Njemačka traži jedinstvenu Europsku uniju kako bi opstao sporazum s Iranom

Autor:

23.08.2018.

Der Bundestag waehlt Angela Merkel zum vierten Mal zur Kanzlerin am 14. Maerz 2018 im Berliner Reichstag. Angela Merkel spricht mit Heiko Maas, dem neuen Aussenminister. | The Bundestag elects Angela Merkel for the fourth time as Chancellor on March 14, 2018 in the Berlin Reichstag.Angela Merkel speaks with Heiko Maas, the new foreign minister., Image: 366064291, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A
Profimedia, Face To Face A

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Zbog američkih sankcija Teheranu, najviše će izgubiti najveći: Njemačka, Francuska i Italija.

- Europa mora stvoriti vlastiti sustav međunarodnih bankovnih transfera, neovisan o SAD-u, kako bi sačuvala nuklearni sporazum s Iranom - napisao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u dnevnom listu Handelsblatt.

Riječ je o izuzetno važnom pozivu europskim partnerima u trenutku kad postaje sve jasnije da će biti teško sačuvati iranski nuklearni sporazum iz kojega je SAD istupio u svibnju. Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u nedjelju je objavio kako Europa još nije pokazala volju da 'plati cijenu' za spašavanje nuklearnog sporazuma. SAD je Iranu uveo prvi krug sankcija 6. kolovoza, a u studenome slijede sankcije vezane za izvoz nafte. Europske tvrtke, koje su pokrenule poslove u Iranu, povlače se s tog tržišta, što ima negativan utjecaj na ekonomsku i političku stabilnost Irana u kojem traju borbe radikalne i umjerene struje.

Nuklearna prijetnja

Maas se boji da bi Iran, pritisnut sankcijama i ekonomskim teškoćama koje se prelijevaju na stanovništvo i izazivaju prosvjede, mogao nastaviti razvoj nuklearnog programa. U takvom scenariju nije isključena eskalacija krize koju bi snažno osjetila upravo Europa.

- Svaki dan opstanka ugovora je bolji od eksplozivne krize koja bi zaprijetila cijelom Bliskom istoku - napisao je njemački ministar.

Kad je, pak, riječ o sustavu plaćanja, nakon prvog kruga američkih sankcija bilo je ideja da Europska investicijska banka (EIB) preuzme poslovanje s Iranom i tako zaštiti europske tvrtke, ali ta je financijska institucija glatko odbila takve prijedloge.

Stoga Heiko Maas ističe da je od presudne važnosti formiranje Europskog monetarnog fonda te izgradnja neovisnog sustava SWIFT. Riječ je o mreži za plaćanje čije je sjedište u Belgiji i preko koje se odvija većina svjetskih prekograničnih transakcija, a koja je 2012. godine isključila Iran nakon što su se SAD i EU dogovorili da će uvesti sankcije Teheranu zbog nuklearnih aktivnosti.

- Uzimajući u obzir okolnosti, od strateške je važnosti da Washingtonu jasno kažemo: želimo surađivati, no nećemo dopustiti da naštetite našim interesima i ne savjetujete se s namav - piše Maas.

Protuteža bijesu

Tekst ministra Maasa je “dosad najjači poziv za financijsku i monetarnu autonomiju EU u odnosu prema SAD-u”, rekao je Thorsten Benner, direktor think tanka Global Policy Institute u Berlinu, za Financial Times.

- Heiko Maas želi da Berlin i Europa postanu protuteža lažnim vijestima i bijesu koji dolazi iz Washingtona. To je velik korak za Njemačku, ali važan - piše Allison Williams, urednica Svijeta u Handelsblattu. Williams upozorava na važan problem.

- Maas će trebati ujedinjavanje europskih kolega oko pitanja u čemu se EU i SAD razlikuju. No, čini se da je Europa podjeljenija nego ikad - zaključuje Allison Williams. Poznato je da primjerice Mađarska i Poljska žele što bolje odnose s administracijom Donalda Trumpa i sasvim je sigurno da neće  podržati ideje šefa njemačke diplomacije.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version