Pete Buttigieg najizgledniji pobjednik kaotične večeri u Iowi; Joe Biden na dalekom četvrtom mjestu

Autor:

  • Tea Trubić Macan

04.02.2020.

DES MOINES, IOWA - FEBRUARY 03: Democratic presidential candidate former South Bend, Indiana Mayor Pete Buttigieg arrives at a watch party at Drake University on February 03, 2020 in Des Moines, Iowa. Iowa experienced technical problems leading to delays in reporting results in the first in the nation caucus this evening. Win McNamee/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Win McNamee/Getty Images / AFP

Predsjednički kandidat Pete Buttigieg

U ponoć po vremenskoj zoni američke istočne obale trebali su se objaviti službeni rezultati predizbora Demokratske stranke u saveznoj državi Iowi; jednoj od ključnih 'swing' država koja nerijetko definira pobjednika izbora.

No, ponoć je otkucala, a rezultata ni za lijek.

Nakon cijelog dana čekanja makar i neslužbenih rezultata iz Iowe, više od 70 posto prebrojanih listića tijesnu prednost dalo je bivšem gradonačelniku South Benda u saveznoj državi Indiani Peteu Buttigiegu, 38-godišnjem otvorenom homoseksualcu koji je služio tijekom rata u Iraku.

Manje od 1 posto slabiji rezultat ostvario je demokratski socijalist Bernie Sanders, dok je senatorica Elizabeth Warren tek na trećem mjestu. Bivši američki potpredsjednik i donedavni favorit Joe Biden ostvario je tek nešto više od 15 posto glasova i nalazi se na dalekom četvrtom mjestu.

Des Moinesom se u ponedjeljak navečer proširila panika, zato što je došlo do tehničkih poteškoća u prebrojavanju glasova nekoliko stotina tisuća Demokrata koji su željeli sudjelovati u odabiru Trumpova protukandidata.

Unatoč tome što je ovaj događaj trebao poslužiti kao prvi od niza završnih udaraca aktualnom predsjedniku Donaldu Trumpu, onaj u kojem će opozicija Bijeloj kući pokazati svoje mišiće, sustav je u ključnom trenutku krahirao. I to pred očima cijeloga svijeta. Tko god da u konačnici bude proglašen pobjednikom, oduzeta mu je mogućnost održavanja govora pred oduševljenim mnoštvom simpatizera koja često služi kao mobilizacija stranačke mašinerije u sljedećim saveznim državama. Predizbori u New Hampshireu održavaju se već sljedećega tjedna.

I dok Demokrati jutro čekaju zbunjeni, bijesni i zabrinuti za demokratski legitimitet, Republikanci i suradnici Donalda Trumpa likuju.

- Ovaj kaos najbolji je dokaz nevjerojatne šlampavosti Demokrata. Ne znaju organizirati vlastite predizbore, ali žele organizirati državu. Ne hvala – objavio je Brad Parscale, voditelj Trumpove kampanje, na svojim društvenim mrežama.

 

Američki predsjednik je na svom Twitter profilu Demokratima zahvalio na 'svojoj velikoj pobjedi'.

- Velika pobjeda za nas u Iowi večeras. Hvala! - stoji u objavi.

 

Stožeri vodećih Demokrata trenutno su bez riječi. Prema dobro upućenim, ali neslužbenim informacijama, u prebrojavanju se vodi mrtva trka između Bernieja Sandersa, Elizabeth Warren i Petea Buttigiega, dok je donedavni favorit i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden tek na dalekom četvrtom mjestu.

Dužnosnici angažirani na prebrojavanju glasova tvrde da je došlo do problema u korištenju mobilne aplikacije osmišljene isključivo za prebrojavanje glasova u toj saveznoj državi. Navodno je nekolicina djelatnika imala poteškoća tijekom korištenja aplikacije zbog čega su uneseni podaci naprosto nestali. Zbog nepravilnosti u čak tri seta rezultata, organizatori su krenuli prebrojavati glasačke listiće ručno, zbog čega se procesu ne nazire kraj. Ljudima koji su angažirani na prebrojavanju listića savjetovano je da svaki listić fotografiraju svojim mobitelima i sliku pošalju središnjem stožeru kako bi se provjeravala točnost u realnom vremenu.

CARPENTER, IA - FEBRUARY 03: Caucus volunteer works on paper work on February 3, 2020 in Carpenter, Iowa. Iowa is the first contest in the 2020 presidential nominating process with the candidates then moving on to New Hampshire. Steve Pope/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Steve Pope/Getty Images / AFP

Glasački listić

 

- Još uvijek niti jedan od prebrojanih listića nije službeno unesen, a brojevi naprosto ne odgovaraju. Došlo je do totalnog raspada sistema – izjavila je savjetnica stožera Joea Bidena, koji je i sam izjavio da 'svakom sekundom u kojoj se ne objavi rezultat cijeli proces gubi na kredibilitetu'.

S tom se procjenom složio i stožer Elizabeth Warren, jedne od favoritkinja za pobjednicu predizbora u Iowi.

Sanders i Buttigieg su doskočili pritisku sinoćnjih predizbora, pa su oboje proglasili sigurnu pobjedu. Gradonačelnik Pete otišao je toliko daleko da je i održao pobjednički govor u kojem je kazao da je 'daleki san postala činjenična stvarnost'.

Zastupnica u američkom Kongresu koja je otvoreno podržala Bernieja Sandersa Ilhan Omar, za propust je optužila autora mobilne aplikacije za prebrojavanje glasova 'koji je vjerojatno simpatizer Petea Buttigiega'.

Zašto je to toliko važno?

“Iowa je poput nogometa; to je najvažnija sporedna stvar američke politike”, napisao je Richard Wolffe u svojoj kolumni u The Guardianu. Savezna država koja broji samo šest elektora svojevrsni je lakmus papir smjera u kojem se kreće američka politika.

U toj je državi 1976. godine na površinu isplivao tada relativno nepoznati Jimmy Carter, budući predsjednik SAD-a, a Iowa je zapečatila i sudbinu prvog afroameričkog predsjednika Baracka Obame.