stranih tvrtki.

U tom kontekstu, Kina će uspostaviti sustav kaznenih naknada kako bi povećala troškove za prijestupnike koji krše IPR.

Europska komisija je podnijela žalbu Svjetskog trgovinskoj organizaciji u vezi s kineskim praksama u tom području.

Predsjednik Trump je također bio kritičan prema poteškoćama pristupa stranih tehnoloških tvrtki kineskom tržištu.

Američka uprava nije poslala niti jednog visokog dužnosnika na događaj. No, američke multinacionalne tvrtke, uključujući GE i Qualcomm, su predstavljene na izložbi.

Napetosti između Kine i SAD-a su se smanjile nakon telefonskog razgovora između Xi-a i Trumpa prošlog četvrtka.

Poziv je poslužio predsjednicima u pridobivanju glasova, budući da je bila podržana od strane burzovnog tržišta prije CIIE i američkih prijevremenih izbora.

 

Čvrsta ekonomija

U trenutku najveće zabrinutosti zbog kineske nestabilnosti, uključujući i njenu prezaduženost, Xi je pokušao uvjeriti poduzetnike i donositelje odluka naglašavajući kako temelji kineskog gospodarstva ostaju ''nepromijenjeni'' za dugoročnu stabilnost.

''Imate sve razloge kako bi mogli biti sigurni'' u budućnost kineske ekonomije, izjavio je.

Rekao je kako je proizvodnja rasla brže od 6,7% ove godine te da gospodarstvo ''ostvaruje uistinu dobre rezultate”.

No priznao je ''značajne izazove'' i ''rastući rizik'' u nekim tvrtkama i sektorima.

''Kinesko gospodarstvo nije ribnjak nego ocean”, opisao je. ''Može imati svoje smirene dane, no veliki vjetrovi i oluje se tek očekuju”, inače ocean ne bi bio to što jest.

No nakon 5,000 godina nevolja zbog kineskog razvoja, rekao je da je ''Kina još uvijek ovdje, te da će ostati ovdje”.

 

 

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.