Što očekivati od današnje debate Demokratske stranke?

Autor:

  • Tea Trubić Macan

15.10.2019.

FILE PHOTO: Former Vice President Joe Biden listens as Senator Elizabeth Warren speaks in the final minutes of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston, Texas, U.S. September 12, 2019. REUTERS/Mike Blake/File Photo
Mike Blake / REUTERS

Elizabeth Warren i Joe Biden nalaze se na vrhu ljestvice favorita

Danas će se u gradu Columbusu u američkoj saveznoj državi Ohio održati još jedan krug predizbora Demokratske stranke. I ovaj će put na njemu sudjelovati samo 12 najuspješnijih kandidata.

Nakon nekoliko mjeseci 'svetog trojstva Demokrata', kojeg su na vrhu predizbornih anketa činili Biden, Warren i Sanders, senatorica iz savezne države Massachusetts, polagano prelazi u vodstvo. Čak jedna trećina glasača na predizborima Demokratske stranke očekuje da će ona večeras ostaviti najbolji dojam. Njezini su protukandidati proteklih tjedana imali najteže tjedne ovogodišnje kampanje; Bernie Sanders preživio je srčani udar zbog kojeg je privremeno morao obustaviti svoje predizborne aktivnosti, dok se ime Joea Bidena i njegova sina Huntera spominje u kontekstu afere 'Ukrajina' koja trese SAD.

Veliki fokus današnje debate, bit će i na gorućim pitanjima administracije aktualnog predsjednika Donalda Trumpa poput pokretanja opoziva i povlačenju američkih postrojbi iz sjeverne Sirije.

Nezamislivo je da večerašnja rasprava prođe bez spominjanja Sandersovog zdravstvenog stanja i poslovnih pothvata obitelji Biden. Unatoč tome što su Demokrati prilično ujedinjeni u potpori Sandersu i Bidenu, danas će se održati eliminacijska debata, što znači da će nekolicina kandidata imati posljednju šansu za ostanak u utrci za Bijelu kuću.

Na ovoj se debati, tako, očekuje da će najniže plasirani kandidati pokušati monopolizirati prostor, a pritom se vjerojatno neće libiti posegnuti za niskim udarcima kao što je to prošloga puta učinio jedan od najniže plasiranih kandidata Julian Castro. On je, naime, prije nekoliko mjeseci podigao puno prašine nakon što je bivšeg američkog potpredsjednika indirektno optužio da ga vara pamćenje, aludirajući pritom na Bidenove godine. Javnost nije dobro prihvatila tu taktiku, pa se Castro morao ispričati zbog neprimjerenih izjava tijekom debate.

Julian Castro, Tulsi Gabbard, Amy Klobuchar i Beto O'Rourke trebaju ozbiljan vjetar u leđa ako i dalje žele ostati na pozornici Demokratske stranke.

Moderatori današnje debate bit će zaštitno lice CNN-a Anderson Cooper i glavni urednik New York Timesa Marc Lacey.