Sanders, Biden ili Bloomberg? Koji će se mutlimilijunaš najuspješnije suprotstaviti Trumpu

Autor:

  • Tea Trubić Macan

02.03.2020.

AFP

Joe Biden, Michael Bloomberg i Bernie Sanders trenutno su najizgledniji protukandidati Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u studenom

Čak i najvrsniji poznavatelji američke politike morat će se dobro skoncentrirati kad ih netko pita da im taksativno pobroje sve kandidate Demokratske stranke koji su se posljednjih mjeseci vrzmali po medijima kao najizgledniji suparnici Donalda Trumpa.

Bilo je tu raznih imena; od stručnjakinje za guru Marianne Williamson, koja je zabavljala javnost svojim strategijama “iscjeljivanja ljubavlju”, do milijunaša Toma Steyera za kojeg nitko nije sa sigurnošću mogao utvrditi zašto je još uvijek u utrci za predsjednika.

Ove godine, Demokrati su imali jednu zadaću – dokazati svom biračkom tijelu da upravo njihova platforma obuhvaća najširi mogući spektar kandidata. Natjecatelji su se, tako, u prvoj fazi kampanje nerijetko častili etiketama “prvih kandidata ikad”. Andrew Yang bio je prvi Azijat u američkim predizborima, Kamala Harris bila je prva Afroamerikanka, Cory Booker prvi vegan, a Pete Buttigieg prvi deklarirani homoseksualac. U toj je fazi kampanje fokus većine rasprava bio posvećen pitanju “jesmo li dovoljno uključivi prema manjinama” te “razumijemo li uistinu njihove potrebe”.

No, u konačnici su na pozornici ostali samo Bernie Sanders, Joe Biden, Michael Bloomberg; svi odreda bijeli, heteroseksualni, sredovječni muškarci, od kojih svi imaju milijune na svojim računima. Žene koje su još uvijek u utrci, poput Elizabeth Warren, Amy Klobuchar i Tusli Gabbard, trebaju pravo čudo da postanu relevantne igračice predizbora Demokratske stranke. Ironiju gotovo nije moguće dovoljno naglasiti.

Međutim, pravo pitanje samo 24 sata prije nego što 14 saveznih država “superutorka” ne raspodijeli svoje delegate jest: tko će u srpnju postati protukandidat Donalda Trumpa? U ovome trenutku je to, još uvijek, u potpunosti nemoguće predvidjeti.

Nakon što je Južna Karolina ove subote objavila konačne rezultate predizbora, establišment Demokratske stranke konačno je odahnuo. Baš kako su i ankete predviđale, bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden ostvario je uvjerljivu pobjedu zahvaljujući kojoj se vratio u igru u ključnome trenutku. Glavna prepreka Bernieju Sandersu bili su Afroamerikanci Južne Karoline koji čine preko 60 posto glasačkog tijela stranke te države, a čije simpatije demokratski socijalist naprosto nije mogao osvojiti. Biden je uvjerljivom pobjedom u samo jednoj saveznoj državi uspio smanjiti razliku u odnosu na aktualnog favorita Bernieja Sandersa, ali mu predizborne ankete “superutorka” ne predviđaju dobar rezultat u 14 saveznih država. Ostaje pitanje hoće li Biden imati dovoljno novaca (upitno) i elana (još upitnije) za zaustavljanje Sandersa koji je samo u veljači sakupio 46 milijuna dolara donacija.

 

Štoviše, Sanders je jedini kandidat koji uvjerljivo pobjeđuje u gotovo svim saveznim državama, s izuzetkom Sjeverne Karoline u kojoj Biden i dalje računa na podršku. Klobuchar može računati jedino na relativnu pobjedu u svojoj rodnoj Minnesoti, dok Massachusetts, država Elizabeth Warren, prednost daje Sandersu.

Ime bivšeg republikanskog gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga, sutra će se prvi put naći na glasačkim listićima. Zahvaljujući sumanutim trošenjem na oglasni prostor, 12. najbogatiji čovjek na svijetu u jednom je trenutku uživao podršku čak 19 posto građana. No, ona se počela topiti nakon katastrofalnog performansa na debati u Nevadi. Upravo je Michael Bloomberg okosnica druge nevjerojatne ironije predizbora u Demokratskoj stranci. Naime, on se u utrku za predsjednika uključio tek u studenom, nakon što je spoznao da je Biden preslab da osvoji nominaciju. Biden je 'uskrsnuo' tek prije nekoliko dana, ali je Bloombergu sada teško i gotovo nemoguće odustati u ovoj fazi, samo 24 sata prije nego što se njegovo ime konačno pojavi na listićima. No, sada se bore za isto glasačko tijelo zbog čega se na Bloomberga vrši sve intenzivniji pritisak da se što prije povuče iz utrke i financijski podrži Joea Bidena.

Predsjedništvo stranke je i više nego svjesno činjenice da je Sanders “Trump američke ljevice”; ono što je Trump kao antikandidat napravio Republikancima prije samo četiri godine, ove bi godine mogao Demokratima napraviti samoprozvani socijalist koji hvali lijeve diktatore. Sasvim je sigurno da će stranka pod svaku cijenu pokušati spriječiti njegovu pobjedu na predizborima, a za to bi se Demokrati bi što prije, trebali ujediniti iza jednog anti-Berniejevskog kandidata; baš kao što je to danas spoznao i Pete Buttigieg. Biden je u tom kontekstu puno logičniji izbor, zato što ni Bloomberg, poput Sandersa, nije Demokrat. No, oni i dalje gube vrijeme.

U ovome je trenutku najizglednija opcija da će sutra Sanders uzletjeti na sam vrh, a da će se Biden, Bloomberg i Warren svim raspoloživim sredstvima boriti za drugo mjesto. Taj je scenarij, sasvim sigurno, recept za podijeljenu konvenciju Demokratske stranke i, u konačnici, još jednu pobjedu Donalda Trumpa.

Najizgledniji pobjednici predizbora Demokratske stranke:

1. Bernie Sanders 30 posto

Apsolutni favorit čiji je uzlet nemoguće osporiti. Njegove radikalne ideje nisu primamljive umjerenoj struji Demokratske stranke, koja mu zamjera i činjenicu da nije njihov član. Predsjedništvo stranke spremno je poduzeti sve raspoložive mjere kako bi spriječilo njegovu pobjedu na unutarstranačkim izborima, baš kao što su to učinili i 2016. godine kada su putem superdelegata podržali Hillary Clinton.

2. Joe Biden 30 posto

Omiljena opcija umjerene struje Demokratske stranke. Bivšem potpredsjedniku najveći uteg oko vrata trenutno je njegov i više nego očit nedostatak elana. Svoj dosadašnji uspjeh može zahvaliti samo i isključivo "staroj slavi", a tijekom kampanje je nekoliko puta jasno dao do znanja kako se smatra "prestarim" za više od jednog mandata u Bijeloj kući te je u brojnim prilikama pozivao glasače da svoje povjerenje daju nekome drugome. Posljednji ozbiljniji gaf dogodio se upravo u Južnoj Karolini, kada je građane pozvao da glasaju za njega "kao kandidata za američki Senat".

3. Michael Bloomberg 25 posto

Jedan od najbogatijih Amerikanaca uključio se u utrku u foto-finišu. Bloombergovo bogatstvo procjenjuje se na 64 milijarde dolara, a u svoju je kampanju do sada investirao više od 400 milijuna dolara. Zahvaljujući kupnji oglasnog prostora, Bloombergova popularnost posljednjih je mjeseci bila u uzlaznoj putanji, ali ju je kratkoročno narušio svojim lošim nastupom na prvoj debati u Nevadi. Međutim, njegovo bogatstvo i spremnost trošenja u promidžbene svrhe su bez presedana, tako da je nemoguće isključiti da u konačnici neće "kupiti" svoju nominaciju.

4. Elizabeth Warren 12 posto

Donedavna favoritkinja progresivne struje nije se uspjela izboriti za glasove radikalnijih Demokrata, koji su odlučili svoje povjerenje dati Bernieju Sandersu. Od Iowe nije osvojila niti jednog delegata, ali ju je još uvijek prerano u potpunosti otpisati. Većina analitičara smatra da se ona svojim angažmanom posljednjih tjedana bori za mjesto potpredsjednice u slučaju da Sanders uspije dobiti nominaciju Demokratske stranke.

5. Amy Klobuchar 3 posto

Klobuchar će, gotovo sigurno, svoju kampanju obustaviti nakon "superutorka" i nakon što završi glasanje u njezinoj rodnoj Minnesoti u kojoj je i najavila kandidaturu. Imala je kratak uzlet nakon izbora u New Hampshireu, ali se nije uspjela isprofilirati među najizglednijim kandidatima Demokrata. Ako joj ne ponestane donacija, mogla bi posustati pod rastućim pritiskom Demokratske stranke koja traži alternativu Bernieju Sandersu.