OPOZIV ZA NEZNALICE Sve što trebate znati o američkom 'procesu desetljeća'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

20.12.2019.

U.S. President Donald Trump speaks with Republican members of Congress a day after the House of Representatives approved articles of impeachment against the Republican president, at the White House in Washington, U.S., December 19, 2019. REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump treći je opozvani predsjednik u povijesti SAD-a

Donald Trump ove je srijede ušao u povijest kao treći predsjednik SAD-a protiv kojeg je u Zastupničkom domu izglasan opoziv.

Istovremeno, on je postao i prvim američkim predsjednikom koji će se s takvom mrljom nad svojom političkom ostavštinom natjecati za novi mandat u Bijeloj kući.

Američkom 45. predsjedniku je, u onome što mediji sve češće zovu 'procesom desetljeća', presudila zloupotreba ovlasti i opstrukcija rada Kongresa. Presuda koju je Zastupnički dom izglasao zahvaljujući parlamentarnoj većini Demokrata u donjem domu Kongresa uskoro će se naći u Senatu u kojem većinu i dalje imaju Trumpovi Republikanci.

Cijeli je proces dodatno polarizirao ionako duboko podijeljeno američko društvo. Svaki je tabor zauzeo stav o opozivu na samome početku cijeloga procesa, čvrsto ustrajući na svojim argumentima. Zastupnici Kongresa koji su u proces ušli 'otvorena uma' doslovno se mogu nabrojiti na prste jedne ruke jer ih je bilo samo troje.

O čemu se radi?

Opoziv ili impeachment ustavni je mehanizam koji služi kao protuteža najmoćnijoj funkciji u državi; onoj predsjednika SAD-a. Prema američkom ustavu, Kongres (točnije, Zastupnički dom) dužan je pokrenuti opoziv protiv aktualnog predsjednika u slučaju da je on tijekom mandata počinio teško kazneno djelo poput veleizdaje, mita ili ozbiljnog prekršaja. Međutim, u gotovo tri stoljeća američke demokracije ta zlodjela nikada nisu bila jasno definirana što je ostavilo dovoljno prostora slobodnoj interpretaciji u političke svrhe.

U.S. Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) wields the gavel as she presides over the House of Representatives approving two counts of impeachment against U.S. President Donald Trump in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, U.S., December 18, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY
Jonathan Ernst / REUTERS

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi

 

Zastupnički dom Kongresa, onaj čiji se sastav mijenja na polovici mandata predsjednika SAD-a, zadužen je za pokretanje opoziva ako postoji opravdan razlog. Nakon višemjesečnog procesa u donjem domu parlamenta, tijekom kojeg su na saslušanje pozvani ključni svjedoci u slučaju protiv predsjednika, zastupnici glasaju i jednostavnom većinom odlučuju o 'presudi'; upravo to se dogodilo u srijedu popodne. Tada se opoziv prebacuje u gornji dom, američki Senat, u kojem sjedi 100 predstavnika svih saveznih država.

Unatoč tome što je Senat zakonodavno tijelo, cijeli proces opoziva neodoljivo podsjeća na sudski proces. Zastupnički dom imenuje 13 upravitelja poziva koji obnašaju dužnost tužitelja predsjednika pred Senatom. Oni su, naime, senatorima dužni predstaviti činjenice protiv predsjednika zbog kojih je Zastupnički dom izglasao opoziv. S druge strane, predsjednika brani njegov tim pomno odabranih odvjetnika, dok sami senatori u tom 'ustavnom igrokazu' imaju ulogu porote koja na kraju dvotrećinskom većinom donosi presudu.

Republikanci i Donald Trump pod svaku cijenu žele spriječiti odugovlačenje procesa u Senatu, pa žele spriječiti uvođenje novih svjedoka u slučaj. Demokrati, s druge strane, inzistiraju na poštivanju svih standarda procesa opoziva, pa je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi Senatu odbila dati članke temeljem kojih je donji dom optužio Trumpa. Pelosi te članke koristi kao pregovarački uteg zato što je svjesna činjenice da Republikanci bez 'optužnice' ne mogu početi pripremati obranu predsjednika Trumpa.

U.S. Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-KY) returns to his office after a speech on the Senate floor of the U.S. Capitol in Washington, U.S. December 19, 2019. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY
Jonathan Ernst / REUTERS

Čelnik parlamentarne većine u Senatu Mitch McConnell, Republikanac

 

Iako je impeachment inicijalno bio zamišljen kao pravosudni, a ne politički proces u kojem bi zastupnici američkog Kongresa privremeno trebali staviti svoje političke afinitete sa strane kako bi donijeli odluku u interesu države, on se u sva tri slučaja kada je bio korišten koristio kao isključivo politička utakmica. Oci Amerike su tijekom pisanja ustava zanemarili činjenicu da u Kongresu sjede politički dužnosnici koji cijeli proces opoziva isključivo gledaju kroz prizmu svojih osobnih karijera. Trump je treći predsjednik protiv kojeg je Zastupnički dom izglasao opoziv, ali je Senat u oba slučaja prije optužene predsjednike oslobodio svake krivnje. Upravo se to očekuje i ovaj put, a predsjednik Senata Mitch McConnell ovoga je tjedna najavio kako je 'većina senatora svoju odluku donijela i bez sudskog procesa'.

Lov na vještice?

- Tri godine su najavljivali i sada su konačno uspjeli. Demokrati žele poništiti volju desetaka milijuna domoljubnih Amerikanaca koji su me izabrali za predsjednika – izjavio je Trump u svom stilu, istaknuvši pritom jednu činjenicu; Demokrati uistinu jesu od samog početka najavljivali da će ga pošto-poto pokušati opozvati.

Nancy Pelosi bila je jedna od rijetkih predstavnika američke ljevice koja se otvoreno protivila toj ideji, zato što je upozoravala da 'opoziv, osobito ako nije uistinu opravdan i konsenzualan, ne može donijeti ništa dobro, već može samo dodatno podijeliti narod'. No, nakon što je zviždač objavio transkript Trumpovog razgovora s predsjednikom Ukrajine, polegnula je pritisku svojih stranačkih suradnika te je inicirala proces opoziva. Zahvaljujući transkriptu tzv. 'Ukrajina-gatea' saznalo se da je američki predsjednik od Kijeva tražio kompromitirajuće podatke o svom najizglednijem protukandidatu Joeu Bidenu, čiji je sin član upravnog odbora jedne ukrajinske naftne kompanije. Iako takva molba na prvi pogled djeluje kompromitirajuća samo po sebi, riječ je o političkoj trgovini kojom se koriti većina svjetskih dužnosnika. Opoziv je bio temeljen na argumentu da je Trump Ukrajini prijetio obustavom vojne pomoći u slučaju da je Kijev ne dostavi tražene podatke; tzv. Quid pro quo. Latinska je krilatica počela gotovo iskakati iz paštete, a pravni su stručnjaci neumorno pokušavali iz tog transkripta pronaći odgovor na pitanje 'može li se to ustavno interpretirati kao kršenje zakona i zloupotreba moći'. Upravo u tom grmu leži zec; to se nije uspjelo nedvojbeno dokazati tijekom procesa u Zastupničkom domu.

Najbliže dokazu Demokrati su došli tijekom svjedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sondlanda koji je iz nepoznatog razloga bio uključen u spornu prepisku Ukrajina-gatea. Iz njegovog se iskaza, još uvijek neslužbeno, može zaključiti da je došlo do obustave vojne moći u Ukrajini. No, njegov je nedovoljno jasan iskaz jedan od rijetkih dokaza na kojem Demokrati temelje svoju optužnicu.

Bez daljnjega, politička trgovina takve vrste uistinu jest moralno dubiozna, no njome se korite gotovo svi državnici svijeta. Upravo zato se razgovori takve prirode ne vode pred očima cijeloga svijeta, nego delikatno, iza čvrsto zatvorenih vrata, uz šarmantan smiješak i čašu starog konjaka. Demokrati su cijeli proces opoziva pokušali brendirati kao svoju bitku za očuvanje nacionalne sigurnosti, optužujući pritom Republikance da svoj politički interes stavljaju ispred nacionalnog interesa. No, kao da pritom zaboravljaju da su prije samo 20 godina upravo oni bili ti koji su 'svog' predsjednika u Senatu oslobodili svake optužbe. Unatoč tome što su u slučaju Billa Clintona dokazi bili vrlo jasni.

 

Demokrati su na krilima opoziva željeli podebljati svoju popularnost uoči nikad važnijih predizbora i novih predsjedničkih izbora u studenom 2020. godine. No, ako je suditi prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, podrška Trumpu porasla je za čak 6 posto od početka opoziva te je sad na nevjerojatnih 45 posto.

Samo nekoliko tjedana razjasnit će se tko će biti Trumpov protukandidat na izborima 2020. godine, a pozornost medija je umjesto na unutarstranačke izbore Demokratske stranke u potpunosti fokusirana na farsu čiji se ishod znao i prije nego što je počeo. Demokrati su, baš kao što je i sama Pelosi sjajno predvidjela, sami sebi zakomplicirali preuzimanje vlasti. Izgubili su energiju na besmisleni opoziv, izgubili su fokus za pronalazak Trumpova optimalnog protukandidata, a rezultat će biti isti. Ako je suditi prema svim relevantnim izbornim anketama, Donald Trump samouvjereno korača prema svom drugom mandatu na čelu SAD-a.