NAPETOST U PERZIJSKOM ZALJEVU Stanley Johnson: 'Bilo bi najjednostavnije da zamijenimo otete tankere'

Autor:

  • Tea Trubić

18.07.2019.

FILE PHOTO: Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif sits for an interview with Reuters in New York, New York, U.S. April 24, 2019. REUTERS/Carlo Allegri/File Photo
Carlo Allegri / REUTERS

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u nedjelju je demantirao optužbe, napomenuvši da je Garda pomagala stranom brodu koji je imao kvar

Stanley Johnson, otac novog britanskog premijera, izjavio je u razgovoru s iranskom državnom televizijom da bi dvije države naprosto trebale 'zamijeniti zatočene brodove, i time riješiti krizu u Hormuškom tjesnacu'.

- Bilo bi najbolje da jednostavno vi pustite naš brod, mi pustimo vaš brod i mir. Vrlo jednostavno – objasnio je u svom stilu Johnson stariji državnoj televiziji Irana.

Intervju sa Stanleyjem Johnsonom bi mogao biti izuzetno neugodan za novu britansku vladu, zato što je još u ponedjeljak bivši ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt formirao savezničku inicijativu s drugim europskim zemljama, pa još uvijek nije moguće predvidjeti do koje će mjere novi ministar Dominic Raab poštivati načela dogovorena prije samo nekoliko dana.

U četvrtak, samo dan nakon formiranja nove vlade u Ujedinjenoj Kraljevini, novi ministar obrane odustao je od uputa svoje prethodnice koja je savjetovala da britanski tankeri izbjegavaju rutu kroz Hormuški tjesnac. Ben Wallace, novi ministar, naredio je britanskoj kraljevskoj mornarici da štiti tankere koji plove pod zastavom Ujedinjene Kraljevine.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif jučer je uputio čestitku svom bivšem kolegi Borisu Johnsonu na pobjedi i poželio mu sreću. Iskoristio je priliku da naglasi kako Iran nipošto ne želi da dođe do sukoba, ali da 'imaju 1500 milja obale koju su dužni štititi svim raspoloživim sredstvima'.

 

Američki državni tajnik Mike Pompeo je početkom tjedna šokirao saveznike 'preko bare', kada im je hladnokrvno rekao u buduće bolje paze na svoje tankere koji se kreću Perzijskim zaljevom.

- Sjedinjene Američke Države ne žele ratovati s Iranom. Ujedinjena Kraljevina treba sama brinuti o svojim brodovima koji plove tom regijom - izjavio je Pompeo.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, okrenuo se svojim kolegama u Europi za pomoć i pozvao ih da zajedno pronađu sigurnosno rješenje kojim bi se izbjegla eskalacija sukoba u Perzijskom zaljevu. Hunt u svom planu želi isključiti SAD, zato što smatra da američka politika maksimalnog pritiska na Teheran, koju forsira Trumpova administracija, neće rezultirati željenim mirovnim rješenjem.

Ironiju u tome što Britanci traže podršku Europe u rješavanju maritimnog problema među prvima je prepoznao europarlamentarac Guy Verhofstadt, koji je na svom Twitter profilu rekao da je EU spremna pomoći svojim partnerima, čak i onda kada joj oni okreću leđa.

 

Naime, ovoga vikenda je Iranska revolucionarna garda zatočila tanker koji je plovio Hormuškim tjesnacem pod britanskom zastavom, kao svojevrsnu odmazdu za čin Gibraltara, britanskog teritorija na jugu Španjolske, koji je spriječio prolaz iranskom brodu prije nekoliko tjedana.

 

Iranska državna televizija jučer je i službeno potvrdila da su zatočili 17 špijuna američke obavještajne agencije CIA-e te da su neke osudili na smrtnu kaznu, javlja Reuters. Televizija je objavila i snimku na kojoj se američki špijun prikazuje kako razgovara s iranskim građanima. Iran je još u lipnju naglasio da pokušava presresti američki špijunski lanac, ali iz objave na državnoj televiziji još uvijek nije moguće razlučiti odnosi li se današnji slučaj na tu operaciju.

- Špijuni su bili angažirani na delikatnoj operaciji koja se odnosila na ekonomiju, nuklearnu infrastrukturu i kibernetičku sigurnost, što su područja u kojima se nalazi najviše povjerljivih informacija – rečeno je u službenom priopćenju nadležnog iranskog ministarstva.

Američki predsjednik Donald Trump na svom je službenom Twitter profilu nekoliko sati nakon što su svi svjetski mediji objavili informaciju, opovrgnuo sve tvrdnje, objasivši da je riječ o 'pokvarenom režimu koji nameće propagandu'.

- Njihova ekonomija je mrtva, a neće ostati samo na tome - napisao je predsjednik u svom stilu na društvenim mrežama.

 

Trump je krajem prošloga tjedna u Saudijsku Arabiju poslao dodatnih 500 vojnih postrojbi, kako bi one mogle pravovremeno odgovoriti na eventualne nove provokacije Teherana. Njegova je administracija proteklih tri mjeseca na Bliski istok poslala više od 2.500 postrojbi, ali nadležni resor još uvijek nije objavio službeno objašnjenje za pojačanu vojnu aktivnost u toj regiji zbog 'osjetljivosti operacije'.

Prijašnji incidenti u Perzijskom zaljevu

Sjedinjene Američke Države možda su 'same srušile jedan od svojih dronova' iznad Hormuškog tjesnaca, stoji u službenom priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova, čime je Teheran prošloga tjedna opovrgnuo optužbe da je odgovoran za pokušaj napada ratne brodice USS Boxer u Perzijskom zaljevu.

- Američki ratni brod Boxer je vjerojatno sam srušio jedan od vlastitih dronova – napisao je na engleskom jeziku službenik ministarstva.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je objavio da je SAD srušio iransku bespliotnu letjelicu u Perzijskom zaljevu, zato što se približila ratnom brodu USS Boxer, nakon čega je pozvao ostale države da zaštite svoja vozila u regiji.

S druge strane, Teheran je još krajem lipnja navodno srušio američki dron koji se našao u njegovom zračnom prostoru, što je samo jedna od mnogobrojnih trzavica koje se proteklih mjeseci odvijaju u toj regiji. Naime, Iranska nacionalna televizija jučer je i službeno potvrdila da je Revolucionarna garda zaplijenila strani tanker u blizini Hormuškog tjesnaca zbog sumnje da je prenosio krijumčarenu naftu.

Tanker je izgubio signal još u nedjelju navečer, nedaleko od otoka Qeshm u kojem se nalazi baza Iranske revolucionarne garde.

Prema trenutno dostupnim informacijama, riječ je o tankeru MT Riah koji je Perzijskim zaljevom plovio pod zastavom Paname, na kojem se nalazi 12 članova postaje.

Iako iranska državna televizija nije formalno identificirala zaplijenjeno vozilo, priznala je da ga je presrela u nedjelju navečer, unatoč tome što je ministarstvo vanjskih poslova tada demantiralo optužbe i izdalo priopćenje da se radilo o brodici kojoj je zbog kvara trebala pomoć.

- Želimo se suprotstaviti organiziranom kriminalu, pa naše snage sprječavaju prolaz Hormuškim tjesnacem stranim tankerima za koje postoji opravdana sumnja da su prenosili krijumčarenu naftu – stoji u službenoj izjavi Garde, uz napomenu da je sporna brodica prenosila 1 milijun litara nafte sumnjivog porijekla.

Pozadina priče

Uzrok pojačane eskalacije tenzija u Perzijskom zaljevu su američke sankcije na izvoz iranske nafte. Naime, američki predsjednik Donald Trump je napustivši Iranski nuklearni sporazum ušao u trgovinski rat s tom zemljom, zbog čega Teheran trpi ozbiljne ekonomske posljedice.

Cijena nafte na međunarodnom tržištu porasla je za čak 1,3 posto, zato što se tim putem dostavlja nafta za čak trećinu svijeta.

Posljednjih se tjedana odvijaju pasivno-agresivni sukobi između Zapada i Irana, koji se svakom novom eskalacijom tenzija dodatno zaoštravaju. Cijelu priču dodatno 'zakuhava' i činjenica da je Iran posljednjih mjeseci osjetno povećao proizvodnju uranija, čime je prekršio glavnu odredbu Nuklearnog sporazuma.

Teheran upozorava Washington da odustane od sankcija jer će u suprotnom biti spremni presretati sve brodice u svom maritimnom prostoru. Američki predsjednik Donald Trump na njihove je prijetnje odgovorio u svom stilu, naglasivši da 'ih je u potpunosti spreman napasti ako procijeni da provociraju'.

Europske države pod svaku cijenu žele spriječiti eskalaciju sukoba i svom raspoloživom diplomatskom municijom pozivaju obje strane na poštivanje Nuklearnog sporazuma i odgovorno ponašanje. Rusija, s druge strane, vrlo aktivno pokušava izbjeći američke sankcije i trgovati s Iranom.

Cijeloj priči dodatan zaplet daje i činjenica da će šef diplomacije EU uskoro postati Josep Borrell, koji je poznat po neobično prijateljskom stavu prema Teheranu.

Situacija u Perzijskom zaljevu svakim danom sve više podsjeća na 'bačvu baruta' (ili u ovom slučaju nafte) kojoj samo nedostaje iskra da dođe do katastrofe svjetskih razmjera.