Surkov potvrdio: Napustio sam Putina zato jer je počeo mijenjati politiku prema Ukrajini Putin je rekao da su mu nudili ali nije htio dvojnika

Autor:

27.02.2020.

Russian President Vladimir Putin meets with members of the working group for amending the constitution in Moscow on February 26, 2020. (Photo by Alexey DRUZHININ / SPUTNIK / AFP)
Alexey DRUZHININ / AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin raspravlja s radnom skupinom o promijeni ustava

 

Iako većina istraživanja pokazuju da najveći broj Rusa ne vjeruje u političku mirovinu Vladimira Putina te su sigurni da će se naći formalni ustavno-zakonski načini da on ostane u i pri vlasti, sociolozi tvrde da se u Ruse ipak uvlači neka zebnja u iščekivanju 2024. godine te da će se to pojačavati s približavanjem isteka mandata.

Nakon što je u siječnju pokrenuo promijene ruskog ustava, kako bi, slažu se svi, iznašao mogućnost svog o(p)stanka na vlasti i nakon što mu 2024 godine istekne četvrti predsjednički mandat (biti će to mali Putinov jubilej - gotovo četvrt stoljeća na vlasti), neki ruski sociološki instituti (Centra političke konjunkture i Ruski centar ispitivanja javnog mnijenja) izdali su brošuru, pod znakovitim nazivom: "Otići ne smije ostati" koji su bavi strahovima Rusa od onoga što ih čeka za ciglih četiri godine.

Naime, potaknuti povijesnim iskustvom, mnogi se sjećaju kako su promjene vlasti, pogotovo nakon odlaska tako dugogodišnjih lidera, uvijek izazivali potrese na političkoj i društvenoj sceni i da se stari nisu uvijek mijenjale na bolje. Iako Putinu evidentno pada popularnost među Rusima te stasaju punoljetne i radnosposobne generacije koje ne znaju ni za koga drugog u kremaljskom sedlu te da se u društvu osjeća određeni zamor njime, javljaju se i strahovi izazvani njegovim mogućim odlaskom.

Rusko društvo je u nedoumici, točno onakvoj kakvu sugerira naslov brošure: ne znaju gdje staviti zarez. Prema sociološkim istraživanjima Putina većina Rusa ipak doživljava kao simbol stabilnosti i jačanja države te njezinog povratka na poziciju velesile.

Rusi se boje da bi nakon njegovog eventualnog (ali teško zamišljenog) odlaska to sve moglo biti ugroženo jer ih je strah da bi moglo doći do "unutardvorskih sukoba", borbe za vlast među raznim kremaljskim frakcijama, pa čak i tzv. oligarske osvete, odnosno da oligarsi, koje je prema propagandnoj kremaljskoj predaji Putin navodno doveo u red, pripremaju ponovno "preuzimanje vlasti".

 

A čak postoji i strah da bi moglo doći do sukoba sa Zapadom koji bi izolirao Rusiju, ali se ne isključuje ni "oružani sukob". Rusi se najviše boje da bi moglo doći do kaosa kojih je u njihovoj povijesti bilo previše, pa i ovo na najbolji način svjedoči da se Ruse priprema za Putina nakon Putina. Naravno, dio tih strahova namjerno se producira preko prorežemskih medija kao priprema Putinovog ostanka na tronu.

Zanimljivo da je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prokomentirao to sociološko istraživanje riječima: "Pa, što je vama sociolozima, zašto stalno "pričate o odlasku" Putina. On je tek na početku mandata, nikamo ne ide".

Vrlo je zanimljivu opasku o tome dao nedavno smijenjeni glavni Putinov ideolog (sada bez ikakve javne funkcije) Vladislav Surkov, koji je objasnio da izmjene ustava stvaraju situaciju u kojoj s novim ustavom sve počinje ispočetka, odnosno dolazimo do Putinovog nultog mandata. Novim izmjenama ustava, kaže on, počinje novo brojanje vremena i mandati koji su bili po starom sustavu više se ne računaju.

Zanimljiva percepcija ideologa putinizma, a iz Kremlja su samo prokomentirali da je Surkovljevo mišljenje, "privatno" jer on ne obnaša nikakvu dužnost u Kremlju. No, Surkov je Surkov, pa makar iznio svoje mišljenje kao "običan" građanin.

Upravo je jučer objavljeno da će se rasprava o promjenama ustava zaključiti do travnja, a onda će se - i upravo 22.travnja, poklopilo se, baš slučajno ili ne, na rođendan vođe boljševičke revolucije Vladimira Iljiča Lenjina - provesti referendum, kako bi "narod rekao svoj pravorijek".  Malo tko sumnja u neuspjeh referenduma.

U tom svom istupu (sms intervjuu kako se napominje u ruskim medijima) Vladislav Surkov je kazao kako je njegov odlazak vezan uz "pomijenu politike Rusije prema Ukrajini". Naime, jasno je da je on "pao" jer je bio prekrut po pitanju "povratka" pobunjeničkih regija u sastav Ukarajine.

Kazao je kako Ukrajina nije i tko zna kada će postati država u punom smislu te riječi, a o odmetnutom Donbasu je kazao kao ne može pojmiti da on ikada više bude dio Ukrajine (to je i razlog njegovog odlaska i zamjene s Dmitrijem Kozakom koji sada u ime Kremlja "vodi" Ukrajinu).

"Donbas ne zaslužuje takvo poniženje, a Ukrajina takvu čast", prokomentirao je Surkov nastojanja reintegracije separatističke pobunjene proruske ukrajinske regije Donbas i Lugansk u ustavno-pravni sistem Ukrajine.