Mogherini donijela zakon kojim će zaštititi europske tvrtke od američkih sankcija Iranu

Autor:

  • Tea Trubić,
  • Euractiv.com

07.08.2018.

VIENNA, AUSTRIA - JULY 6, 2018: Federica Mogherini, European Union's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, and Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif (L-R front) attend a ministerial meeting on Iran's nuclear programme in Vienna. Alexander Shcherbak/TASS, Image: 377048716, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS

Visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif

Europska unija donijela Zakon o blokadi kojim će zaštititi interese europskih poduzeća od novih američkih sankcija Iranu.

Europska unija zabrinuta je zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da ponovno nametne ekonomske sankcije Iranu. Novim Zakonom o blokadi pokušat će zaštititi europske tvrtke koje posluju u Islamskoj Republici od posljedica gospodarskih sankcija.

- Duboko žalimo zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija, kao i zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz zajedničkog globalnog plana djelovanja - izjavili su u službenoj izjavi ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije, tri zemlje Europske unije koje su bile izravno uključene u sklapanje Iranskog nuklearnog sporazuma.

- Pod svaku cijenu želimo zaštititi europske gospodarske subjekte uključene u legitimne poslove s Iranom te je to glavni razlog donošenja Zakona o blokadi - istaknuli su potpisnici europske deklaracije, na čijem je čelu bila čelnica diplomacije Europske unije Federica Mogherini.

Europska unija je Zakon o blokadi usvojila još 1996. godine kako bi zaobišla američke sankcije protiv Kube, Libije i Irana, ali ga do sada nikada nije službeno iskoristila. Bruxelles se tada želio suprotstaviti američkim prijetnjama europskim poduzećima, nakon čega je tadašnja američka administracija popustila.

Ministri vanjskih poslova Europske unije, aktualizaciju Zakona o blokadi odobrili su 16. srpnja.

Taj zakon zabranjuje europskim poduzećima da podliježu američkim sankcijama, te predviđa odštetu za svaku posljedicu koja bi nastala kao rezultat nametnutih sankcija, a koja bi se negativno odrazila na poslovanje fizičke ili pravne osobe.

Zakon o blokadi na snagu je stupio u utorak, 7. kolovoza 2018. godine, istovremeno kada je aktiviran prvi paket američkih sankcija.

Međutim, stručnjaci smatraju da bi posljedice blokade mogle biti više simbolične nego ekonomske.

- Ekstrateritorijalnost američkih sankcija je protuzakonita prema međunarodnom pravu zato što želi nametnuti posljedice sankcija europskim ekonomskim subjektima koji ne podliježu američkim zakonima - rekao je jedan visoki europski dužnosnik.

- Zakon želi zaštititi europske tvrtke koje će se ostavši u Iranu, izložiti riziku američkih sankcija - navodi taj dužnosnik.

Stručnjaci ocjenjuju da će zakon više štititi mala i srednja poduzeća koja su manje izložena američkom tržištu i zakonodavstvu, od međunarodnih korporacija.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.