Putinov najdraži filozof i ideolog Dugin: Nakon Putina će liberali izazvati građanski rat

Autor:

19.03.2019.

Russian President Vladimir Putin addresses the crowd during a concert marking the fifth anniversary of Russia's annexation of Crimea, in Simferopol March 18, 2019. Yuri Kadobnov/Pool via REUTERS
Yuri Kadobnov / REUTERS

Vladimir Putin tijekom obilježavanja pet godišnjice aneksije Krima

 Poslije Putina možda će buknuti građanski rat. Domoljubi se trebaju pripremiti i učiniti sve što je u njihovoj moći da se izbjegne liberalni revanš i građanski rat. Domoljubi su sada razjedinjeni. Vođe i skupine domoljuba svađaju se međusobno. Lijevi napadaju desne, desni kritiziraju lijeve ne primjećujući ono glavno - gigantskog i opasnog neoprijatelja - liberale koji su u vlasti, napisao je jedan od vodećih ruskih proputinovskih filozofa i kremaljskih ideologa Aleksandar Dugin u svom programatskom tekstu, odnosno apokaliptičkom upozorenju u listu "Zavrta" (Sutra).

Očito da je kremaljska "operacija 2024" u punom zamahu. Putinovska vrhuška i oligarhija počela se pripremati za vrijeme nakon njega, tražiti načine opstanka i održanja na pozicijama. Naime, to je datum, kada Vladimiru Putinu, koji je već 20 godina na vlasti, istječe četvrti predsjednički mandat te su sada sve "putinovske" snage ruske elite uprte u iznalaženje načina da se njega (odnosno elita samu sebe) održi na vlasti. No, razne im se crne misli verzmaju po glavi, a zavladala je panika što će biti kada jednom Putin ode (pa i fizički, biološki uvjetovano) s trona, a na vlast se možda vrate "(liberalne) snage iz 90-ih", kako ih naziva Dugin i prijeti Rusima da u slučaju njihova povratka "mi nećemo imati više samo rusku budućnost, nego ćemo ostati i bez ruske prošlosti".

- Nezaustavljivo se približavamo kraju Putinove ere. Poslije toga odgovor treba dati "naš ruski narod". To je povijesni dug svih nas domoljuba - upozorava Dugin tjerajući Rusima strah u kosti, prijeteći opstanakom i egzistencijom Rusije.

Jedan drugi kremaljski ideolog, siva eminencija Putinova režima, Vladislav Surkov nedavno je tako napisao kako nakon Putina dolazi do realizacije "putinove države" koja će obilježiti ostatak 21 stoljeća. (Euractiv.hr je o tome već posao).

Dugin otvoreno traži "crne, žute i crvene vragove i jalnuške diletante" - "Ideja 90-ih - globalizam, liberalizam, zapadnjaštvo - nisu nikuda otišle. Oni dominiraju u političkoj i ekonomskoj elitin suvremene Rusije. Oni, doduše, nemaju odlučujuću utjecaj na politiku, dok je Putin taj koji donosi odluke. Ali oni su zadržali utjecaj na ekonomiju, politiku, kulturu, obrazovanje, medije i urbanu inteligenciju. Nakon kraja Putina, "partija 90-ih" će istaknuti svoj program osvajanja vlasti. Pokušat će se revanširati", kaže Dugin.

No, dok Surkov kaže kako će se putinizam realizirati nakon njegovog odlaska, Dugin navodi kako se " Putin ne mijenja, ali se mijenja svijet oko njega".

- Rani Putin je bio pouzdani junak koji je spriječio raspad Rusije. Srednji Putin je bio suzdržani pozitivni i negativni katehon. Kasni (jesenji) Putin ostao je isti, no počeo je gubiti povijesnu misiju. Potsputinovska era je počela, doduše ako ništa drugo u našoj podsvijesti. Neazovoljstvo domoljuba Putinom će rasti, ali ne smijemo se time opterećivati, već se usredotočiti na racionalnu strategiju, kaže Dugin, koji kaže kako će se "prije ili kasnije (nakon Putinova kraja) - njegov model urušiti".

- Nakon što se epoha Putina završi, naći ćemo se pred novim izazovima i izborom. No, taj izbor može Rusije dovesti na rub građanskog rata, ističe Dugin. No, nudi i rješenje - "domoljubi se trebaju držati na okupu, i ne dozvoliti građanski rat i onemogućiti da se zemlja vrati u 90-te".

Dugin igra na kartu straha Rusa za svoj opstanak i egizistenciju nacija i države. Naime, u Putinovoj Rusiji " liberal" je najveća uvreda, a to se iščitava odmah kao - izdajnik, antirus, rusofob, prodana duša i plaćenik Zapada, koji dovodi temelje Rusije u pitanje. Antizapadnjačka histerija u prorežimskim medijima doživljava vrhunac, širi se strah od zlog zapada, a ultarnacionalistički "domoljubi" traže da ruske rakete naciljaju Washington, Berlin, Bruxelles, Pariz. Danas se gotovo svaki drugi Rus boji "trećeg svjetskog rata", a propaganda vrišti - "da nije bilo nas, Zapad bi bio pod Hitlerom i dan danas ili im je žao što smo ih oslobodili fašizma"!?. Dugin ruske liberale ne naziva petom kolonom, već " šestom", ali to je samo zbog jasnoće navodi on, ali je suština ista. Doduše, kaže, kako Rusija treba iskoristiti " petu kolonu na Zapadu" za svoje ciljeve. Zato Dugin predviđa kako će se " ruski Logos neizbježno sukobiti sa prozapadnjačkim Logosom 90-ih i šestom kolonom".

Nakon pojave ukrajinskog "Majdana", pojam koji se vezuje uz prevratničko i revolucionarno rušenje "legitimno izabrane" vlasti (misli se na rušenje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča događajima koji su počeli na Majdanu nezaležnosti (Trg neovisnosti) u Kijevu), a danas zato u Rusiji postoje udruge " Antimajdan" koje se već unaprijed pripremaju da spriječe moguće ruske, antiputinovske "majdane". U njihovom programu otvoreno piše da im je ideologija - antiamerikanizam i antizapadnjaštvo.

No, nije samo strah zavladao među ideolozima, događaju se neki pomaci i na realnoj sceni. Recimo, po prvi put u povijesti Putinove Dume, zastupnici su odbacili izvješće jednog ministra i to ne bilo kojeg - onog ekonomskog razvoja Maksima Oreškina. I čini se da stvar nije toliko u brojkama i istupu, nego u njemu samom. Naime, Maksima Oreškina smatraju Putinovim ljubimcem, a neki ga navode kao i čovjeka kojeg Putin sprema (među mnogim drugim) kao svog mogućeg nasljednika ili tako nešto. On je mlad (niti 40 godina), ekonomist, potkovan, istesan i formiran u zlaćanim putinovskim kremaljskim odajama. No, malo se zanio pa je priznao da ima "predsjedničke ambicije".

Čini se da je istrčao pred rudo, a na mjesto ga je odmah postavio predsjednik Dume Vječeslav Volodin, nekadašnji šef Putinova kabinta i također čovjek koji sebe vidi kao mogućeg nasljednika. On je zatražio da se Oreškin bolje pripremi i dođe opet, a ostali zastupnici su odmah to prihvatili, ismijavajući Oreškina. Neki ruski analitičari smatraju da je to napravljeno namjerno kako bi se uškopile Oreškinove ambicije i poslala poruka, ne samo njemu nego svim onima koji sebe smatraju potencijalnim "putinićima" da on još ne samo da nije "novi Putin", nego da će još puno žgancih morati posjeti prije nego neokrznut uđe u sudačku nadoknadu.

No, očito je da se u kremaljskim vrhovima već zavladala groznica "što nakon isteka mandata" - ostaviti Putina tu gdje je ili mu naći neku drugu poziciju s koje će nastaviti sve po starom (vidi i probleme s Aleksandom Lukašenkom u tekstu koji je objavio Euractiv.hr) ili će pripremiti takvog nasljednika da se njegov odlazak (navodno) neće ni primijetiti.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version