Pogled u 2020.: Najveće svjetske sile nastavljaju borbu za nove sfere utjecaja, a jednu od njih čekaju predsjednički izbori

Autor:

31.12.2019.

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump shakes hands with Russian President Vladimir Putin during the their bilateral meeting at the G20 summit in Hamburg, Germany July 7, 2017. REUTERS/Carlos Barria/File Photo
Carlos Barria / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki kolega Donald Trump

Da vidim, Ukrajina, Sirija, američki izbori. Bio sam zločest i to mi se baš isplatilo ovih proteklih godina. Ne trebam ništa od tebe.”

“Djede, trebam uslugu. Imaš nešto zločesto o Buttigiegu? Bio je nešto zločest, trebam sve o tome.”

“Gospodine Djede, čujem da imaš popis, popis onih koji se pridržavaju pravila, ali i onih koji se ne pridržavaju. Ako želiš i dalje pristup tvornicama Narodne Republike, koja, da se razumijemo, proizvodi jeftinije nego tvoji vilenjaci, mi samo tražimo te popise. A vidim da se baviš i nadzorom, gle, mi tu možemo biti od pomoći, imamo razne proizvode koji će ti pomoći da ti lista dobrih, a posebno ona zločestih bude što … detaljnija.”

Radeći na materijalima za tekst procjene razvoja odnosa triju velikih svjetskih sila u 2020. godini naišao sam na ovaj hakirani materijal. Stručnjaci instituta Eurasia Group upali su u računalni sustav Djeda Mraza i odlučili s nama podijeliti tri novogodišnje želje: Vladimira Putina, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga. Iako će mnogi od vas pomisliti da se još nisam oporavio od božićne trpeze, moram vam reći da mi sve tri poruke Djedu Mrazu djeluju vrlo autentično. Lideri velikih sila su se, svjesni da djedica iz Finske ima puno posla, usredotočili na bitno. I moj posao učinili jednostavnim.

Sintagma svih sintagmi za 2020. godinu glasi: Predsjednički izbori u Americi. Pete Buttigieg je mogući džoker među demokratskim kandidatima. Koji ozbiljno glavinjaju kroz debate i suočavaju svijet s izglednim ishodom: drugim mandatom Donalda Trumpa. Ni Putin ni Xi nisu neskloni takvom ishodu. I sada dolazimo do tvrtke ControlRisk koja se, razvidno, bavi rizicima. Za 2020. godinu kao jedan od ključnih vide lidere bez strategija. Donald Trump je klasični obrazac. U svom je narcizmu uvjeren da je fenomenalan predsjednik. No, Trump nije uzrok, on je posljedica, simptom tektonskih promjena koje je izazvala globalna financijska kriza 2008. godine. Koja je zaustavila proces pretvaranja unipolarnog u multipolarni globalni poredak: umjesto potonjeg dobili smo disfunkcionalni sustav. U kojem postoji jedna dobra stvar: ekonomski su procesi prešli u novu fazu koju još pokušavamo shvatiti u klasičnom kategorijalnom sustavu. Godina 2019. je završena s najvišim burzovnim indeksima u povijesti s jedne strane, dok s druge globalni rast usporava. Ali je sve jasnije da BDP više nije pravo mjerilo. A boljih izgleda još nemamo. Za razliku od 2018. godine, malo je onih koji najavljuju recesiju (što bi, kad je riječ o ekonomistima, mogao biti znak za paniku).

Dok se očekivalo da će geoekonomija u potpunosti istisnuti geopolitiku, dogodila se njihova simbioza. Putin će, kad plinovod Sjeverni tok 2 krene s isporukom plina (procjena je sredinom 2020. godine bez obzira na američke sankcije), imati energetsku mrežu koja rusku politiku održava na životu u odnosu prema Europi i Kini. A Peking će i dalje biti spreman ulagati velika sredstva u projekt “Jedan pojas, jedan put” kako bi osigurao s jedne strane sirovine, a s druge utjecaj i tržište.

Iako im se interesi presijecaju, tri velike sile (Rusija je na tom popisu samo zbog naoružanja i stečenog utjecaja koji nadaleko nadmašuje njezinu moć, a što je posljedica zapadne politike zanemarivanja Moskve) neće u rat. Posredni traju, u Libiji, Jemenu, Siriji. Ali će se nadmetati u igri u kojoj ne važe pravila već se ona mijenjaju tijekom utakmice, kako se tko osjeti nadmoćnijim ili zaigra igru nulte sume. A ona je postala jedan od obrazaca modernog svijeta. Za primjer ne treba ići daleko: BiH (iako tamo politički lideri nisu svjesni znanstvenog opisa svog djelovanja).

Manji se problem stoga čini 2020. godina. Ona je predvidiva, a očekivane derivacije od očekivanog će se moći vratiti u korito. Problem će biti 2021. Kada Trump nastupi svjestan posljednjeg mandata, kad u Kini nabubre ekonomski problemi plus Tajvan pa dođe do pritiska na Xija, a u Rusiji se počnu otvoreno pokazivati znakovi panike za razdoblje “i poslije Putina Putin”. Sljedeću će godinu obilježiti poznate nepoznanice, a zatim ulazimo u razdoblje nepoznatih nepoznanica.