Sanders pobjednik izbora u New Hampshiru, ali Demokrati žele spriječiti pobjedu samoprozvanog socijalista

Autor:

  • Tea Trubić Macan

12.02.2020.

TOPSHOT - Democratic presidential hopeful Vermont Senator Bernie Sanders arrives to speak at a Primary Night event at the SNHU Field House in Manchester, New Hampshire on February 11, 2020. - Bernie Sanders won New Hampshire's crucial Democratic primary, beating moderate rivals Pete Buttigieg and Amy Klobuchar in the race to challenge President Donald Trump for the White House, US networks projected. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
TIMOTHY A. CLARY / AFP

Senator iz Vermonta i samoprozvani demokratski socijalist Bernie Sanders relativan je pobjednik dva ciklusa predizbora Demokratske stranke; hoće li upravo on biti protukandidat Donalda Trumpa?

Bernie Sanders, 78. godišnji samoprozvani demokratski socijalist, osvojio je relativnu većinu glasova u New Hampshireu; drugoj saveznoj državi koja je birala protukandidata Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Osvojivši 25,9 posto glasova, Sanders se popeo na sam vrh ljestvice demokratskih favorita, ali mu “za vratom pušu” mlada politička senzacija Pete Buttigieg s 24,4 posto i Amy Klobuchar s 19,8 posto koji predstavljaju umjerenu struju Demokratske stranke. Donedavni favoriti Elizabeth Warren i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden ozbiljno su podbacili na drugim predizborima, zbog čega bi uskoro mogli ostati bez donatora i okončati svoju kampanju.

Andrew Yang i Michael Bennet sinoć su se povukli iz utrke za Bijelu kuću.

Vodstvo Demokratske stranke zabrinuto je zbog dosadašnjih rezultata predizbora. Dok dvije dijametralno suprotne struje stranke vode mrtvu trku za simpatije biračkog tijela, sve više Demokrata pod uvjetom anonimnosti govori da će predsjedništvo učiniti sve što je u njihovoj moći da nadoknade razliku manju od 1 posto u odnosu na Bernieja Sandersa kako bi blokirali nominaciju samoprozvanog socijalista.

- Volim Bernieja, on je iskren i uvijek govori ono što misli, ali ne može pobijediti zato što Amerikanci nikada neće izabrati socijalista – izjavio je Ed Rendell, bivši demokratski guverner savezne države Pennsylvanije, u razgovoru za Financial Times.

Isto smatra i jedan od glavnih političkih stratega Demokratske stranke, Kenneth Baer.

- Moramo biti svjesni činjenice da Sanders nije Demokrat. On promovira vrijednosti u koje nitko u stranci ne vjeruje – kazao je Baer, naglasivši da bi njegovom nominacijom stranka mogla 'zaraditi' etiketu socijalističke, zbog čega bi mogla izgubiti i na sljedećim izborima za Zastupnički dom.

Naime, Bernie Sanders i Demokratska stranka imaju gotovo teološki suprotstavljene svjetonazore koje su naprosto nepomirivi, zbog čega je Sanders većinu svoje političke karijere bio nezavisan zastupnik koji se stranci približavao samo uoči izbora.

- Bernie će se boriti do samoga kraja. Za njega je ova kampanja poput bitke kod Alama – zaključio je Baer, aludirajući pritom na njegove poodmakle godine i problematično zdravlje (prije samo nekoliko mjeseci je preživio ozbiljan srčani udar), koji bi se uskoro mogli naći na “tapeti” umjerene struje.

No, čak i njegova popularnost pada u odnosu na rezultate koje je bez pretjerano muke ostvarivao 2016. godine kada je izgubio nominaciju Demokratske stranke u korist Hillary Clinton.

Od Super Utorka, dana kada će se u najvećem broju saveznih država raspoređivati čak 494 delegata, dijeli nas manje od mjesec dana. Trenutno su u utrci još tri ozbiljna kandidata i više nego ozbiljan Michael Bloomberg koji se tek sprema ući u kampanju. Umjerena struja Buttigiega i Klobuchar, a samim time i Bloomberga, ima neusporedivo veći potencijal ukrupnjivanja glasačkog tijela od demokratske ljevice. Simpatizeri Bernieja Sandersa Petea Buttigiega nazivaju “Wall Street Peteom”, aludirajući pritom na njegovu umjerenu ekonomsku politiku koja po mišljenju demokratskih socijalista favorizira bankarski sektor umjesto radničke klase.

Međutim, trenutno najveći problem umjerene struje je činjenica da Buttigieg, Bloomberg, ali i Klobuchar imaju u najmanju ruku problematičan odnos s afroameričkim i hispanskim glasačkim korpusom Demokratske stranke. Također, ozbiljan problem Demokrata jest i činjenica da nitko od preostalih kandidata nije uspio osvojiti simpatije saveznih država srednje Amerike, tzv. “fly-over-states” koje su ključne za ulazak u Bijelu kuću.

Predizborne ankete se posljednjih tjedana zabavljaju uspoređivanjem kandidata Demokratske stranke i Donalda Trumpa aludirajući pritom na to da su svi Demokrati popularniji od Trumpa.

 

No, kao što je to i Hillary Clinton bolno naučila, veći postotak preferencijalnih glasova na nacionalnoj razini, na kojima se temelji njihova analiza, ne znači nužno potreban broj elektorskih glasova koji se dobivaju upravo u saveznim državama u sredini SAD-a.

Kampanja unutar Demokratske stranke traje već punih godinu dana, a utrka će tek sada ući u svoju ključnu fazu. Unutarnja previranja i nesuglasice između dvije nepomirive struje mogle bi iscrpiti Demokrate i prije početka borbe za Bijelu kuću koja službeno počinje nakon nominacije ovoga ljeta.

S druge strane, čeka ih Donald Trump s nevjerojatnih 49 posto podrške na nacionalnoj razini i 93 posto podrške u Republikanskoj stranci. Aktualnom predsjedniku je gotovo sve servirano na dlanu. Senat ga je prošloga tjedna oslobodio svake optužbe, opozicija niže gaf za gafom, gospodarstvo neprestano bilježi rast, nezaposlenost pada, a epidemija koronavirusa mu je privremeno onesposobila i najljućeg suparnika na globalnoj pozornici – Kinu. Trump je spreman za početak krvave borbe za novi mandat u Bijeloj kući. Do sada je dokazao da ne zazire od korištenja svih raspoloživih sredstava koji bi mu mogli opravdati cilj; pobjedu.

U ovome trenutku djeluje kao da mu ništa ne može stati na put do drugog mandata. Na nama ostalima je da se pitamo što će biti spreman učiniti tijekom četiri godine kada će znati da se zbog ustavnih ograničenja koja mu onemogućuju reizbor, ne treba zamarati "pravilima igre".