Michael Bloomberg ozbiljno razmatra kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima

Autor:

  • Tea Trubić Macan

08.11.2019.

Former New York City Mayor and Founder of Everytown for Gun Safety Michael Bloomberg speaks at the Everytown For Gun Safety “Presidential Gun Sense” Forum at the Iowa Events Center in Des Moines, Iowa on August 10, 2019. The forum was held in response to two mass shootings that have rocked the US in the past week and revived the debate about gun laws in the country., Image: 464379425, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jason Bergman / ddp USA / Profimedia
Jason Bergman / ddp USA / Profimedia

Bivši Republikanac Michael Bloomberg narednih bi se dana mogao pridružiti gužvi Demokratske stranke za utrku prema Bijeloj kući

Bivši republikanski gradonačelnik New Yorka, milijarder Michael Bloomberg, najavio je najavu svoje kandidature za američke predsjedničke izbore 2020. godine. No, Bloomberg će se ovoga puta, po svemu sudeći, ipak natjecati na strani Demokrata.

Jedan od najuspješnijih američkih biznismena s pozamašnim iskustvom u politici, još je početkom godine najavljivao svoju kandidaturu, ali tada je predsjedničku utrku planirao odraditi kao nezavisni kandidat 'trećeg puta'. Njegova ideja bila je predmet žestokih kritika s obje strane ideološkog spektra. Republikanci su mu zamjerali što im je okrenuo leđa, dok su ga Demokrati ogorčeno upozoravali da će im preuzeti dio biračkog tijela i u Bijelu kuću ponovno poslati Donalda Trumpa. Naime, u Sjedinjenim Američkim Državama na predsjedničkim izborima nikada nije pobijedio neovisni kandidat 'trećeg puta', već su takve opcije nerijetko išle na štetu ideološki kompatibilnijih kandidata.

Ross Perot je 1992. godine igrao ključnu ulogu u uspjehu Billa Clintona na predsjedničkim izborima, zato što je oteo glasove aktualnog predsjednika Georgea H.W. Busha, dok je Ralph Nader, kandidat Zelenih, oduzeo glasače Ala Gora i u Washington poslao Georgea W. Busha.

Bloombergov tim je najavio da će bivši gradonačelnik svoju utrku započeti u jednoj od najsiromašnijih saveznih država SAD-a, Alabami, koja ima najraniji rok za prijavu na unutarstranačke izbore. Prema informacijama bliskih suradnika, Bloomberg je oklijevao s priključivanjem kampanji do sada zato što je vjerovao da će Joe Biden uspjeti osigurati nominaciju Demokratske stranke. Međutim, kada se na vrh ljestvice popela Elizabeth Warren, predstavnica lijeve tj. progresivne struje koja planira drastično povisiti stopu poreza za multimilijardere, Bloomberg je odlučio 'zasukati rukave' i najaviti kampanju.

 

Činjenica da je Michael Bloomberg, jedan od najbogatijih Amerikanaca i vlasnik poslovnog carstva, mogla bi mu prepriječiti put prema Bijeloj kući jer ga protukandidati već optužuju da će se uskoro naći u sukobu interesa. Njegov je stožer na optužbe odgovorio najavivši da će u slučaju kandidature prodati svoju kompaniju Bloomberg LT, ili da će je dati na upravljanje neovisnom entitetu.

S obzirom na gužvu koja vlada na američkoj ljevici, nije trebalo dugo čekati reakciju protukandidata.

Cory Booker, senator savezne države New Jersey, na svojim je društvenim mrežama simpatizere upozorio da 'već imaju jednog multimilijardera na političkoj sceni i da su vidjeli kako to funkcionira'. Aktualna favoritkinja Elizabeth Warren Bloombergu je čestitala na odluci objavom svoje porezne reforme kako bi spoznao stopu koju će platiti 'nakon što ona postane predsjednica'.

Ako se Bloomberg uistinu odluči za taj korak, postat će 18 kandidat Demokratske stranke. Prema posljednjim nagađanjima, utrci bi se u posljednjem trenutku ponovno mogla pridružiti i Hilary Clinton, što bi već ionako bizaran ciklus demokratskih predizbora moglo dovesti do grotesknih razmjera.