SAD želi s Brazilom raditi na obnovi demokracije u državama Latinske Amerike

Autor:

03.01.2019.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo attends a meeting with Brazil's President Jair Bolsonaro in Brasilia, Brazil January 2, 2019, Marcos Correa/Presidency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Marcos Correa / REUTERS

Novi predsjednik Brazila Jair Bolsonaro i američki državni tajnik Mike Pompeo

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je razgovarao s novom brazilskom desničarskom administracijom o ponovnoj uspostavi demokracije u Venezueli, na Kubi i u Nikaragvi, tj. zajedničkom angažmanu protiv 'autoritarnih režima u Latinskoj Americi', rekao je.

Pompeo i brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo na sastanku u brazilskom glavnome gradu, koji se održao nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Brazila Jaira Bolsonara, razgovarali su o jačanju suradnje u regiji.

Na tom je sastanku bila spomenuta 'potpora narodima Venezuele, Kube i Nikaragve u obnovi demokratske vladavine i njihovih ljudskih prava', rekao je Robert Palladino, glasnogovornik State Departmenta.

Pompeo se poslije sastao s predsjednikom Bolsonarom, kojem je također spomenuo pitanje 'jačanja demokratskog upravljanja i ljudskih prava' u tim državama. U službenoj izjavi za novinare, Pompeo je rekao da te tri latinoameričke države ne dijele demokratske vrijednosti koje povezuju SAD i Brazil.

- Imamo priliku zajedno raditi protiv tih autoritarnih režima - rekao je na konferenciji za novinare.

Pompeo nije iznio pojedinosti o tome kako SAD planira jačati pritisak na te države da provedu demokratske promjene. Nije odgovorio na novinarsko pitanje je li vojna intervencija opcija. Naime, više od tri milijuna građana Venezuele pobjeglo je zbog hiperinflacije te nestašica hrane i lijekova. Većinu migranata primile su susjedne zemlje poput Brazila i Kolumbije.

SAD je Venezueli uveo sankcije.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version