Kina naručila 300 Airbuseva, Macron poručio da suradnja mora biti na razini cijele EU

Autor:

26.03.2019.

French President Emmanuel Macron, his wife Brigitte Macron, Chinese President Xi Jinping and his wife Peng Liyuan arrive to attend a state dinner for the Chinese president at the Elysee Palace in Paris, France March 25, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS
Ludovic Marin / REUTERS

Brigitte Macron, njezin suprug, francuski predsjednik Emmanuel, kineski predsjednik Xi Jinping i njegova supruga, pukovnica Peng Liyuan (s desna)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zauzeo se u ponedjeljak na susretu s kineskim čelnikom Xi Jinpingom za "snažno europsko-kinesko partnerstvo" utemeljeno na "vjernosti" i na "ravnoteži" dok Europa nastoji pronaći dosljedan stav prema planovima Pekinga.

Susret dvojice čelnika bio je prigoda da Kina naruči 290 Airbuseva A320 i 10 A350 vrijednih po kataloškim cijenama više od 35 milijarda dolara. Francuski predsjednik je usto najavio da će dvije zemlje surađivati na nizu konkretnih investicijskih projekata u zemljama koje sudjeluju u kineskom infrastrukturnom megaprojektu Novi put svile.

"Izbor činjenica i razuma u 21. stoljeću je u snažnom europsko-kineskom partnerstvu definiranom na jasnim, zahtjevnim i ambicioznim osnovama", rekao je Macron nakon razgovora s kineskim kolegom u Elizejskoj palači. To se partnerstvo treba temeljiti na "snažnom i djelotvornom multilateralizmu u čijem će središtu biti zauzimanje za klimu i bioraznolikost", istaknuo je francuski predsjednik.

Na gospodarskom i na trgovinskom polju ono mora "poštovati interese naših zemalja i biti doista izgrađeno na načelu odanosti i ravnoteže", dodao je francuski predsjednik pred novinarima.

"To znači da Europa mora biti jedinstvena i imati dosljednu strategiju u dijalogu s Kinom", istaknuo je dok se Zapadna Europa razilazi s južnom i s istočnom Europom u vezi s očuvanjem strateške neovisnosti od Pekinga i njegova projekta "Novi put svile".

Kineski predsjednik je odgovorio da "jedinstvena i napredna Europa odgovara našoj predodžbi multipolarnog svijeta". "Kina će uvijek podupirati integraciju Europe i njezin razvoj", dodao je Xi Jinping istaknuvši da je Europa "glavno središte interesa".

Macron je spomenuo i europsku "zabrinutost" za "poštovanje temeljnih prava u Kini" i rekao da je s kineskim kolegom razgovarao o nekoliko "pojedinačnih slučajeva".

"U vezi s time smo, kao i svaki put na našim susretima, iskreno razgovarali (...) što će nam omogućiti konkretne pomake", rekao je francuski predsjednik.