Manevri u Omanskom zaljevu, strateškoj areni

Autor:

30.12.2019.

Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with his Iranian counterpart Mahmoud Ahmadinejad during a meeting at the Kremlin in Moscow, July 2, 2013. REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: POLITICS) - GM1E9721NU601
Maxim Shemetov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega Mahmoud Ahmadinejad

Danas završavaju višednevni zajednički pomorski manevri Irana, Rusije i Kine u Omanskom zaljevu, poluotvorenom moru koje Hormuski tjesnac dijeli od Perzijskog zaljeva (s Iranom i Pakistanom na sjeveru, Omanom na jugu, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima na zapadu).

Perzijski zaljev, a i Omanski kao njegova poveznica s Arapskim morem, tj. Indijskim oceanom, već je desetljećima strateška arena u kojoj regionalne sile i globalne velesile bilderski pokazuju vojne mišiće. To je tradicionalni izvozni koridor nafte, poglavito put istoka, intermuslimanska konfesionalna fronta između sunita i šijita, a ne tako davno i poprište dvaju zaljevskih ratova koji su općenito pogoršali sigurnost Zapada.

Nije tajanstven interes koji je združio - bogzna koliko dugotrajno - ajatolašku teokraciju, kineske pseudokomuniste i ruske pseudodemokrate.

Sjedinjene Države Amerike tu su, u obranu slobodne tankerske plovidbe, započele operaciju Sentinel (Stražar), uputivši onamo i jedan nosač aviona. Trumpov cilj je očit: držati Tehran pod pritiskom, te podržati saudijski režim koji u Jemenu ne uspijeva suzbiti šijite (ni Iran, kojemu pripisuje opak raketni napad na Aramcova naftna polja). Trump je pozvao pod zajedničko zapovjedništvo svoje strateške zapadne i istočne saveznike. Oni se jesu pojavili, ali svaki za svoj račun, ne podvrgnuvši se Washingtonu kako se ne bi našli uvučeni u neku eskalaciju protiv Irana. Francuska je povela svoju omanju družbu, a Japan (jedini kome je zaista napadnuta nafta) nedavno je najavio jedan razarač i dva patrolna broda.

Ajatolasi su u tom kartanju odabrali srednji put: ne licitiraju nego prate, zovući par asova: Moskvu i Peking (koji kao pektorale pokazuje razarač Xining, opremljen navođenim raketama).

Što ako je sljedeća modna pista Mediteran, s obzirom na Libanon, Libiju, ili opet Balkan?