Novi incident u Perzijskom zaljevu: Iranske brodice spriječile prolaz britanskom tankeru

Autor:

  • Tea Trubić

11.07.2019.

Royal Navy Type 23 frigate HMS Montrose performs a series of tight turns during exercise Marstrike 05 off the coast of Oman March 22, 2005. Picture taken March 22, 2005. POA(Phot) Mick Storey/Royal Navy/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Mick Storey/Royal Navy/Handout / REUTERS

Brodica Royal Navy HMS Montrose u blizini obale Omana

Napetost u Perzijskom zaljevu nastavlja rasti. Tri naoružane iranske brodice jutros su pokušale spriječiti prolaz kroz Hormuški tjesnac britanskom tankeru British Heritage.

Prema informacijama koje je objavio glasnogovornik britanske vlade, brodovi za koje se vjeruje da pripadaju Revolucionarnoj gardi približile su se tankeru spriječivši mu prolaz, ali su se povukli s mjesta događaja nedugo nakon upozorenja britanskog ratnog broda.

- Riječ je o očitom kršenju međunarodnog prava – izjavio je glasnogovornik britanske vlade u službenom priopćenju nakon incidenta.

Prema informacijama američkih medija koji pomno prate razvoj situacije u Perzijskom zaljevu, pet iranskih brodica tražilo je da se britanski tanker zaustavi u iranskim teritorijalnim vodama.

Iranska revolucionarna garda na svojim je službenim internetskim stranicama odbacila optužbe i negirala da se incident u Hormuškom tjesnacu uopće dogodio.

Ujedinjena Kraljevina je prošloga tjedna u Gibraltaru, svom teritoriju koji se nalazi na samom jugu Pirinejskog poluotoka, zaplijenila iranski tanker zbog sumnje da prevozi sirijsku naftu, čime krši međunarodne sankcije EU protiv Sirije. Iranski predsjednik Hassan Rouhani jučer je upozorio London da će zbog 'nepromišljenih odluka' koje su dovele do tog incidenta trpjeti posljednice.

Napetosti koje se posljednjih tjedana odvijaju u Perzijskom zaljevu događaju se istovremeno sa sukobom na relaciji Washington-Teheran, ali i neumornom angažmanu tri europske države da Iran zadrže u nuklearnom sporazumu potpisanom 2015. godine. Naime, sudbina tog međunarodnog ugovora neizvjesna je od kad se američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz njega, objavivši pritom Teheranu trgovinski rat.

Od početka svibnja u regiji je eskaliralo desetak napada na brodice, tankere i bespilotne letjelice, čime se stvorilo plodno tlo za izbijanje sukoba.

- Nadamo se da napetosti u Zaljevu neće izmaknuti kontroli – rekao je zapovjednik francuskih oružanih snaga François Lecointre nakon današnjeg incidenta, priznavši da sukob može eskalirati svakoga trenutka jer se radi o 'sukobu moćnika' koji se bore za prevlast u regiji.