Soros poziva Trumpa da nastavi s pritiskom na 'najopasnijeg neprijatelja', kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Autor:

  • Jorge Valero/ EURACTIV.com

25.01.2019.

FILE PHOTO: Soros Fund Management Chairman George Soros speaks during a panel discussion at the Nicolas Berggruen Conference in Berlin, October 30, 2012. REUTERS/Thomas Peter/File Photo
Thomas Peter / REUTERS

Investitor i filantrop George Soros

Investitor i filantrop George Soros izjavio je u četvrtak da bi se američki predsjednik Donald Trump trebao usredotočiti na borbu protiv Kine, čiji je predsjednik Xi Jinping 'najopasniji neprijatelj'. Pritom, savjetovao mu je obračunavanje s 'kineskim tehnološkim divovima ZTE-om i Huaweiom'

U svojem govoru na privatnoj večeri tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, upozorio je na 'neviđenu opasnost koja ugrožava opstanak otvorenih društava.'

Rekao je da je kineski predsjednik Xi Jinping 'najopasniji neprijatelj otvorenog društva', dodajući da bi Xi dobio 'totalitarnu kontrolu' nad Kinom upotrebom umjetne inteligencije u svrhu kontrole populacije i sustava društvenog rejtinga građana. Xi želi uvesti društveno bodovanje kako bi pratio i ocjenjivao svakodnevno ponašanje kineskih građana te za svakog posebno kreirao rejting na temelju kojeg bi dodijelio socijalna davanja onima koji se ponašaju u skladu s principima koje diktira vladajuća komunistička stranka.

- Prošle sam godine još vjerovao da bi se Kina trebala dublje uklopiti u institucije globalnog upravljanja, ali je ponašanje Xi Jinpinga promijenilo moje mišljenje - kazao je.

Tekući trgovinski rat između SAD-a i Kine je predstavio zabrinutost za poslovnu zajednicu na formu u Davosu, posebice za američke multinacionalne tvrtke. Tvrtke se nadaju da će Trump podržati primirje u trgovinskom ratu s Kinom u ožujku, kada se očekuje njegova finalna odluka.

Međutim investitor podrijetlom iz Mađarske je umjesto toga predložio da se udvostruči pritisak na Peking.

- Moje sadašnje stajalište je da umjesto da vodi trgovinski rat s praktički cijelim svijetom, SAD trebala usredotočiti na Kinu - kazao je.

- Nažalost. Čini se da predsjednik Trump slijedi drugačiji put: prilagođava se Kini i proglašava pobjedu dok ponovno pokreće napade na američke saveznike – dodao je.

Prema njegovom mišljenju, to narušava ciljeve politike SAD-a da se ograniče kineske zlouporabe i prekoračenja.

Vrući rat

Soros je rekao da postoji sukob između 'represivnih režima' koji koriste tehnologiju za kontrolu svojih građana i otvorenih društava.

-Moja ključna poanta je da kombinacija represivnih režima korištenjem tehnološkog monopola daje tim režimima prednost nad otvorenim društvima – rekao je.

- Stvarnost je da smo sada u hladnom ratu koji prijeti da se pretvori u vrući – upozorio je.

Soros je izričito zahtijevao 'slamanje' kineskih telekomunikacijskih divova ZTE-a i Huaweia.

- Umjesto da lagano uklonimo ZTE i Huawei, treba ih slomiti. Ako bi te tvrtke dominirale tržištem 5G, predstavljale bi neprihvatljiv sigurnosni rizik za ostatak svijeta - upozorio je.

Huawei se suočava sa sve većim otporom u mnogim zemljama zbog sigurnosnih razloga. Europska komisija upozorila je da bi njihovi uređaji mogli uključivati i program koji bi kineskim obavještajnim službama omogućio pristup podacima.

Hvaljenje Vestagera

U tom kontekstu, pohvalio je Europsku uniju te osobito povjerenicu Europske Komisije za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, zbog ograničavanja rasta digitalnih divova.

- Najbolji posao obavlja povjerenica Vestager, jer 'Europska unija nema tehnološke divove, i zato ih može politički regulirati'.

Njegovi komentari predstavili su udarac za grupu, koju predvode Francuska i Njemačka. One se trude preispitati pravila Europske unije o konkurenciji kako bi izgradili europske prvake u natjecanju s Kinom.

Soros ima nade u kineski narod, 'pogotovo u poslovnu zajednicu i političku elitu koja je spremna podržati konfucijansku tradiciju' i zastupa stavove protivne svojim vođama.

Međutim, također je rekao da bi gospodarstvo moglo igrati važnu ulogu.

- Postoje jasne naznake da se u Kini stvara i ekonomski pad koji utječe na ostatak svijeta - rekao je publici.

- Neizgovoreni društveni ugovor u Kini temelji se na stalnom rastu životnog standarda. Ako je pad u kineskom gospodarstvu i tržištu dionica dovoljno ozbiljan, ovaj socijalni ugovor može biti narušen, pa čak se i poslovna zajednica može okrenuti protiv Xi Jinpinga – rekao je.


Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.