Nakon incidenta s Ukrajinom, Rusija se nastavlja naoružavati na Krimu

Autor:

28.11.2018.

FILE PHOTO: Russia's President Vladimir Putin gestures during the joint press conference with U.S. President Donald Trump in the Presidential Palace in Helsinki, Finland July 16, 2018. Lehtikuva/Jussi Nukari via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THRID PARTY. FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES.
Lehtikuva/Jussi Nukari / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Rusija je u srijedu priopćila da na Krimu planira razmjestiti više svojih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak S-400, prenosi Reuters i podsjeća na porast napetosti s Ukrajinom nakon što je Moskva zaplijenila tri ukrajinska broda i zatočila posadu.

Ruske agencije, pozivajući se na glasnogovornika ruskog južnog vojnog okruga Vadima Astafjeva, prenose da će na Krim uskoro stići novi bataljun projektila S-400 te da će biti operabilni do kraja godine.

Rusija još od aneksije Krima 2014. godine u to područje razmješta novo naoružanje i opremu, a novinar Reutersa s Krima javlja da je danas iz Crnog prema Azovskom moru, koje koriste i Rusija i Ukrajina, isplovio ruski čistač mina.

Razmještanje novih projektila na Krimu je najvjerojatnije bilo dugo planirano, no trenutak te objave je očito poslužio da se Ukrajini i Zapadu pošalje poruka da će Rusija braniti ono što smatra svojim teritorijem i svojim vodama.

Na Krimu se već nalaze tri bataljuna protuzračnih raketnih sustava koji imaju domet do 400 kilometara, što Rusiji omogućava kontrolu nad velikom dijelom zračnog prostora iznad Crnog mora.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version