Senatorica slovenskih korijena u utrci za predsjednicu SAD-a

Autor:

  • Jasmina Tomašević

11.02.2019.

U.S. Senator Amy Klobuchar waves to the crowd with her husband John Bessler and daughter Abigail Bessler after announcing her candidacy for the 2020 Democratic presidential nomination in Minneapolis, Minnesota, U.S., February 10, 2019. REUTERS/Eric Miller TPX IMAGES OF THE DAY
Eric Miller / REUTERS

Američka senatorica Amy Klobuchar u društvu supruga i kćeri tijekom objave svoje kandidature

Amy Klobuchar u nedjelju je najavila svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2020. godine. To je već peta žena iz tabora Demokrata koja ulazi u utrku za odmjeravanje snaga s Donaldom Trumpom.

Senatorica savezne države Minnesote, čiji je djed rođeni Slovenac, u borbu za predsjednicu SAD-a ulazi zajedno sa svojim stranačkim kolegicama Kirsten Gillibrand (New York), Elizabeth Warren (Massachusetts), Kamalom Harris (Kalifornija) i Tulsi Gabbard (Havaji).

Podaci govore da su na predsjedničkim izborima iz 2016. godine žene bile najzastupljenije unutar demokratskog biračkog tijela pa se ovoliki broj kandidiranih žena može tumačiti i pokušajem pridobivanja najvećeg dijela birača.

Klobuchar se posljednjih godina aktivno bavila pitanjima zdravstvene skrbi, potrošačke sigurnosti te digitalne sigurnosti (uključujući i online glasovanje), ali i trgovinom, posebice utjecajem Trumpovih carina na trgovinski sektor u Minnesoti.

Njezini politički ciljevi su: smanjiti utjecaj novca na politiku, omogućiti automatsku registraciju mladih za glasovanje, povratiti pravila za borbu protiv klimatskih promjena koje je Trump odbacio (Pariški sporazum) te se prikloniti održivom razvoju i zelenoj energiji.

Također želi reformirati zdravstveni sustav, stavljajući naglasak na omogućavanje univerzalne zdravstvene skrbi te smanjenja cijena lijekova.

Kao jedan od glavnih ciljeva ističe se i razvoj ruralnih krajeva i to u pogledu većih doprinosa za poljoprivredu te stvaranja programa osiguranja od vremenskih nepogoda za poljoprivrednike.

Planira se fokusirati na one savezne države gdje je Trump 2016. godine odnio pobjedu, a koje su do tog trenutka bile pretežno demokratske. Također smatra kako su savezne države tzv. Midwesta (središne Amerike) bile podzastupljene u kampanjama, posebice Wisconsin, te je zato odlučila ondje započeti vlastitu kampanju za predsjedničke izbore 2020. godine.

Najavila je kako će najviše pažnje pridati predgrađima i ruralnim krajevima čiji razvoj zaostaje za ostatkom SAD-a.

 

Iako tijekom svog govora nije prozvala trenutnog američkog predsjednika, spomenula je kako je dosta vanjske politike koja se vodi preko Twittera, ali i atmosfere straha te mržnje.

U tom dijelu se očigledno prepoznao i sam Donald Trump te je na Twitteru napisao kako se senatorica Klobuchar protiv globalnog zatopljenja bori zatrpana snijegom, referirajući se pritome na vremenske uvjete u kojima je držala govor, ali i na njezinu klimatsku politiku.

Nije prvi put da predsjednik Trump kao najveći argument protiv globalnog zatopljenja iznosi zimske oborine i niske temperature u vrijeme zime.

Pristaše senatorice svrstavaju je u politički centar te hvale njezinu izravnost i volju da surađuje s republikancima za dobrobit američkog naroda.

Drugi pak smatraju kako se ne ističe dovoljno i da se dosad bavila samo manje važnim temama koje su joj omogućile političke uspjehe na lokalnoj razini dok se s gorućim temama nije hvatala u koštac.

Argumentu da je Klobuchar nedovoljno poznata javnosti ide u prilog anketa koju je provela tvrtka Selzer nad biračkim tijelom u Iowi, zemlji srednjeg zapada. Rezultati su pokazali kako 54 posto birača nema mišljenje o senatorici Klobuchar jer ju ne poznaju dovoljno, dok 38 posto ima pozitivno mišljenje, a samo 8 posto negativno gleda na njezinu politiku.

Zasada po anketama najbolje od 5 demokratkinja stoji Kamala Harris, senatorica i državna tužiteljica Kalifornije. Široj javnosti je poznata po svojem oštrom ispitivanju Trumpovog tadašnjeg kandidata za vrhovnog suca Bretta Kavanaugha, koje je bilo dijelom istrage posebnog istražitelja Roberta Muellera koja se bavi vezama Trumpove kampanje s Rusijom.

Elizabeth Warren, senatorica iz Massachusettsa i demokratska kandidatkinja za predsjedničke izbore, također se dotaknula spomenute istrage izjavivši prilikom objave svoje kandidature kako se možda uopće neće natjecati s Trumpom jer bi on mogao biti u zatvoru do 2020. godine, prenio je Business Insider.

Već neko vrijeme traje prepucavanje između američkog predsjednika i senatorice Warren, a sve je započelo kada ju je Trump nazvao imenom Pocahonats, pokušavajući se tako narugati indijanskom porijeklu na koje se ona pozivala. Nedavno se zbog toga ispričala autohtonim Amerikancima.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version