KOMENTAR: G7 još jednom dokazao da je tigar od papira

Autor:

  • Tea Trubić

26.08.2019.

French President Emmanuel Macron, U.S. President Donald Trump, Japan's Prime Minister Shinzo Abe, Britain's Prime Minister Boris Johnson, German Chancellor Angela Merkel , Canada's Prime Minister Justin Trudeau, Italy's acting Prime Minister Giuseppe Conte and European Council President Donald Tusk attend a G7 working session on
Philippe Wojazer / REUTERS

G7 još je jednom dokazao da je tigar od papira, dok su svjetski lideri nesvjesno dokazali da najmoćnije države svijeta nikad nisu bile razjedinjenije. Na slici: čelnici najrazvijenijih zemalja na svijetu

Na summitu G7 koji se ovoga vikenda održao u luksuznom francuskom ljetovalištu Biarritzu, lideri najrazvijenijih industrija svijeta postigli su konsenzus jedino oko toga da se konsenzus nije mogao postići.

Sudionici ovogodišnjeg summita najvećih ekonomija svijeta u Francusku su došle zabrinuti zbog svojih domaćih problema. Italija je na samome vrhuncu krize izvršne vlasti, Njemačka je zabrinuta zbog sve izglednijeg usporavanja ekonomije, na čijim leđima počiva stabilnost cijele eurozone, dok Ujedinjena Kraljevina cijelome svijetu mora pokazati snagu i odlučnost samo dva mjeseca prije Brexita. Donald Trump vođen politikom 'Amerika na prvom mjestu' narušava trgovinske odnose s ostatkom svijeta, dok se kanadski premijer Justin Trudeau oporavlja od traume prošlogodišnjeg summita G7 koji se održao u Kanadi. Naime, tada je naslovnice svjetskih tabloida punila vijest da je Trump impulzivno napustio summit zbog 'dvoličnosti' domaćina, čime je sastanak svjetskih čelnika bio finaliziran bez službenog zaključka.

Ove godine, domaćin je pronašao rješenje da izbjegne takav scenarij; ukinuo je praksu objave tzv. communiquea, formalnog zaključka sastanka G7 kojeg sudionice donose jednoglasno. Macron je, tako, liderima u jeku napetosti na globalnoj političkoj sceni omogućio da summit interpretiraju onako kako im najviše odgovara, a bez pisanog traga o zaključnicama sastanka manja je šansa da će se dogovori prekršiti.

G7 postaje G8?

S obzirom na to da je Vladimir Putin posjetio svog francuskog kolegu samo nekoliko dana prije sastanka G7 u toj državi, summit je započeo pitanjem jesu li se stvorili uvjeti da se Rusiji odobri povratak u G7 tj. G8? Naime, zbog okupacije Krima 2014. godine, Kremlju se onemogućilo sudjelovanje na summitima te grupacije. Dok Johnson, Trudeau, Merkel i Macron smatraju da se još nisu ostvarili uvjeti za tako drastičan pomak prema Moskvi, Trump pod svaku cijenu želi Putina za stolom. U diplomatskom duhu, američki je predsjednik mutno odgovorio na pitanje hoće li sljedeće godine na summit G7, koji će se održati u SAD-u, pozvati Putina kao gosta.

- Ne znam. Naravno, moguće je. Postoje brojni državnici koji bi voljeli Rusiju vidjeti za ovim stolom – odgovorio je odbivši pojasniti o kojim je državnicima riječ.

Trump je, pritom, najavio da će se summit G7 sljedeće godine održati u Miamiju, a da će državnike ugostiti u vlastitoj rezidenciji, zbog čega je ponovno naletio na salvu kritika da politiku koristi za promidžbu vlastitog brenda.

Zaštita 'pluća svijeta'

Lideri zemalja G7 su zbog nekontroliranih požara u brazilskoj prašumi Amazoni odlučili izvršiti pritisak na predsjednika Jaira Bolsonara da poduzme sve što je potrebno da spriječi gorenje 'pluća svijeta'. Francuska je otišla i korak dalje, pa je predsjednik Macron najavio da je spreman blokirati trgovinski sporazum između EU i Mercosura ako Brazil ne ispoštuje obećanja koja je dao tijekom summita G20 u Osaki.

Obrve državnika u nedjelju je podigao dolazak iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa. Iako je Trump američkim medijima izjavio da ga je Emmanuel Macron pravovremeno upozorio o dolasku dužnosnika Irana, Angela Merkel i ostali lideri svojim su medijima naglasili da oni nisu bili obaviješteni. Macron je pozivanjem Irana na summit G7 još jednom javnosti poslao poruku o svojoj predanosti Iranskom nuklearnom sporazumu, kao i naporima da se pronađe mirovno rješenje za krizu u Perzijskom zaljevu.

Johnsonov poraz

Upravo je ta kriza, osim Brexita, sa samom vrhu prioriteta novog britanskog premijera Borisa Johnsona koji je ovoga vikenda prvi put sudjelovao na sastanku G7 u funkciji predsjednika vlade. Lider Ujedinjene Kraljevine u Biarritz je otišao sa zadatkom da tri mjeseca prije Brexita svijetu dokaže da je sposoban Bruxellesu nametnuti svoje interese i s boljim dogovorom Britance izvesti iz EU. No, to se nije dogodilo.

Johnson je u ključnome trenutku još jednom dokazao da pas koji laje ne grize. Merkel i Macron su mu nekoliko dana prije dali crveno svjetlo za ponovno otvaranje pregovora o izlasku, dok je to još jednom potvrdio i Donald Tusk koji je na summitu G7 sudjelovao kao 8 promatrač koji zastupa interese EU27. Jedini državnik koji je Johnsonu ponudio ruku suradnje bio je, očekivano, Donald Trump najavivši ambiciozni trgovinski sporazum između SAD-a i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita. No, i to se obećanje Borisu dalo s figom u džepu. Iako načelno njeguju bliske odnose i veliko prijateljstvo, Trump je prije svega poduzetnik koji će znati iskoristiti činjenicu da će nakon Brexita bez sporazuma Britanija ekonomski gledano biti na koljenima i da neće moći nametnuti svoje interese za trgovinski sporazum. Istovremeno, američki Demokrati koji vladaju Zastupničkim domom Kongresa, već su upozorili London da će odbiti usvojiti trgovinski sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom ako se ne zadrži irski zaštitni mehanizam.

Tigar od papira

Diplomacija je oduvijek bila izuzetno kompleksna vještina koja se po svojoj zahtjevnosti može usporediti i s cirkuskom; samo jedan krivi potez može biti poguban. G7 je postala suviše spora i nedovoljno efikasna platforma za rješavanje globalnih problema, čemu u prilog najbolje govori i činjenica da je jedini zaključak summita da zaključka nema. Sve države samostalno zastupaju svoje interese, dok su lideri sve manje spremni na kompromise i otvoreno pokazivanje karata. Istovremeno, sve je manje moguće kreirati globalnu politiku bez predstavnika država poput Kine i Rusije, koji (htjeli, ne htjeli priznati) jesu divovi na svjetskoj sceni.

G7 još je jednom dokazao da je tigar od papira, dok su svjetski lideri nesvjesno dokazali da najmoćnije države svijeta nikad nisu bile razjedinjenije.