Papa Franjo proglasio 13 novih kardinala: crveni šešir prvi put dobivaju Luxembourg i Rabat

Autor:

01.09.2019.

Pope Francis gestures greets children during the weekly general audience at the Vatican, August 28, 2019. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo povećao je broj kardinala izbornika

Poglavar Katoličke crkve papa Frane obznanio je pred vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, u nedjelju nakon podnevne molitve Anđelova pozdravljenja, da je za 5 listopada sazvao kardinale u izvanredni konsistorij radi proglašenja novih 13 kardinala, od kojih 10 mlađih od 80 godina: trojicu iz Rimske kurije, a sedmoricu (nad)biskupa, od kojih kardinala prvi put dobivaju Luxembourg, Huehuetenamgo, odnosno Rabat.

Broj kardinalâ izbornikâ (tj. mlađih od 80 godina, koji imaju pravo u konklavu birati novog papu) spao je na 118, samo 2 manje od broja koji je utvrdio sv. Pavao VI. S novom desetoricom porast će na 128 (sv. Ivan Pavao II jednom je "dogurao“ do 135), ali neki među njima će već do kraja godine navršiti 80.

Kurijalni kardinali će biti nadbiskupi Miguel Angel Ayuso Guixot (Španjolac, od 25 svibnja predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, koji tako dobiva na "težini“ u razgovorima s predstavnicima drugih vjera), José Tolentino Medonça (Portugalac, od lani arhivist i bibliotekar Svete Rimske Crkve), te svećenik isusovac Michael Czerny (naturalizirani Kanađanin iz Češke, podtajnik Odsjeka za migrante u Dikasteriju za služenje integralnome ljudskom razvitku, čime Papa naznačuje važnost migrantskog pitanja u pastoralu i nauku Katoličke crkve).

Pastoralni kardinali će biti nadbiskupi ordinariji Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo (Jakarta), Juan de la Caridad García Rodríguez (Havana), Fridolin Ambongo Besungu (Kinshasa), Jean-Claude Höllerich (Luxembourg), Mateo Zuppi (Bologna), Cristóbal López Romero (Rabat), te biskup ordinarij Alvaro L. Ramazzini Imeri (Huehuetenamgo).

Kardinali stariji od 80 godina bit će umirovljeni nadbiskupi Michael Louis Fitzgerald  (vodio je Papinsko tajništvo za međureligijski dijalog 1987-2006, kada ga je Benedikt XVI poslao za nuncija  Egipat), Sigitas Tamkevičius (Kaunas), te biskup Eugenio Dal Corso (koji je cio svoj svećenički život proveo kao misionar u Latinskoj Americi, pa u Africi, na kraju kao biskup u angolskim dijecezama Saurimu, pa Bengueli)